Puhasta oma kodune õhk kahjulikest bakteritest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhasta kodune õhk
Puhasta kodune õhk Foto: SCANPIX

Kroonilisi hingamisteede haigusi võib põhjustada ka koduõhus lendlevad tolmud, mürgid ja mustused. Vaata oma kodu uue pilguga ning proovi eemaldada kõik õhku saastavad kohad, soovitab health.com.

Väldi puuküttega lahtisi kaminaid

Kuigi kaminad on ilusad ja romantilised, toodavad nad ka mitmeid kahjulikke osakesi, mis võivad sattuda kopsu ning põhjustada hingamisraskusi. «Puuküttega kaminad tekitavad tahma ja süsinikku,» ütles New Yorgi Lenox Hill Haigla kospuspetsialist ja arstiteaduste doktor Len Horovitz. «Peale ilu pole kaminas midagi head. Sissehingatavas õhus pole midagi hullemat kui suits!»

Ei suitsule!

Suitsetamine põhjustab umbes 85 protsenti kopsuhaigustest Ameerikas, ütles Ameerika Kopsuassotsiatsiooni vastutav meditsioonitöötaja ja arstiteaduste doktor Norman Edelman. Vahet pole, kas suitsetasid või mitte enne kopsuhaiguse diagnoosimist, pead sa igal juhul vältima suitsu sees olemist.

«Suitsetamine ja ka passiivne suitsetamine on asjad, mida tingimata peaks vältima,» ütles dr. Horovitz.

Hoidke tolmulestad eemale

Nagu inimestele, meeldib ka tolmulestadele veeta aega voodis. «Tolmulestad on astmaatikute ja kopsuhaigete suurimad vaenlased ja nende arvu tuleks hoida minimaalsena,» pani Horovitz südamele.

Ta soovitab kasutada voodikatteid ja padjapüüre, mis on lutikate kaitsega. Üldiselt on need ka tolmulestade kaitsega. Vali padjad, mis pole tehtud hanesulgedest. Samuti hoiab tolmulestad eemale linade pesemine umbes 60 kraadi juures kord nädalas.

Lõpeta kemikaalide kasutamine

See on natuke keeruline ülesanne, sest pead ju tolmu ja mustuse ära koristama, kuid liiga tugevasti lõhnavad puhastusvahendid võivad kopse ärritada.

Isegi sisenemine äsja põhjalikult koristatud majja võib osutuda probleemseks ja maski kandmine ei pruugi aidata. See tähendab, et puhastamisel peaks kasutama äädikat või tavalist seepi ja vett. «Põhimõtteliselt asju, millel pole keemilist lõhna,» ütles Horovitz.

Peaksid vältima juukselakke, parfüüme, liime, värve ja õhuvärskendajaid.

Haara kontroll ka lemmilooma kõõma üle

Loomade kõõm on pigem mureallikaks astmaatikutele kui kopsuhaigetele, sest kõõmatükid on üldiselt liiga suured, et sattuda sügavale hingamisteedesse, ütles Edelman.

Siiski võib paljudel olla allergiaid, mis võivad põhjustada hingamisraskusi. Koerad, kassid ja isegi linnud võivad tekitada allergilisi reaktsioone.

Kui sul juba on loom või tahad endale looma ikkagi võtta, siis pese alati käsi pärast loomaga mängimist ja hoia teda oma magamistoast eemale.

Filtreeri oma õhku

Õhufiltrid võivad tunduvalt vähendada õhus lendlevate ja kopsule ohtlikke osakeste arvu. «Alati on parem õhku ventileerida läbi süsteemi, millel on filter, sest sa tahad saada lahti ju võimalikult paljudest kahjulikest bakteritest,» ütles arst.

Hoia oma aknad suletuna

Osoon ja muu õhusaaste, kaasa arvatud välised allergeenid ja tolm võivad mõjutada sinu kopse. Eriti problemaatiline võib olukord olla, kui on allergiate hooaeg või kui elad linnades, kus levib palju saastet.

Päevadel, mil õhusaaste on kõrgem, hoia aknad suletud. Õhu kvaliteedi taset saad uurida internetist.
Kui koristad, siis muidugi on kasulik hoida aknad avatud, et lasta tubasel tolmul ja kemikaalide lõhnal välja minna.

Võitle hallituse ja kopitusega

Hea ventilatsioonisüsteem magamis-ja vannitoas hoiab hallituse ja kopituse eemal, mis on järjekordsed õudusunenäod kopsude jaoks.

Kuna hallitusele meeldib niiskus, siis peaksid oma kodu õhuniiskust hoidma alla 40 protsendi, ütles dr. Edelman ja lisas, et õhuniisutajate asemel võiks kasutada hoopis kuivatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles