Miks esmasündinud on oma noorematest õdedest-vendadest targemad?

Naine
Copy
Foto: Trinity Kubassek / Pexels

Kas sa oled vanim laps oma peres? Kui jah, siis oled sa oma noorematest õdedest-vendadest targem, kinnitavad teadlased.

Uuringust viie tuhande lapsega selgus lihtne tõsiasi, miks on esiklapsed teistest pere lastest intelligentsemad. Lapsi vaadeldi alates sünnist kuni nende 14. eluaastani ja tehti järjepidevalt teste, millega kontrolliti nende IQ-d.

Vanem ja targem

Edinburghi ülikooli teadlased said teada, et esmikud on tõepoolest oma õdedest-vendadest targemad — ja selles olevat «süüdi» nende vanemad.  Paljud osavõtvatest vanematest ei stimuleerinud vaimselt oma teist ja kolmandat last samal määral kui esimest. Oluliselt vähem pöörati tähelepanu ühistele tegevustele nagu lugemisele, meisterdamisele või pillimängule. 

Keskeltläbi said esmikud rohkem tähelepanu kuni kolmanda eluaastani. Selle mõju: juba esimesel eluaastal olevat nende IQ kõrgem kui järgmistel õdedel-vendadel — ja ajaga muutub see distants veelgi suuremaks, väidavad uuringutulemused. 

Teadlased loodavad nende tulemuste abil niinimetatud «sünnijärjekorra-efekti» selgitada. Selle kohaselt teenivad esmasündinud üldjuhul paremini ja neil on parem haridustase, kirjutab Freundin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles