Retsept: tervelt ahjus küpsenud vürtsine lillkapsas röstitud paprika hummuse padjal koos granaatõuna- ja seedermänniseemnetega

FOTO: Alina Birjuk

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu soovitab pühade toidulauale panna rohkem taimseid roogi, näiteks võiks omnivooridest sõpru üllatada võimsa lillkapsapraega. Toitumisnõustaja lubab, et tervelt ahjus valmistatud vürtsine lillkapsas tekitab ohoo-momendi ka kõigile lihapraadide austajaile.

«Jõululaua rikastamine lisaks liharoogadele taimetoiduga on hea mõte, sest ülesöömisvõimalus taimetoitude puhul on pea olematu ning samuti on taimetoidud kergesti seeditavad,» tõi Katri Merisalu välja taimsete roogade positiivsed omadused.

Lillkapsa kohta ütleb Katri Merisalu, et lillkapsas on hea mineraalaineallikas. «Lillkapsas on palju kasulikke antioksüdante, samuti C- ja K-vitamiini. Ilma K-vitamiinita ei suuda organism toota protrombiini, mis on vajalik vere hüübimiseks ja luude ainevahetuseks. Lillkapsas on ka hulgaliselt kaaliumi, mis on hea südame-veresoonkonna tervisele. Tegemist on madala kalorsusega köögiviljaga, milles on kõigest 25 kcal/100 g kohta. Viimane on oluline teada neil, kes tahavad kaalu langetada!» lisas Katri Merisalu.

FOTO: Alina Birjuk

Tervelt ahjus küpsenud vürtsine lillkapsas röstitud paprika hummuse padjal koos granaatõuna- ja seedermänniseemnetega

Valmistusaeg: 1h 20min

Röstitud paprika hummus

Vaja läheb:

  • 2 punast paprikat
  • 1 keskmise sidruni mahl
  • 240 g keedetud kikerherneid, kurnatud ja põhjalikult loputatud jooksva vee all
  • 4 spl tahiinit 
  • 1–2 küüslauguküünt
  • 2 spl külmpressitud oliiviõli
  • 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl värskelt jahvatatud pipart

Vürtsine lillkapsas

Vaja läheb:

  • 1 suur lillkapsas
  • poole sidruni mahl
  • 3 spl külmpressitud oliiviõli
  • 1 küüslauguküüs
  • 2 spl harissat
  • 0,5 tl suitsutatud paprikat
  • maitse järgi soola ja pipart
  • mitu peotäit värsket hakitud peterselli
  • 1 keskmine granaatõun
  • 60 g seedermänniseemneid

Need, kes väga teravust ei armasta, ärgu mingu hoogu harissa-pastaga ja lisagu seda vähem.

Valmistamine

• Lõika paprikal küljed maha, puhasta seemnetest ja valgest nahast. Pista ahjuplaadile küljed ülespoole ja rösti grilliraua all umbes 7–10 minutit. Ahjust võta paprikad välja siis, kui viimased on kõrvetada ehk nii-öelda jumet saanud.

• Pista röstitud paprikad plastmassist kaanega anumasse. Jäta need sinna 10–15 minutiks jahtuma. Peale jahtumist on hea röstitud paprikatel koored eemaldada. Haki suurem osa puhastatud paprikatest ja jäta väiksem osa kaunistuste jaoks.

• Pane ahi sooja 175 kraadi peale. Pese lillkapsas sooja veega. Pane suures potis, kuhu mahub lillkapsas, vesi keema. Kui vesi keeb, pane potti lillkapsas, juurikas ülespoole, umbes 6 minutiks. Samal ajal sega kokku marinaad: poole sidruni mahl, 3 spl oliiviõli, 1 küüslauguküüs, 2 spl harissat, 0,5 tl suitsutatud paprikat, sool ja pipar. Võta lillakapsas veest välja ja lase sellel paar minutit aurata ja jahtuda, näiteks sõelal. Pintselda lillkapsas marinaadiga ja aseta ahjuplaadile. Jäta lillkapsas ahju vähemalt üheks tunniks.

• Rösti kuumal pannil seedermänniseemneid mõni minut ja jäta jahtuma.

• Pista blenderisse tahiini ja sidrunimahl ning blenderda 1 minut. Seejärel lisa oliiviõli, hakitud küüslauk, vürtsköömned, sool ja pipar. Püreesta, sega, püreesta veel 30 sekundit. Lisa pool kogus kikerherneid, püreesta! Nüüd lisa viimane pool kikerherneid koos hakitud-röstitud paprikatega ja blenderda! Juhul kui hummus tuleb liiga paks, siis lisa 1–3 spl vett ja blenderda uuesti.

• Aseta hummus vaagnale ja jäta kõige keskele auk. Sinna aseta ahjust võetud lillkapsas. Nüüd lisa hummusele hakitud-röstitud paprika, mis enne alles jäi. Kõige viimasena lisa röstitud seedermänni seemned, puhastatud granaatõuna seemned ning värske hakitud petersell.