Üllatavad asjad, mis juhtuvad, kui sööd päevas kaks õuna

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Ingliskeelses maailmas on käibel ütlus: «Kaks õuna päevas hoiavad arsti majast eemal.» Kuid kas neil sõnadel on ka mingit teaduslikku alust?

Ajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition ilmunud Readingi ülikooli teadlaste uuring näitas üht-teist hämmastavat. Õuntes leidub palju bioaktiivseid polüfenoole ja kiudaineid. Uuringud viitavad, et õunte söömisel on mitmeid plusse.

Antud uuringus osales 40 inimest, kes sõid päevas kaks õuna kaheksa nädala vältel. Teine pool grupist jõi vaid värskelt pressitud õunamahla. Sellele järgnes neljanädalane õuntevaba periood. Nende verd uuriti ja leiti, et õunu süües väheneb kolesteroolitase, samuti paraneb südametervis.

Uuringu juht Julia Lovegrove märkis, et tulemus saavutati vaid terveid õunu süües – õunamahlal nii kasulikud omadused puuduvad. Südametervise parandamisel saavutati samu tulemusi aga teiste produktide tarbimisega, milles on rohkelt polüfenoole, näiteks tee või punane vein.

Muidugi rõhutavad teadlased, et tulemuste kinnitamiseks on vaja teha veelgi uuringuid, kuid üks on selge – et saada õuntest maksimaalne kasu, tuleb neid süüa, mitte vaid õunamahla juua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles