Kas uue aasta peaks vastu võtma koos lastega?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsevanemad avaldasid Naine24’le arvamust selle kohta, kas emad ja isad peaksid aastavahetuspidu pidama koos lastega või on see sündmus mõeldud pigem täiskasvanutele eraldi tähistamiseks.

37-aastane Andrus pidas loomulikuks seda, et terve pere on aastavahetusel koos.

«Pereinimesed peaks aastavahetusel olema koos,» arvas ta. «Muidugi see sõltub palju lapse vanusest. Kui sul on lapsed vanemad kui 15, siis loomulikult nad peavad seda pidu vanematest eraldi, aga nooremad võiks olla koos vanematega.»

Liisa on 29-aastane ema. Ta rääkis, et tema laps oli kahel esimesel eluaastal aastavahetusel ämma juures hoiul. «Minu lapsel oli imikuna väga range režiim. Kell üheksa õhtul hakkas ööuni ja see kestis hommikul kella kuueni,» selgitas ta.

«Kuna mehe vanemadki olid varajase unega, siis nad valvasid lapse und. Nüüd on laps vanem ja oleme aastavahetuse koos. Lähme mehe sõpradele külla, kus teisigi väikelapsi, kellega ta saab koos aknast raketisadu vaadata. Hiljem saavad kõik koos voodis möllata ja magama minna,» pidas naine plaani.

«Üldiselt olen siiski arvamusel, et vanemad ja lapsed ei pea aastavahetusel koos olema, kui muidugi lastel ise pole soovi oma vanematega koos olla,» arvas ta. «Ma ei suruks seda peale, et nüüd peab olema koos, nagu jõulude ajal. See ei näita pere ühtsustunnet, see tuleb ikka inimeste endi seest. Ükskõik siis, kuidas nad seda omavahel välja näitavad.»

27-aastane Mirjam jutustas, et kui tema oli laps, oli ta alati perega aastavahetusel
vanaema ja vanaisa juures maal, kus lasti rakette ja oli suur söömine. «Kindlasti oli ka saun ja sõime seitse korda,» rääkis ta.

«Nüüd, kui olen ise lapsevanem, siis on laps olnud kõik kolm aastat meiega koos ja oleme kodus olnud,» rääkis Mirjam. «Oleme mehega algul alati olnud mehe vanemate juures ja enne südaööd siis koju läinud. Elame suhteliselt ligistikku,» selgitas ta.

33-aastane Kadri arvas, et aastavahetus on pigem pereüritus. «Kui lapsed on väiksemad ja ei saa veel päris täpselt aru, mis toimub, siis miks mitte kasutada hoidjat?» pakkus ta.

«Laste jaoks on aastavahetus täpselt sama oluline sündmus kui suurte jaoks. Isegi olulisem, sest nende jaoks kestab aasta hoopis kauem,» arvas ta. «Minu meelest on toredad sel puhul suured perekondlikud peod, kus pidutsevad nii lapsed kui täiskasvanud. Mina mäletan oma lapsepõlvest aastavahetusi kui aasta ühtesid toredamaid sündmusi,» meenutas ta.

Greetel on 25-aastane kahe lapse ema. Tema sõnul ei ole aastavahetus selline sündmus, mida peaks tingimata lastega koos tähistama. «Aastavahetuse puhul küll pole probleem laps vanaemaga jätta, minu meelest,» selgitas ta. «Vanemad on ka inimesed ja lapsed tahavad ka vanematest puhata.»

Ta nentis, et jõulud on küll traditsiooniline perepüha, mil ei raatsiks last ära saata ja oleks õnnetu, aga aastavahetuse juurde käib tavaliselt saluut ja šampus ja sinna viimase juurde just lapsi väga ei tahaks.

30-aastane isa Kalle avaldas arvamust, et tema meelest ei ole väikeste beebide puhul see nii oluline, kas nad on aastavahetusel koos vanematega või mitte. «Beebil võib-olla ongi parem olla vanaemaga kuskil maal, kus ei paugutata,» pakkus ta välja.

«Suurema lapsega aga peaks ikka aastavahetuse koos veetma,» arvas mees. «Tema jaoks on see ka suur sündmus ja ta juba mäletab kõike.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles