Orgasmide kokkuvõte 2019: neli tähtsat asja, mida sel aastal naiste orgasmide kohta teada saime

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Mida rohkem naiste seksuaalsest rahuldamisest ja orgasmidest rääkida, seda parem – ainult tõstes teadlikkust ja purustades valehäbi saame me jõuda lähemale eesmärgile. Ja mis on eesmärk? Eks ikka see, et iga naine võiks end oma kehas hästi ja õnnelikuna tunda.

Millest seksuaalsuse uurijad sel aastal enim rääkisid ning mille vastu huvi tundsid? Õnneks avaldati palju uuringuid, mis viisid meid sammukese lähemale «orgasmilõhe» hävitamisele. Orgasmilõhest räägiti sellel aastal palju. Selle eest võime tänada uuringut, milles selgus, et heteroseksuaalsed naised kogevad vahekorras palju vähem orgasme kui mehed.

See, et orgasmilõhe eksisteerib, on muidugi kurb. Hea uudis on aga see, et seksuaaluuringute vallas on sel aastal palju just naiste orgasmide teemalisi uuringuid avaldatud. Nende uuringute tulemused ei aita meid lähemale mitte ainult põhjusele, miks naised vähem orgasme saavad, vaid aitavad heita valgust ka sellele, mida teevad need naised, kes kogevad pidevalt kvaliteetseid orgasme, teistmoodi.

Toome Psychology Today abiga naiste orgasmide teemalistest uuringutest, mis aastal 2019 avaldati, välja mõned kõige tähtsamad leiud.

Vaginaalse vahekorra ajal paistab keha liikumine olevat seotud orgasmiga

Ajakirjas Journal of Sex Research avaldatud uuringu autorid uurisid, milline on seksiaegse liikumise seos orgasmidega. Täpsemalt uuriti, kuidas mõjutab orgasme vaagna edasi-tagasi liigutamine, mitteliigutamine ja otsene kliitori stimuleerimine. Selgus, et naised kogevad sagedamini orgasme, kui mängus on kliitori stimuleerimine – sõltumata sellest, kas nad liigutasid vaagnat kaasa või ei. Samas aga leiti seos ka edasi-tagasi vaagna liigutamise ja orgasmide vahel ja seda isegi ilma klitoraalse stimulatsioonita.

Orgasmi sihiks võtmine suurendab orgasmi saamise tõenäosust

Oled ehk kuulnud nõuannet, et mida rohkem sa orgasmi püüad, seda raskem on seda saavutada, sest paned enda õlule liiga suure pinge? Kaks uuringut aga näitavad, et naised kipuvad oma seksuaalset mõnu vähe väärtustama ning orgasmide mitte prioriteediks seadmine võib meile hoopis vastu töötada, eriti kui naine seksib meessoost partneriga.

Uuringutest selgus, et naised, kes ütlesid, et nende jaoks oli seksiga alustades orgasmi saavutamine eesmärgiks, orgasmi suurema tõenäosusega ka saavutasid. Uuringu autorid märgivad, et seksi ainus eesmärk ei peaks olema orgasm – seks võiks olla ka mõnus, lõõgastav ja lõbus – kuid kui me orgasmi üldse eesmärkidest välja jätame, siis on see meile pigem kahjulik.

Orgasmi teesklemine pole iseenesest halb, sõltub, miks naine teeskleb

Ühiskondlikult oleme me kõik jõudnud vist arusaamale, et orgasmi teesklemine on halb asi. Selgituseks oleme leidnud, et kui me orgasmi teeskleme, jätame me partnerile vale mulje sellest, mis meile meeldib või millised tehnikad meie peal töötavad. Texase ülikooli teadlased on aga avaldanud uuringu, millest selgub, et orgasmi teesklemise ja orgasmide vaheline seos pole nii otsene.

Uurijad vaatlesid, milline oli teeselnud naiste motivatsioon. Nii selgus, et naised, kes teesklesid enda mõnu suurendamise eesmärgil (ehk teesklesid mõnu, et hakkakski mõnusam), said päriselt orgasme sagedamini. Naised aga, kes teesklesid partnerikesksete põhjuste tõttu (ebakindlusest ning soovist oma partnerile meeldida), saidki üleüldse vähem orgasme.

Teiste sõnadega: kui sa teeskled seetõttu, et ei taha partneri tundeid haavata, siis oleks aeg temaga asjast rääkida. Kui sa aga teeskled seetõttu, et hääled, oigamine jms mõjuvad sulle erutavalt, siis võid rahuliku südamega jätkata.

Mitte kõik orgasmid pole head orgasmid

Arvestades, kui palju me rõhutame orgasmide olulisust, võiks ju arvata, et iga orgasm on mõnus ja hea. Michigani ülikoolist tulevad andmed aga näitavad, et orgasmidel võib olla ka negatiivseid tagajärgi.

Pärast naistega rääkimist ning nende kogemuste analüüsimist jõudsid uurijad järeldusele, et halbu orgasme on mitut sorti. Halvaks orgasmiks peavad naised orgasmi, mille nad saavutavad, kui neile on vahekord peale sunnitud või kui nad tunnevad, et neid on survestatud orgasmi saama. Siinkohal märkisid autorid, et surve võis olla nii naise enda poolne kui ka partneripoolne.

Neis olukordades saadud orgasmid olid naiste jaoks vähem meeldivad ja isegi ebamugavad ning mõjutasid negatiivselt nende suhteid ja isegi psühholoogilist tervist. Teiste sõnadega: orgasmid on meeldivad ja nauditavad ainult siis, kui nad juhtuvad vahekorra ajal, mis pole peale sunnitud ja mis on pingevaba.

Orgasmide kokkuvõte 2019

Pole üht head viisi orgasmi saamiseks. Kuid selleaastased uuringutulemused näitavad, et kui naised tähtsustavad oma seksuaalset naudingut – tehes orgasmi prioriteediks ja eesmärgiks, stimuleerides kliitorit ja liigutades keha teatud viisil, lähenedes seksile seades enda huvid ja mõnu esikohale ja vältides vaid partneri rahuldamist või neile meeldimist – siis võib see suurendada orgasmide saavutamise tõenäosust ja vähendada lõppeks ka orgasmilõhet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles