Kuraditosin jõuluturgu üle terve Eesti, kus saad end jõulumeeleollu mässida

Copy
Tallinn 15.11.2019
Tallinna jõuluturg. 
Traditional Christmas Market at Town Hall Square in Tallinn Old Town.
Foto Mihkel Maripuu Postimees
Tallinn 15.11.2019 Tallinna jõuluturg. Traditional Christmas Market at Town Hall Square in Tallinn Old Town. Foto Mihkel Maripuu Postimees Foto: Mihkel Maripuu

Jõuluturud on tihti keskseks kogunemiskohaks linnades üle Eesti. Sõbranna portaal uurib, kus on parimad võimalused detsembrikuus jõulutuledes linnaväljakutele koguneda ning nautida glögi ja piparkoogilõhna, saada kiiret kingiabi käsitööliste loomingust ning lasta end jõulutundel vallutada, kuulates jõululaule.

Omapärast kodumaist käsitööd ja disaini leiab mitmetelt arvukatelt laatadelt ja turgudelt. Tallinna jõuluturg on teadagi üks Euroopa vanimaid jõuluturgusid ning sel aastal kannab turg lisaks tiitlit Euroopa parim jõuluturg 2019. Lisaks suurtele ja tuntud laatadele võib Eestist leida ka pisemaid, ent ometi sama võluvaid ja meeleolukaid ning lisaks pealinnale leiab Eestimaa erinevates paikades palju kohti, kus käsitöölised oma loomingut kingipakki pakuvad. Anname siinkohal ülevaate mõningatest, mida kindlasti külastada tasuks.

13.-15. detsembril toimub lausa festivali mõõtmetes Kolga jõululaat, kus võib kuulata nii rahvamuusikat kui ka maitsta erinevat talukaupa. Arhitektuurihuvilised võivad Kolgas olles läbi põigata ka suursugusest Kolga mõisast, kus on pisike galerii (enda tulekust tasub kindlasti ette teatada).

Liigume mööda Eestimaad ida poole: 14. detsembril toimub Jõhvi linnas järjekordne ja juba traditsiooniks saanud Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse poolt organiseeritud üllatusi ning jõulurõõmu pakkuv Viru jõululaat, kus lisaks kingitustele võib leida vahvaid tegevusi kogu perele.

See ei jää detsembrikuus ainsaks Ida-Virus toimuvaks sündmuseks, sest tulekul on midagi täiesti uut. 21.-24. detsembrini süüdatakse Jõhvi keskväljakul esmakordselt uue Jõululaada tuled, mis toimub Jõhvi keskväljakul ning oma asukoha poolest ja müügiks pakutava poolt sobitub klassikaliste jõululaatade traditsiooni.

Tartus on sel detsembrikuu nädalavahetusel võimalik osa saada lausa kahest jõululaadast.

14. detsembril leiab aset Tartu jõululaat. Linna traditsiooniline jõululaat toimub Küüni tänaval ning miks mitte saada osa ka talvisest tantsupäevast.

Järgmisel päeval ehk 15. detsembril saab päeva veeta Eesti Rahva Muuseumi suurel jõululaadal. ERM pakub välja ohtralt kingikoti täitmise ideesid, sealt leiab nii kvaliteetset käsitööd kui ka ERMi enda muusemipoel on üht ja teist välja pakkuda.

Liikudes edasi mööda Eestimaad lääne poole jõuame Pärnusse, kus toimub nii mõndagi põnevat. Pärnu Kaubamajakas loob jõulumeeleolu ning 13.-24. detsembril viib läbi jõulaada, mida saavad nautida nii kohalikud kui linna külalised.

21.-22. detsembril on esmakordselt Pärnu Iseseisvuse väljakul avatud Jõuluküla, kus toimub sel aastal ka jõuluturg. Kavast leiab lisaks jõuluvana seltsile ka näiteks valgusetenduse, mis lisab värvi pimedatele õhtutele ning taustaks mängib hoopiski saksofoni kvartett.

Mööda kaarti ülespoole tulles jõuame Harjumaale, kus toimub 10.-18.detsembrini Vanamõisa jõulumaa ja seal asuv jõuluturg pakub võimalust ehtsast jõulumaailmast osa saada – näha saab jõulukoda, sepikoda ning meisterdamise püstkoda.

21. detsembril toimub Vanamõisas ööjõulumaa. Ööjõulumaa üllatab kavaga, mille märksõnadeks on valgus ja soojus, see toimub õhtuhämarikus ning programm kestab kell 16-20. Ööjõulumaal on tuleskulptuuri töötuba, kus huvilised saavad tulemandala koostamisel kaasa aidata. Õhtu lõpetab tuleetendus.

Eestimaa lõunaosas, Viljandis toimub 13.- 14.detsembril kodukäsitöömess, mis hoiab traditsioonilist elulaadi ja seob põlvkondi. Seal kohtuvad Sakala keskuses käsitöömeistrid ja maatoidu valmistajad.

Ka saarte elanikud ei jää ilma jõulurõõmust, sest Hiiumaa jõuluturul, mis toimub 13. - 14. detsembril, saab näha nii kino kui hiidlaste omatoodangut.

Pealinnas on võimalus käia läbi mitmetest kohtadest, kus jõuluettevalmistusi teha. Tõelised raamatusõbrad võivad liikuda rahvusraamatukokku, kus toimub 10-14. detsembril jõulukuu raamatumüük.

Inimeste jaoks, kes väärtustavad keskkonda ning mõtlevad taaskasutusele ja püüavad seda ka jõuluostudele mõeldes rakendada, toimub 15. detsembril kell 10–15  Loomelinnaku Rohelises saalis Telliskivi Kirbuturu jõululaat. Jõululaadal on rõhk taaskasutusel ja käsitööl.

Lisaks ohtrale kingituste- ja toiduvalikule on jõuluturg on läbi ajaloo olnud linnaelanike kohtumiskoht, kus inimesed saavad jagada piparkooke ning korraks aja maha võtta tunnetades jõuluaja saabumist. Miks mitte leida endale see aeg ning veeta aega perega või võtta ette jalutuskäik, seadistades end nii jõulumeeleolu lainele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles