Supp, puuviljad ja muud toidud, mida me söödame lastele sisse täiesti asjatult

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Tuleb välja, et lapsele peab kalorilugemist juba lapsepõlves õpetama. Kuniks ta ise seda teha ei oska, on vastutus õige toidulaua eest emal-isal.

Võib arvata, et lapsele õige toidu pakkumine on lihtne, kuid tegelikult on asi palju keerulisem, kirjutab Krasotka. Samas on iga perekond toiduküsimustes omamoodi. Sageli oleme mõjutatud traditsioonidest ja reklaamidest. Siin on peamised vead, mida lapsevanemad teevad.

  1. Supp

Paljud usuvad, et see on dieedi kohustuslik osa, kuid see pole nii. Supid ei ole kahjulikud, kuid koosnevad peamiselt veest ja neil on minimaalne toiteväärtus. Neis pole peamisi makrotoitaineid (valke, rasvu, süsivesikuid) ja isegi, kui neis on liha, on portsjoni kohta seda vähe. Mikrotoitained ja vitamiinid aga hävivad kuumutamisel peaagu täielikult. Seega on kasulikum supi asemel süüa liha kõrvalroaga ja juua kõrvale vett.

  1. Mahl

Lapsed armastavad mahla juua, kuid tegelikult on mahlades peamiselt vaid suhkur. Parimal juhul on seal vaid minimaalselt puuvilja.

  1. Puuviljad

Paljud söövad puuvilju mõõdutundetult, kuid paljud neist – eriti ananass, viinamarjad, mangod, aprikoos – sisaldavad palju suhkrut, kuivatatud versioonid veelgi enam.

  1. Mesi

Enamik poelettidel leiduvast meest on täiesti kasutu – mesilastele söödetakse vaid suhkrut ning tagajärjeks on töödeldud suhkur.

«Korralik toitumine nõuab teadlikku tööd, mitte ei peaks põhinema enamuse arvamusel,» ütleb toitumisteadlane Aleksei Dolgašev. «Toidulaud peaks koosnema tervislikust kodus valmistatud toidust. Te peate jälgima, et menüü oleks vaheldusrikas. Nii võib isegi kaloreid lugemata olla kindel, et saate õiges vahekorras kätte vajalikud makro- ja mikrotoitained.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles