4 kõige jaburamat lastekasvatusega seotud nõuannet 1970ndatest

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Rase naine 1960ndatel
Rase naine 1960ndatel Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

Veel enne, kui laps on siia ilma sündinud, antakse noortele vanematele nõu, kuidas teda kasvatama peaks. Mitte alati ei ole aga tegemist heade nõuannetega ning on suisa ohtlikke soovitusi.

Raamatuid kipume me heatahtlikust naabritädist aga veelgi rohkem usaldama, samas tuleb olla ettevaatlik ning iga raamatusse raiutud tõde mitte puhta kullana võtta. Eriliselt tuleb arvestada, et vanad lapsevanematele suunatud teosed ei vasta tänastele teadmistele.

Pora.ru on kokku kogunud kõige jaburamad nõuanded, mida lapsevanematele on antud.

  1. Lapsele võib kohe hakata andma tahket toitu. Aastal 1962 soovitas enamik eksperte anda beebidele tahket toitu järk-järgult ning mitte alustada enne paari kuu vanuseks saamist. Dr Walter Sackett oli aga kategooriliselt selliste nõuannete vastu. Tema käsk oli toit enne lapsele andmist läbi mäluda ning linnupoegade toitmisega sarnaselt võis tema hinnangul beebit toita juba alates sünnist.
  2. Parim on panna beebi magama kõhuli. Paljud arstid soovitasid neil aegadel panna beebid magama kõhuli – see pidi leevendama gaasivalusid. Kahjuks suri aga selle soovituse tõttu rohkem kui 60 000 beebit. Alles aastal 1994 hakati lapsevanemaid ärgitama beebisid selili magama panema.
  3. Kohv ja tee esimeseks sünnipäevaks. See oli järjekordne dr Sacketti nõuanne, kes arvas, et lapsi peaks võimalikult vara tutvustama (kofeiini sisaldavate) tee ja kohviga. Tema hinnangul oli tegemist tervislike jookidega, kuna neis ei ole suhkrut.
  4. Raseduse ajal tasub sporti teha. Autor Mabel Liddiard soovitas oma raamatus rasedatel naistel võtta seda juba emaduse osana ja käituda vastavalt. Nii oli karm käsk kõndida iga ilmaga, kuigi tänapäeva eksperdid liigses kuumuses rasedatel viibimist ei soovita. Lisaks soovitas Mabel rasedatel võimalikult palju trenni teha – täpselt, nagu nad olid teinud seda enne rasestumist. Muidugi teame me täna, et rasedad peavad oma treeningrežiimi vastavalt kohandama ja näiteks jooksmine pole soovitatav.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles