Statistika ei valeta: Eestis elab kõige rohkem selle haruldase omadusega inimesi

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Pexels

Paljud omadused on statistiliselt haruldased, näiteks vasakukäelisus (10% populatsioonist), lokkis juuksed (11%) ja blondid juuksed (4%). Kuid seitsmest miljardist inimesest, kes meie planeeti asustavad, saavad vaid kaks protsenti ühe omadusega kelkida.

Et panna asi perspektiivi: see on 140 miljonit inimest. Ning mis omadusest on jutt? Rohelistest silmadest. World Atlas nimelt väidab, et nende õnnelikke omanikke on tõesti vaid kaks protsenti.

Võrdleme seda teiste silmavärvidega. Sinisilmseid on kaheksa protsenti, pruunisilmseid suisa 79 protsenti. Umbes viiel protsendil on rohekashallid (hazel) silmad ja sama palju inimesi on kollakate silmadega. Lihtsalt öeldes: rohelised silmad on väga unikaalsed.

Kõige enam leidub rohesilmseid kesk-, lääne- ja põhja-Euroopas ning tüüpiliselt on need inimesed germaani või kelti päritolu. Hetkel leidub rohesilmseid kõige enam Suurbritannias, Islandil, Hollandis, Šotimaal, Eestis ja Skandinaavias.

Eesti aga paistab statistikas silma veel ühe asja poolest - me oleme riik, kus elab kõige rohkem sinisilmseid inimesi. 89 protsenti elanikkonnast on sinisilmsed, kinnitab World Atlas. Teisele kohale jääb Soome, kus sinisilmseid inimesi on samuti 89 protsenti.

Huvitaval kombel võib minna kuni kolm aastat, enne kui lapsel rohelised silmad välja kujunevad. Paljud uurijad isegi usuvad, et silmavärv viitab iseloomule. Nii näiteks avastasid Queenslandi ja New South Walesi ülikooli teadlased, et rohesilmsed inimesed kipuvad olema jonnakamad, võistlushimulisemad, loovad, kuratlikud ja häbelikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles