Imerohi: kõigi halbade harjumuste murdmiseks on sul tarvis just SEDA

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Jälle sõin liiga palju kooki! Jälle ostsin kingapaari, mida mul vaja pole! Jälle olin kellegagi jäme! Jälle panin liiga rajult pidu! Kas pole kurioosne, et suudame oma halvad harjumused täitsa kenasti ära tunda, kuid neist lahti saamine on täiesti omaette ooper?

Psühholoog Bill Sullivanil on aga meile head uudised. Kõigi halbade harjumuste murdmiseks on meil tarvis kõigest ühte salarelva - ühte õiget head harjumust.

Selleks peame kõigepealt mõistma, kuidas tekivad harjumusmustrid ajus, mis meie käitumist juhivad. Lühidalt öeldes oleme omaenda laisa aju ohvrid, sest aju paneb meid tegema otsuseid varasemate kogemuste põhjal. Meie aju loob algoritme vägagi tõhusalt, kuid ei hinda ümber ühtegi olemasolevat mustrit. Seetõttu ongi teine kord väga raske kedagi veenda vastupidises seisukohas isegi tõestusmaterjali olemasolul - varasema kogemuse põhine algoritm on lihtsalt nii korralikult juurduda jõudnud. Pealegi on meie aju väga tagajärgedes kinni: kui mingisugune otsus toob kaasa midagi head, siis seostamegi tänu ajule analoogseid olukordi edaspidi positiivsete sündmustega. Kui meie otsusel on kehvad tagajärjed, jääb see meie ajju ka edaspidiseks seotud just negatiivsete emotsioonidega. Halbade harjumuste murdmiseks tulebki oma aju üle kavaldada. Aga kuidas?

Sullivani sõnul tuleb selleks harjutada end hetkes elama. See tähendab, et automaatkäigul elamise ja tegutsemise asemel tuleb keskenduda parasjagu aktuaalsele olukorrale ning seda endale täielikult teadvustada.

Kuidas see praktikas välja näeb?

Praktiliselt väljendub see niimoodi, et enne otsuse automaatkäigul tegemist analüüsid oma olukorra enne läbi. Vahet pole, kas sa tahad süüa selle ahvatleva küpsisepaki tühjaks, uut kleiti osta või järjekordsele peole minna. Mis iganes sa parasjagu tegemas oled, küsi endalt: «Miks ma seda teen?» Miks ma tahan seda küpsist? Miks ma tahan kellelegi halvasti öelda? Miks ma telekat edasi vaatan, kuigi ma juba haigutan? Miks ma söömise ajal telefonis passin?

See võib tunduda peaaegu iseenesest mõistetava lahendusena, kuid eelnimetatud laiskade algoritmide pärast vajab see alguses väga tõsist keskendumist. Kui oleme harjunud tegema asju automaatselt, on väga raske järsku oma tegevusi lahti mõtestama hakata. Mida rohkem sa seda aga harjutad, seda kiiremini ja kergemini hakkab see õnnestuma ning õige pea oledki kujundanud endale läbimõtlemise harjumuse, mis muudab sinu ressursside kasutamise tõhusamaks ning elurütmi produktiivsemaks. Head katsetamist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles