Kaitse oma intiimelu: kas tead, kes on su salajane austaja?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kui olete lugenud Sir Arthur Conan Doyle'i Sherlock Holmesi detektiivilugusid või näinud BBC toodetud telesarju, peaksite teadma, et andekal detektiivil kulub vaid mõni hetk, et mõne inimese kohta mitte nii ilmseid üksikasju teada saada. Tänapäeval piisab mõnest sekundist ka inimestele, kes pole sellise kutsealaga seotud — Internetis on võimalik avastada kõike ja uppuda lõputusse infovoogu, mida me avalikult jagame. Me kipume olema liiga avameelsed, kuid selles on teatavad riskid. 

Kaspersky piirkondliku uuringu andmetel, mis oli osa kampaaniast «Digitaalne pohmelus», on 31% Eesti vastajatest avalik profiil Facebookis. Risk kasvab, kui võtame arvesse, et keskmiselt 39% vastanutest möönab, et nad jagavad aeg-ajalt kohti, kus nad on viibinud.

«Kui jagame avalikult juurdepääsu oma digitaalsele elule, jätame maha digitaalse jalajälje ja kogu oma intiimsuse. Seda saab võrrelda tänaval alasti kõndimisega ilma mingit kaitset omamata ja võimaldades mitte ainult oma tuttavatel, vaid ka tundmatutel inimestel, halbade kavatsustega ja emotsionaalselt ebastabiilsetel inimestel meile juurdepääsu. See seab meid ohtu ja kutsub esile olukordi, millel võivad tekitada meie elus raskeid olukordi,» selgitab Andis Steinmanis, Kaspersky piirkondlik esindaja Baltimaades. 

Veelgi enam, liiga rohke isikliku teabe avaldamine Internetis võib olla takistav ja isegi ohtlik. Tegelikult tunnistab 34% eestlastest, et nad tavaliselt ei mõistagi, et asukoht on märgitud ilma nende nõusolekuta, kui nad on midagi muud postitanud. 

Selle stsenaariumi korral soovitab Kaspersky oma digitaal- ja armuelu turvamiseks järgida seda nõuannet, et hoolitseda oma intiimsuse eest Internetis ja vältida liigset eksponeerimist:

  1. Hoidke oma sotsiaalmeedia profiilid privaatsetena ja ärge olge liiga avameelsed. Hoiduge postitamast oma profiilidesse liiga palju isikuandmeid. Teie postitatavad andmed võivad tunduda tähtsusetud, kuid see võib aidata kurjategijatel varastada teie identiteeti või luua külastatavate kohtade põhjal seaduspärasusi. Veelgi parem, kui juurdepääs piirdub väikese sõbrarühmaga, et muuta oma privaatsus Internetis suuremaks. 
  2. Inaktiveerige asukoha määramise teenused. Teie kaamera, fotoredaktor, teenused, mida kasutate foto postitamiseks, koondavad tänapäeval teie kohta teavet, näiteks kohast, kus foto tehti. 
  3. Pöörake suuremat tähelepanu kompromiteerivate fotode ja videote talletamisele. Meie maine eraisikute ja paarina on internetis väga oluline. Sellepärast olge ettevaatlikum eritööriistade abil fotode talletamisel, eriti kui need on kompromiteerivad. Pidage meeles, et teie piltide ja videote kasutamisel võivad olla negatiivsed tagajärjed, kui need satuvad halbade kavatsustega inimeste kätte. 
  4. Suhtuge Wi-Fi ühendusse ettevaatlikumalt. Kui loote seansside ajal ühenduse traadita võrkudega, veenduge, et teave oleks kaitstud. VPN-i kasutamise korral on kogu selle võrgu teave kaitstud.
  5. Kasutage usaldusväärseid turvalahendusi. Installige oma mobiilseadmesse viirusetõrjetarkvara, mis suudavad kaitsta teid võimalike rünnakute eest, mis võivad teie andmeid või paroole ohustada. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles