7 ebatavalist sümptomit naistel, mis võivad viidata infarktile

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Üle kogu maailma on südamehaigused üks peamisi surmapõhjuseid nii meeste kui naiste hulgas. «Müüt, et südamehaigused on «meeste haigused», tuleb ümber lükata,» ütleb doktor Saurabh Bagga.

«Naistel üldjuhul avalduvad südamehaigused kümmekond aastat vanemas eas kui meestel, tavaliselt pärast menopausi,» selgitab kardioloogiaspetsialist väljaandes MSN. «Naised helistavad sümptomeid kogedes kiirabisse aga palju väiksema tõenäosusega ning surevad suurema tõenäosusega oma esimesse infarkti kui mehed.»

Südamehaigustel on erinevaid vorme ning südamepuudulikkus võib tekkida nõrga või kahjustatud südamelihase, arütmia või südameklapiprobleemide tõttu. Infarkti kõige tavalisem sümptom on mingit tüüpi valu, ebamugavustunne või pingetunne rinnus. On siiski oluline märkida, et valu ei pruugi olla alati tõsine ning naiste puhul ka mitte kõige esiletükkivam.

«Naised võivad meestest märksa erinevamaid sümptomeid kogeda,» hoiatab dr Bagga. «On oluline neid erinevusi mõista, kuna muidu võib abi otsimine ja leidmine viibida ning asi võib lõppeda tõsiste komplikatsioonidega. Südamerabandused võivad olla ka vaiksed.»

Rinnakuvaluga mitte seotud sümptomid võivad olla:

  1. Õhupuudus.
  2. Ebamugavustunne kaelas, lõuas, õlas, ülaseljas ja kõhus.
  3. Valu ühes või mõlemas käes.
  4. Iiveldus või oksendamine.
  5. Higistamine.
  6. Pearinglus.
  7. Ebatavaline või ekstreemne väsimus.

Need on sümptomid, mida sageli võidakse kõhuhädade, stressi või kaalutõusu arvele kirjutada. Igas vanuses naised peaksid aga südamehaigusi väga tõsiselt võtma. Kui sa oled noorem kui 65 ja su perekonnas on olnud südamehaigusi, pead sa riskifaktoritest ja sümptomitest teadlik olema.

Piisab, kui teha mõned olulised elustiilimuudatused, et oma südamehaigusse haigestumise riski vähendada: jäta maha suitsetamine, tegele oma diabeediga, jälgi kolesteroolitaset, püsi aktiivsena, võta kaalust alla, toitu tervislikult, piira alkoholitarbimist ja vähenda stressi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles