Eksperdid selgitavad: magamisasend, mida peaksid vältima

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Millises asendis eelistad magada sina? Oled sa aga kunagi mõelnud, et su meelisasend võib tuua rohkem kahju kui kasu?

Kõhuliasend on üks neist asenditest, mille kohta mõned inimesed vannuvad, et pole olemas mugavamat asendit ning teised ei saa üldse aru, kuidas nõnda uinuda saab. Ka võib see mõnel juhul olla kasulik: näiteks, kui oled hädas uneapnoega. Samas aga võib kõhuli magamine olla kahjulik kaelale.

«Nii magades venitad sa oma kaelalihaseid, mis omakorda põhjustab kaela kangust, valu ja ka peavalu,» ütleb Popsugarile New Yorki ortopeediakirurg Erin Nance. «See võib põhjustada ka lisasurvet selgroonärvidele, mis toob kaasa tuimuse või surina, mis kiirgub kaelast alla ja ka kätesse. Lisaks: kõhuli magades vajub su keha madratsisse, põhjustab nõgusust alaseljas ning paneb nimmepiirkonna liigestele lisasurve.»

Kui sa magad nägu patja surutud, võib see lisaks panustada akne tekkele, kuna padjas on mustust ja rasu, mis kipuvad poore ummistama.

«Üldiselt pole kõhuli magamine nahale halb, aga mõne inimese jaoks, kes on akne osas eriti tundlikud, võib see tuua kaasa akne ägestumise,» selgitab dermatoloog Rajani Katta. «Ma olen näinud, kuidas probleeme on põhjustanud juukseseerumid, mis on tukalt otsaesisele läinud. Oluline on regulaarselt padjapüüre pesta, eriti kui sa kasutad juuksehooldusvahendeid ja ei käi enne magamaminekut duši all. Muidugi on väga oluline õhtul meik maha võtta.»

Kui sul on ükski neist probleemidest, siis peaksid harjutama end magama mõnes muus asendis. Dr Nance soovitab kõigepealt proovida magada küljel, toppides patju jalgade ja käte vahele, et harjumust muuta.

Kui aga kõhuli magamine on sinu jaoks tõesti kõige mugavam, siis saad sa probleeme ka ennetada. «Kõige olulisem on omada toetavat madratsit ning vältida olukorda, kus su selgroog pole toetatud, on pingul või ebamugavas asendis,» õpetab dr Nance. «Ära maga liiga suure padjaga, mis sunniks kaela pingutama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles