Ootamatu tõde naiste seksuaalsusest ja truudusetusest

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Üha enam uuringuid tõestab, et paljud pikaajalises suhtes olevad naised on seksuaalselt seiklushimulised ning peavad salaarmukesi. Aegunud on tõekspidamine, et mehed petavad, sest nende naistel kaob huvi seksi vastu. Teadus tõestab hoopis, et just naiste jaoks on monogaamsus keeruline, sest neil hakkab kergesti magamistoas igav. Naised vajavad vaheldusrikast seksuaalelu ning kui mõned neist suruvad partneri kõrval oma ihad lihtsalt maha, siis teised murravad truudust.

Antropoloog ja autor Wednesday Martin nimetab sellealaseid uuringuid «suureks parandustööks». Naiste truudusetust käsitleva raamatu kirjutamiseks intervjueeris Martin kümneid sotsiolooge, antropolooge ja seksiteadlasi ning jõudis järeldusele, et naiste libiidot on väga valesti mõistetud ja kahjuks ka ekslikult selgitatud. Naiste libiido on kõrge ja elav ning vajab rahuldamist. «Uus teadustöö lükkab ümber müüdid, et naiste libiido on palju madalam, et naised on loomu poolest monogaamsemad ning et naistel on kergem ühe partneri peale kogu eluks pidama jääda,» selgitab Martin. «Naised ei taha seksi vähem kui mehed, nad vajavad lausa rohkemgi vaheldust.»

Kuigi meeste spontaanne iha on kõrgem, jäävad nad naistele tingitud iha osas tublisti alla. «Spontaanne iha on see, kui sa järsku mõtled, et oh, tahaks seksida. See tuleb peale nagu nälja- või janutunne. Tingitud iha tekib aga siis, kui miski annab sulle selle idee. Näiteks loed või vaatad midagi erutavat või kui su partner sulle seksuaalselt läheneb. Sellist tüüpi iha osas on naiste libiido sama kõrge kui meestel üleüldiselt. Seni on räägitud, et just mehed on seksuaalsem sugupool, kuid see ei vasta tõele.»

Miks naised petavad

Martini sõnul on teadlased ümber lükkamas ka müüti, et naised petavad ainult emotsionaalsetel ning mehed seksuaalsetel põhjustel. Oma väidetes tugineb Martin Missouri Ülikooli uuringule, mille valimiks olid Ashley Madisoni veebisaiti afääride leidmiseks kasutanud naised. «See uuring pöörab pea peale senised veendumused naiste truudusetuse kohta nagu näiteks, et naised petavad ainult siis, kui nad on abielus õnnetud või et erinevalt meestest otsivad nad emotsionaalset sidet, mitte seksuaalset rahuldust või et naised murravad truudust tahtmatult.»

Uuringus osalenud naised lõid endale nimetatud saidil kasutaja ning seejärel hakkasid nad enda vastu huvi tundnud meestega kohtuma, et leida endale sobivaim partner afääriks. See oli väga eesmärgipõhine tegutsemine, sest naised otsisid selgelt ainult seksipartnerit. Naiste endi sõnul olid nende püsisuhete seksielu kas ebapiisava sagedusega või ebarahuldavad ja seetõttu otsisid nad võõrsilt seda, mida kodus ei saanud. Mitmed naised väitsid aga ka, et on vägagi õnnelikus suhtes ning afäär on lihtsalt üks viis, kuidas oma suhet veel enam hinnata ja hoida. Seega ei vasta tõele ka väide, et ainult õnnetus suhtes olevad naised on truudusetud. 

Nevada ülikooli professor Marta Meana järeldas oma teadustöö põhjal, et nn institutsionaliseerimine pikaajalise suhte perspektiivis mõjub naise ihale halvemini kui mehe omale. Mehed, kes seksivad oma partneriga regulaarselt, on oma suhtega ja ka seksuaalselt rahulolevamad, kuid naiste kohta see paraku ei kehti. Seega tuleb välja, et naistele on vaheldust ja uudsust vaja rohkem kui meestele.

Uuringus osalenud anonüümseks jääda sooviv naine tunnistab, et pole uuringu tulemustest üllatunud. «Ma armastan seksi ja mul hakkab kergesti igav. Mehed aga suhtuvad afääri kui mingisugusse rünnakusse nende mehelikkuse pihta. Mees arvab alati, et sellest, kuidas tema teeb, peabki piisama, ja iga kord, kui olen püüdnud meestega arutleda, kuidas särtsu meie voodielus sees hoida, vaadatakse mind nagu ma oleks ebanormaalne. Aga mis siis normaalne on? Naine, kes lihtsalt selili viskab ja ja igava seksi vaikides ära kannatab? See ei ole õige, kuigi meile armastatakse seda sisendada!»

Biopsühholoog Meredith Chivers Kanada Queensi ülikoolist kummutab samuti müüti, et naised on loomu poolest monogaamsemad. Tema teadlaste grupp korraldas katse meeste ja naistega, mille käigus näidati neile pornograafilist materjali ning samal ajal mõõdeti nende keha füüsilisi reaktsioone. Selgus, et kui heteroseksuaalseid mehi erutasid pildid mehe ja naise vahelisest seksist ja naistevahelisest seksist, siis heteroseksuaalsete naiste maitse oli palju vaheldusrikkam. «Naiste kehad reageerisid nii meestevahelisele seksile, naistevahelisele seksile, mehe ja naise vahelisele seksile ja ka lihtsalt erekteerunud peenise piltidele. Oleme harjunud mõtlema, et mehi erutab kõik, kuid tegelikult reageerivad just naised rohkem erinevatele seksuaalsetele stiimulitele,» kommenteerib Martin.

Kas see siis tähendab, et naiste libiido võrdub alati truudusetusega?

Martini sõnul pole see kindlasti nii. Naisel tuleb lihtsalt oma partneriga avatult suhelda ning rääkida, mida ta tahab. Sel viisil on võimalik vältida üksluisust, mis pikaajalistesse suhetesse aegamisi hiilib. «Naine hakkab osutama nn teenuse-seksi. Ta mõtleb, et kui mees tahab, las siis tahab ja saame selle asjaga lihtsalt ühele poole. Siis hakkab naise mõtlema, et ju mulle siis ei meeldigi seks, kuigi tegelikult neile lihtsalt ei meeldi enam seks oma pikaajalise partneriga,» selgitab Martin. 

Uudsust ei pea tooma ainult linade vahele. Särtsu suhtesse aitab puhuda ka see, kui koos midagi uut ja vahvat ette võtta, näiteks tantsutunnid või kajakisõit. Meeldivad kogemused vallandavad meis heaoluhormoonid, mis võivad hiljem üle kanduda ka magamistuppa. Seega pole üldse vältimatu otsida põnevust väljaspool oma suhet, täiesti ilma truudust murdmata ning oma ihasid alla surumata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles