Taimne Teisipäev soovitab: neli klassikalist jõuluretsepti taimses kuues

Copy
Foto: Sandra Vungi-Pohlak

Üha enam inimesi eelistab aeg-ajalt taimset toitu, et teha head enda tervisele ja keskkonnale. Anna ka sina sel jõuluajal sealihale pisut puhkust ning naudi traditsioonilisi jõululemmikuid uues kerges vitamiinirikkas kuues. Kuna tänavu langeb jõululaupäev teisipäevale, valis Taimne Teisipäev välja neli imemaitsvat jõuluretsepti, mis meeldivad kogu perele. Head katsetamist!

Taimsed verivorstid ehk norivorstid 

Taimsed norivorstid on nii maitselt kui välimuselt väga sarnased tavalistele verivorstidele – proovi järele! Soovitame krõbedaid verivorste serveerida pohlamoosiga. 

Foto: Sandra Vungi-Pohlak

Retsepti leiad siit.

Vaja läheb:

  • 10 kuhjaga spl keedetud odratangu või odrakruupi või gluteenivabaks variandiks kasuta toortatratangu
  • 4 spl õli praadimiseks
  • 3 sibulat
  • näpuotsaga soola
  • 2 tl majoraani
  • 1 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • näpuotsaga rosmariini
  • näpuotsaga kaneeli
  • sojakastet vastavalt maitsele (soovi korral gluteenivaba varianti)
  • 2 purki musti ube (kokku 800 g) (sobivad ka teist värvi konservoad ning olen ka ilma ubadeta teinud)
  • 4 spl meelepärast jahu
  • 8 – 10 nori lehte

Mahlane kihiline köögiviljasalat (kasukas)

Seda hitti saab serveerida külma eelroana või salatina põhiroa kõrvale. Lisaks suurepärasele maitseelamusele saab kasukasalatist hulgaliselt vitamiinirohkeid köögivilju, mille järele keha pimedal ja külmal ajal eriti januneb.

Foto: Sandra Vungi-Pohlak

Retsepti leiad siit.

Vaja läheb:

Köögiviljakihid:

  • 175 g peeneks hakitud sibulaid
  • 2 spl äädikat
  • 3 spl pruuni suhkrut
  • 180 ml kuuma vett
  • 200 g peeneks hakitud marineeritud kurki
  • 500 g keedetud ja riivitud porgandeid, jahutatud
  • 300 g keedetud ja riivitud kartuleid, jahutatud
  • 560 g keedetud ja riivitud peeti, jahutatud

Majoneesikaste:

  • 700 g taimset majoneesi
  • 2 spl mahedat sinepit
  • soola ja jahvatatud musta pipart vastavalt maitsele

Tofukiht:

  • 2 spl õli
  • 300 g tofut (pudistatud)
  • ½ tl kurkumit
  • vastavalt maitsele soola
  • jahvatatud musta pipart vastavalt maitsele
  • 3 spl taimset koort
  • 2 tl mahedat sinepit

Läätse pikkpoiss

Pikkpoiss on terve pere lemmik ja meeldib väga ka lastele. See imemaitsev taimne pikkpoiss koosneb peamiselt läätsedest — seetõttu on ta väga toitev, tervislik ja taskukohane. Kõrvale sobib serveerida näiteks ahjukartulit, riisi, kartulipüreed või hoopis küpsetatud köögivilju. 

Foto: Sandra Vungi-Pohlak

Retsepti leiad siit

Vaja läheb:

  • 250 g rohelisi läätsi
  • 200 g riisi
  • 1 sibul
  • 3–4 küüslauguküünt
  • 1 loorberileht
  • 3 spl guljašimaitseainet
  • 5 spl riivsaia
  • 3 spl odrajahu
  • natuke (küüslaugu)soola
  • 4 spl tomatipastat
  • 0,5–1 tl köögiviljapuljongi pulbrit
  • 0,5 tl karripulbrit

Vegan piparkoogitort

Foto: Sandra Vungi-Pohlak

Selles retseptis saavad kokku tordi mahlane tekstuur ja piparkookide imeline vürtsikus – tulemus on suurepärane! Pealgi on tordi valmistamine väga lihtne. Julgeme garanteerida, et kui tordi tegemise nendel jõuludel ette võtad, ei jää see viimaseks korraks!

Retsepti leiad siit

Vaja läheb:

  • 500 g taimset piparkoogitainast (nt Eesti Pagar) või gluteenivaba piparkoogitainast
  • 2 x 400 g Santa Maria kookospiima (lillas purgis) või kolm pakki kaeravahukoort
  • 4 spl suhkrut
  • natuke pohlamoosi (nt Salvesti pohlasalatit)
  • + piparkookide leotamiseks taimset piima
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles