Uuring: naised vihkavad oma ekse suurema tõenäosusega kui mehed

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Eksiga sõbraks jäämine kipub olema tundlik teema. Kui mõne silmis on võime lasta ühisel armastusel platoonilisse suhtesse kanduda märk emotsionaalsest küpsusest, siis mõne teise arvates on see punane lipp, sest järelikult pole leek endiselt kustunud ning seetõttu ohustab taoline sõprus uut suhet.

Nüüd on ajakirjas Social Psychological and Personality Science (isiksuse- ja sotsiaalpsühholoogia) avaldatud uuringus leitud, et see kuidas inimene oma eksi näeb, võib oleneda tema soost. Nimelt selgus, et mehed suhtuvad oma endistesse partneritesse paremini kui naised. Põhjus selle taga võib sind aga üllatada.

Ursula Athenstaedt’i juhitavasse uuringusse kaasati ligi 900 täiskasvanut. Iga osaleja oli oma praeguses heteroseksuaalses suhtes olnud vähemalt neli kuud ja lisaks oli kõikidel ka ekspartner, kellega oldi koos samuti vähemalt neli kuud.

Mis on siis selle taga, et meestel on oma ekside suhtes positiivsem hoiak? Nimelt leidis Athenstaedt ja tema tiim, et naistel on armuellu pragmaatilisem suhtumine, mistõttu on neile olulisem, et suhe oleks pikaajaline ja eksklusiivne. Mehed suhtuvad armastusse veidi mängulisemalt ning seks on nende jaoks eelkõige füüsiline akt, mille eesmärk on rahulduse saamine.  

Seega, kui suhe ei ole elukestev, siis naiste silmis on see raisatud aeg. Mehed vaatavad asja hoopis teise pilguga - nende arust oli tegemist seksuaalselt rõõmustava kogemusega, mis vastas nende vajadustele ja ootustele.

Lisaks täheldasid teadlased, et naised süüdistasid suhte purunemises oma eksi suurema tõenäosusega. Naised tõid lahkumineku põhjuseks kõige sagedamini mehe käitumise, samal ajal kui mehed väitsid, et nad ei tea, mis lahkumineku põhjustas.

Võttes aga arvesse, kuidas suhte dünaamikad tänapäeva ühiskonnas nihkuvad, võib see kõik peagi muutuda. Viimased uuringud on näidanud, et ka paljudel naistel on sarnaselt meestele raskusi monogaamses suhtes olemisega. Üheks põhjuseks on kindlasti see, et naised on finantsiliselt üha iseseisvamad ja surve abielluda on seetõttu vähenenud. See omakorda võib tähendada, et paljude naiste jaoks ei ole suhte lõppemine enam nii traagiline kui varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles