Maailma kõige hirmuäratavamad sillad

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Hussaini sild Pakistanis
Hussaini sild Pakistanis Foto: Shutterstock

Sillad on aastasadu olnud inimeste ühed kõige suuremad õudusunenäod. Ületame koos sildu, mida vaadates tekivad foobiad ka inimestel, kellel neid enne ei olnud.

«Ahvisild» Vietnamis

Monkey bridge Vietnamis
Monkey bridge Vietnamis Foto: Shutterstock

Väidetavalt said «Ahvisillad» endale nime nende ületajate kinnise kehahoiaku pärast. Ilma selleta ei ole võimalik Ahvisilda ohutult ületada. Peale vaadates saame juba aru, et tegu on väga ekstreemsete sildadega, mille julgevad ette võtta vaid agarad ja hulljulged inimesed. Sellised ületuskohad meelitavad ligi paljusid kajakaid. Kuigi kohalike inimestega on nad harjunud ning neid kajakad ei ründa, siis turistidel soovitatakse olla väga ettevaatlikud.

Ahvisillad asuvad Mekongi deltas ning koosnevad tavaliselt ühest bambuspalgist, mis on asetatud üle Mekongi jõe ning millel on õhuke käsipuu. Kõik sillad ei ole valmistatud bambusepalgist ning esineb ka kookospuudest valmistatud sildu. Kookospuudest valmistatud sildadel ei ole alati käsipuid ning kui neid on, siis ei pruugi käsipuud olla eriti ohutud.

Vietnami kuulsad Cau Khi sillad on tuntud oma ohtlikuse ning raskesti läbitavuse poolest. Kui te ei soovi oma eluga või vette kukkumisega riskida, siis pigem soovitame jätta Cau Khi sillad kohalikele.

 

Quepode sild Costa Ricas

Quepode sild Costa Ricas
Quepode sild Costa Ricas Foto: Shutterstock

Quepode sild on saanud omale kaks alternatiivset nime - Surmasild ja «Issand jumal» sild. Nagu ilmselt just tundsid, ei tekita kumbki nimi suurt enesekindlust minna seda silda ületama.

Quepode sild paikneb Costa Ricas Vaikse ookeani ranniku keskosas ning ühendab omavahel Jaco ja Queposi ning pärineb 1930. aastatest. Sild on ehitatud eduka banaanikaubanduse toetuseks, millele on rajatud kogu kohaliku majanduse varandus. Kahjuks näib, et järgnevatel aastakümnetel pole teeületuse parandamiseks või ajakohastamiseks praktiliselt mitte midagi ära tehtud.

Sild on iseloomult kitsas, aga see on silla kõige väiksem probleem. Silla teepind on konstrueeritud plankudest ja neid planke pole silla külge kinnitatud. Kinnitamata puittalad ragisevad ja liiguvad iga üle sõitva sõiduki rataste all. Lisaks jalgratatastele ja autodele ületavad seda silda regulaarselt ka raskeveokid ning veoautod, kusjuures iga ristumise eest sillal võetakse eraldi teemaksu.

Quepode silda nimetatakse surmasillaks. Seega, kui elu armas siis parem ära sinna mine.

Seitsme miili sild Floridas

Seven Mile sild Floridas, kus toimub iga aastaselt Seven Mile Bridge maraton.
Seven Mile sild Floridas, kus toimub iga aastaselt Seven Mile Bridge maraton. Foto: Reuters/ScanPix

Silla nimi ütleb kõik - sild on seitse miili (11 km) pikk. See sild asub Floridas Keysis ja ühendab omavahel Knight Key'd ja Little Duck Key'd, moodustades omaette sildade võrgustiku. Kokku moodustab Seitsme miili silla kaks silda, mis pärinevad 1912. aastast ning vanem sild on avatud nüüdseks vaid jalgratturitele ning jalakäijatele. Uuem sild on küll palju turvalisem, aga ka seal on teatud riskid, mis on seotud pehme merepõhjaga ning asumisega vana silla vundamendil.

Sul on vaja see siiski ületada? Hinga sisse, võta endale aega ning hakka astuma!

Millau viadukt Prantsusmaal

Millau viadukt.
Millau viadukt. Foto: Wikipedia.org

Millau viadukt on olemuselt tõeliselt suur. Teda loetakse maailma kõrgeimate sildade hulka, sest ta tõus asub kõrgel - madalamal asetsevate pilvede kohal, ronides oma tipuga üle 335 meetri kõrgusele Prantsusmaa lõunaosa taevasse.

Eiffeli tornist kõrgemale ulatuv Millau viadukt Tarni jõe orus asuval kuristikul on oluline koht Pariisi ja Hispaania vahelisel teel. Suurepärase vaatega viadukti näeb juba miilide kauguselt.

Ta on olemuselt pikk - rohkem kui 2430 meetrit. Silda üleval hoidvad tohutud tugisambad asuvad allpool oru põhjas üheksas erinevas kohas, mis on tänapäevase ehituse tunnusjooneks viadukti juures.

Seal võib esineda draamat lisavaid tugevaid tuuli. Kui tunned, et see võib olla sinu jaoks liiga palju, siis võid end lohutada asjaoluga, et sa ei ole ainuke.

Storseisundet sild Norras

Storseisundet sild Norras
Storseisundet sild Norras Foto: Shutterstock

Storseisundet sild näeb rohkem välja Ameerika mägede kui maantesilla moodi. Ta asub maanteel, mis on rajatud üheksale erinevale sillale. Kui teile ei meeldi põnevus, siis pigem vältige seda silda. Sild asub piirkonnas, mis on tuntud tugeva tuule, orkaanide ja vihma poolest. Samuti iseloomustavad antud piirkonda tohutud lained, mis põrkavad sageli üle ülejäänud kaheksa silla. Kuigi Storseisundet on neist üheksast sillast kõige suurem, siis see ei päästa teda pidevast lainte «pommitamistest».

Silla laius on umbes 259 meetrit ning keskkohta on kujutatud «valge nokana». Tõusud ja mõõnad annavad imelised ülevaated silla otsast, mis paikneb kõrgemal ülejäänud sillast.

Tunned, et soovid seda ületada? Usalda meie nõuandeid ja tee seda kindlasti!

Canopy Walk Ghanas

Canopy kõnnitee Ghanas
Canopy kõnnitee Ghanas Foto: Linda Hughes Photography/Shutterstock

Kakumi rahvuspargis kõrgetele puudele riputatud Ghana Canopy sild pakub huvitavat vaadet riigi keskpiirkonna lopasakale rohelisele džunglile. Samuti on tähelepanuvääriline vaade alt üles. Sild muudab vähem hirmutavamaks vaate inimestele, kes on piisavalt julged kitsale kõnniteele astumaks, aga kes tavaliselt ei kipu väga sildadele ekstreemsusi otsima minema. Silla järsu languse tõttu, pole soovitav pigem alla vaadata.

Canopy Walk on 350 meetrit pikk ning käsipuud on nööritud seitsme puu vahele. Need on peamiselt valmistatud köiest.

Kuna termiidid uuristavad läbi puittahvlite ning paigaldatud tugitrossid ei tekita eriliselt suurt usaldust toetuseks, siis pead silla ületamist eelnevalt põhjalikult läbi kaaluma. Mitte keegi ei mõista sind hukka, kui otsustad teekonda üle Canopy Walk'i mitte ette võtta.

Langkawi taevasild Malaysias

Langkawi Sky Bridge Malaysias
Langkawi Sky Bridge Malaysias Foto: AFP / Scanpix

Langkawi taevasild on ehitatud kahe suure džungli vahele ning tugineb ühel suurel tornil. Taevasild on 124 meetrit pikk ning kuulub tähelepanuväärseimate vaatamisväärsuste hulka sealses piirkonnas. Ekstreemsusi lisab sillale teadmine, et see asub 661 meetri kõrgusel merepinnast Langkawi kõrgeima mäe Gunung Mat Cincangi tipus ning selle keskosas asetseb kõverik. Kuigi silla ületus on ühelt poolt väga kohutav, samas väga ilus kogemus, tuleb kohalikele üllatuseks turistide karjumine silla ületamisel.

Ütlematagi on selge, et vaated sillalt on hämmastavad, aga kõrgusekartjatel ei ole pigem soovitav seda teekonda ette võtta. Kuigi silla keskel on klaasist sektsioon puhkepausi tegemiseks, siis võta meie nõu kuulda ning ära viibi seal liiga kaua.

Royal Gorge sild Colorados

Royal Gorge sild Colorados
Royal Gorge sild Colorados Foto: Shutterstock

Kui sulle ei meeldi kõrgused, siis ära parem sellele sillale oma jalga tõsta!

Colorado kuningliku kuristiku sild on tohutult suur. Seda loetakse Ameerika Ühendriikide kõige kõrgemal asuvaks rippsillaks. Canoni linna lähedal asuvat suurt kanjonit kattev sild on ehitatud 956 meetri kõrgusele Arkansase jõest.

Kuigi vaated on muljetavaldavad, siis isegi kõrguse kartuseta inimestel võtab see südame alt korralikult külmaks, sest sild asub nii sügava kuristiku kohal, et terve Empire State Building võiks vabalt selle silla alla ära mahtuda.

Tunned endiselt, et soovid minna? See sild on küll väga suur turistide tõmbenumber ning sealse piirkonna vaatamisväärsuste hulka kuulub ka lõbustuspark, kuid need ei paku konkurentsi Royal Gorge'i sillale.

Kuna sild on 384 meetrit pikk, siis pole kahtlustki, et pärast silla ületust tunnete suurt kergendust.

Ai Petri Bridge, Ukraine

Ai Petri sild Ukrainas
Ai Petri sild Ukrainas Foto: Shutterstock

Ebakindla välimusega Ai Petri sild asub kõrgel Krimmi mägedes. 4000 meetri kõrguste kallakutega tippude vahel laiuv lihtne trossisild on väga võluv vaatepilt eemalt jälgijate jaoks. Küll aga selle plankudest ehitatud kõnnirada on küllaltki kõhedust tekitav.

See on suurepärane koht eriti hulljulgetele, kuna sild läbib madalal asuvaid pilvi, silla ümbruses pidevalt laiuv udu lisab sellele oma korda salapära ning väga tugevalt puhuvad tuuled lisavad silla ületusel endale omase ohutunde. Selgematel päevadel on vaated Jalta, Alupka ja Musta mere suunas muljetavaldavad, kuid see on siiski ületamiseks väga hirmuäratav koht.

Enne, kui silda ületama lähed, siis otsi oma teekonna lihtsamaks läbimiseks eemalt üles kuulus kivirist, mis ees ootavast tipust välja paistab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles