12 põhjust, miks mees oma naist petab

Elu24
Copy
Mees naist petmas. Pilt on illustratiivne.
Mees naist petmas. Pilt on illustratiivne. Foto: Antonio Guillen Fernández/PantherMedia /Scanpix

Petmine on küll suhtes räpane tegu, kuid pole kahtlustki, et see siiski ka üpris levinud. Kõrvale põikavad nii mehed kui naised, aga vahel jääb mulje, et petmine on rohkem meeste pärusmaa. Nõnda kerkib ikka ja jälle õhku küsimus - miks mehed petavad?

Petmisele ning seksuaalsele sundkäitumisele spetsialiseerunud Ameerika psühholoog Robert Weiss on Psyhology Today lehel teinud lühikese kokkuvõtte sellest, miks mehed oma naisi petavad. 

Weiss on viimased kolme aastakümne jooksul teinud tööd paaridega, kus üks osapooltest on suhtes olnud truudusetu. Nõnda on ta pika karjääri jooksul kuulnud meestelt mitmeid põhjendusi, vabandusi ning viise, kuidas mehed oma petmist õigustavad.

Esmalt toob Weiss välja selle, et enamik mehi peavad petmist ainsaks loogiliseks lahenduseks nende suhte- ja eluprobleemidele. Petmist õigustavad nad selliste väidetega nagu: «iga mees tahab teise naisega magada ja kui võimalus tekib, ta teeb seda» või «ma saadan ainult seksikaid sõnumeid ja flirdin, mis selles halba on? Ma ei saa nendega kokku. See on kõigest mäng.»

Weiss põhjendab, et see on põhimõtteliselt «eitamine», kus mehed valetavad iseendale ning peavad endi küsitavat käitumist normaalseks. Küsimuse «miks mehed oma naisi petavad» toob Weiss vastuseks kaksteist põhjust.

Mees naist petmas. Pilt on illustratiivne.
Mees naist petmas. Pilt on illustratiivne. Foto: Antonio Guillen Fernández/PantherMedia / Scanpix

EBAKÜPSUS

Kui tal ei ole püsisuhte kogemust või ta ei saa piisavalt hästi aru, et petmisel on vältimatud tagajärjed (näiteks partnerile haiget tegemine), siis ta võib arvata, et petmine on täiesti normaalne. Ta peab monogaamiat lihtsalt «jopeks», mida ta saab ära võtta ja selga panna vastavalt olukorrale. 

TEISED PROBLEEMID

Tal võivad olla probleemid alkoholiga või narkootikumidega, mis mõjutavad teda otsuste tegemisel ja põhjustavad kahetsusväärseid seksuaalseid tegusid. Ta võib olla ka seksisõltlane, kes toidab ajendatult oma seksuaalfantaasiaid, et tuimestada ja vältida elu.

EBAKINDLUS

Ta tunneb, et ei ole piisavalt noor või vana, kena, rikas, tark jms. Väga suurel arvul meestel, kes petavad, on mingil määral keskeakriis. Oma ego tugevdamiseks otsib ta teistelt naistelt kinnitust, et ta on vääriline, teda tahetakse ja ihaldatakse.

SEE ON LÄBI #1

Ta tahab oma suhet lõpetada, aga selle asemel, et tunnistada oma naisele, et ta ei ole õnnelik ja tahab suhte lõpetada, ta hoopis petab. Lõpuks sunnib ta naise olukorda, kus tema jätab ise mehe maha.

Mees pettis naist. Pilt on illustratiivne. 
Mees pettis naist. Pilt on illustratiivne. Foto: Antonio Guillen Fernández/PantherMedia / Scanpix

SEE ON LÄBI #2

Ta tahab lõpetada oma praegust suhet, aga mitte enne, kui tal on uus varnast võtta. Seega ehitab ta oma järgmise suhte vundamenti enne, kui ta oma kestva suhte lõpetab.

VÄHE MEESSOOST SÕPRU

Ta alahindas toetavate messoost sõprade vajadust eeldades, et tema naine suudab rahuldada kõik tema sotsiaalsed ning emotsionaalsed vajadused. Kui naine selles osas vältimatult ebaõnnestub otsib ta rahuldust mujalt.

TUNNETE SEGADUS

Ta võib olla segaduses ning ei saa aru erinevusest romantiliste tunnete ning pikaajalise armastuse vahel. Ta peab esialgseid tugevaid tundeid armastuseks ja ei mõista, et pikaajalises suhtes asenduvad tugevad tunded millegi vähem intensiivse, kuid lõpptulemusena rohkem tähendusrikkamate ühendustega.

ISEKUS

On võimalik, et ta mõtleb peamiselt endale ja ainult iseendale. Sellepärast võib ta valetada ja saladusi hoida seni, kuni ta saab, mida ta tahab, ning ei kahetse kunagi oma tegusid. Ta ei kavatsenud kunagi olla monogaamne ning peab seda hoopis millekski, mida vältida ja eirata.

Mees petab naist. Pilt on illustratiivne.
Mees petab naist. Pilt on illustratiivne. Foto: Antonio Guillen Fernández/PantherMedia / Scanpix

«MA OLEN TEISTSUGUNE»

Ta võib tunda, et on teistsugune ja väärib midagi erilist, mida teised mehed ei vääri. Tavalised reeglid tema puhul ei kehti ja ta võib endale suhteväliselt lubada kõike, mida ta tahab.

HETKE AJEND

Ta ei mõtle petmisele enne, kui tal tekib selleks võimalus. Ta petab tagajärgedele mõtlemata, sest ta lihtsalt pidi võimalusest kinni haarama. 

EBAREAALSED OOTUSED

Talle võib tunduda, et tema naine peab kõiki tema ihasid ning seksuaalseid soove rahuldama 24/7. Ta ei mõista, et naisel on enda elu, mõtted, tunded ja vajadused, mis ei tiirle alati tema ümber. Kui tema ootused ei ole täidetud otsib ta rahuldust mujalt.

VIHA, KÄTTEMAKS

Ta võib petta kättemaksuks. Ta on vihane ja tahab naisele haiget teha. Antud juhul on petmine avalik ning ta ei taha seda peita, sest soovib, et tema kallim sellest teada saaks.

Weiss lisab lõpetuseks, et enamike meeste puhul ei toimu petmine ühe ainsa põhjuse pärast ning mõne jaoks võib põhjus elu jooksul muutuda. Aga vaatamata põhjusele, miks ta petab, ei pea ükski mees truudust murdma ja alati on teisi variante. Samas on põhjuste teadmine abiks, et mees tulevikus sama ei teeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles