Eksperdid selgitavad: populaarne Eesti vana-aastaõhtu roog, mille tarbimist tasub piirata (1)

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui jõululaudadel on meil tavapäraselt praed ja raskemad road, siis vana-aastaõhtu laual eelistame erinevaid suupisteid. Pealegi ütleb ju eestlaste vana uskumus, et vana-aastaõhtul tuleks süüa tosinal korral, nii ei saagi kõik suutäied rasvast tilkuda.

Kalamari on kindlasti üks neist roogadest, mis meile juba sovetiajast luksuslikkusest ja pidulikkusest kõneleb. Eksperdid aga hoiatavad: kui seda liiga palju tarbida, võib see põhjustada enneaegset vananemist, madaldada immuunsüsteemi taset ning isegi südameatakini viia.

«Punast kaaviari süües saame me palju kompleksvitamiine – A, D, E ja K-vitamiine. Lisaks on seal palju erinevate elementide jääke, näiteks meile kasulikku joodi, kuna me elame joodivaeses regioonis,» selgitab gastroenteroloog Guzel Jevstignejeva. «Lisaks fosforit, kaaliumit ja kaltsiumit.»

Biotehnoloog Irina Kobelkova märkis, et punane kalamari on sageli sportlaste dieedi osa, eriti ujujate. Ta rõhutas ka, et see on valgurikas toode, kus on palju küllastamata polü- ja monorasvhappeid. Pealegi leidub selles delikatessis rohkelt kasulikku oomega-3 rasvhapet, mille puudus kehas võib viia südameveresoonkonna haigusteni, kõrge vererõhuni, depressioonini, diabeedini ja isegi probleemideni reproduktiivorganites.

Ometigi on tegemist roaga, millega tasub piiri pidada, kirjutab Krasotka. Isegi, kui tegemist on kõrge kvaliteediga kalamarjaga, on selles palju soola. Soola liigne tarbimine viib aga enneaegse vananemiseni, madaldab immuunsüsteemi ja võib isegi südamehaigusteni viia. Eksperdid märgivad, et 140grammine punase kalamarja purgis on maksimumkogus soola, mida üks täiskasvanud inimene terve päeva jooksul tohiks tarbida, seetõttu tasub seda delikatessi ka pühade ajal mõistlikult tarbida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles