Loe, mis juhtub, kui hakkad lapsele mänguasjade asemel elamusi kinkima

Marju Ränk
Copy
Foto: Shutterstock

Värsked uuringud näitavad, et kui külvad lapsed üle liigsete asjadega, saavutad vastupidise efekti - nad on seeläbi vähem õnnelikud, kirjutab I Heart Intelligence.

Lapsepõlve arengu uurimisega tegelev Clair Lerner ütleb, et kui laps üle külvata mänguasjadega, kipub ta kokkuvõttes vähem mängima. Mänguasjade rohkus võib lapsi segadusse ajada ja tähelepanu kõrvale juhtida, muutes keskendumisvõime olematuks. 
 
Uuringud näitavad, et mida vähem mänguasju, seda loovamalt lapsed mängivad ning on üleüldiselt koostööaltimad. Liiga palju mänguasju surub lapse üksildasemasse mängu, kahjustades loovat mõtlemist.
 
Mida siis teha? Pole mõtet lapsele osta kõiki mänguasju, mida ta sünnipäevaks või jõuludeks soovib. Palju väärtuslikum on lapsega lihtsalt koos aega veeta. 
 
Oxfordi ülikool kaasas uuringusse 3000 3-5-aastast last ja leiti, et laste akadeemiline edu on seotud rohkem nende kodukeskkonna ja vanemate kaasamisega, kui sellega, palju mänguasju ja elektroonikat neile kingiti. Lastel, kel oli vähe mänguasju ja polnud ühtegi elektroonikaseadet, kuid kellel olid vanemad, kes nendega tegelesid ja aega koos veetsid, tulid elulistes olukordades paremini toime. See viitab sellele, et vanemate tähelepanu on palju parem, kui ükskõik milline ekraan või mänguasi, mida ostate.
 
Kui vajad veel põhjuseid, miks lapse mänguasjakogust vähendada, siis teadlased avastasid, et lisaks olid lapsed suuremeelsemad, kuna neile pakuti elus rohkem elamusi, kui asju. 
 
Corneli ülikooli psühholoogiaprofessor Thomas Gilovich viis läbi mitu aastakümneid kestnud uuringu ja leidis, et õnn tuleneb kogemustest, mitte materiaalsest omandist.
 
Kokkuvõtteks ütleme, et lapsepõlvekogemustest tulenev õnn on palju väärtuslikum, kui jõulupuu all olevate mänguasjade kuhi. Pakkuge mänguasjade asemel elamusi, mis hõlmavad perena koosveedetud aega - see teeb lapse tunduvalt õnnelikumaks ja tegelikult ka teid ennast rahulolevamaks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles