Kahjulikud rasvad toidus: miks tuleb lapsi palmiõli eest kaitsta

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Toiduainetööstus kasutab palmiõli ja palmirasva. Suhteliselt soodsat rasva kasutatakse paljudes toiduainetes — mida enamik kliente ei teadvusta endale piisavalt. Palmirasva sisaldavad nii valmistoidud ja pakisupid kui suupisted ja küpsetised, leivamääretest, šokolaadikreemidest, pralineedest ja šokolaadidest rääkimata.

Seejuures on kliimatapja — vihmametsade mahavõtmine, ohustatud loomaliigid (tiigrid, orangutanid) kaotavad oma loomuliku eluaseme — kahjulik ka meie endi tervisele. Eriti ohus on kõige väiksemad. 

Palmirasva valmistamine

Probleemne on eelkõige palmiõli tootmine. Seda tuleb edasiseks töötluseks kõigepealt rafineerida. Seejuures tekivad kahjulikud ained, mis ohustavad tervist. 

Itaalia teadlased hoiatasid juba 2016. aastal selle eest.

«Taimseid rasvu rafineeritakse nii, et tekiksid omadused, mida saab kasutada töödeldud toiduainete valmistamisel. Selle tööstusliku töötlemise juures tekivad nõndanimetatud protsessikontaminandid. Neid esineb kõigis taimeõlides. Palmiõlisisaldusega toodetes on see kontsentratsioon aga määratu palju suurem,» selgitas Marco Binaglia portaalile swr.de

Euroopa Toiduohutusamet hindas need kontaminandid võimalikeks vähitekitajateks. Ka pärilikkuseaine võib seeläbi kahjustuda. 

Kosmeetika, puhastusvahendid, biopiiritus — palmiõli on kõikjal 

Juba Itaalia teadlased viitasid palmiõli probleemile beebitoitudes. Ka väikelapsi varitseb oht tarbida liiga lühikese aja jooksul liiga palju murettekitavat ainet. Paljud toiduained, näiteks šokolaadikreemid, krõbedad müslid, küpsised või  šokolaadid sisaldavad seda ainet ning nad on loodud nii, et nad lastele maitseks. Kui need asjad päeva peale ära jaotada, siis astutakse lubatud normidest kiiresti üle. Mida väiksem on seejuures pisikese maiasmoka kehakaal, seda suurem oht. 

Esimeseks sammuks võiks olla koostisainete uurimine pakendil. Ka šokolaadiküpsiste puhul peab rasvaglasuur olema täpselt esitatud (nt palmiõli, suhkur, kakao). Samas ei pea ka hullusti pabistama ohtliku aine sisalduse pärast, kirjutab Bunte, kuna see tekib vaid siis, kui rasva on kuumutatud töötlemisel üle 200kraadises kuumuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles