Kuidas vastata küsimusele «Milline on sinu palgasoov?»

Marju Ränk
Copy
Foto: Shutterstock

Tööotsija kuuleb intervjuul sageli küsimust: milline on sinu palgaootus? Pooled arvavad, et selle küsimuse võiks üldse arutamata jätta, aga teiste jaoks on palgavahemiku määramine üks olulisemaid, kirjutab Huffington Post.

Tegelikult soovitakse lihtsalt teada, kas sinu palgasoovid ühtivad ettevõtte võimalustega. Muud saladust selle küsimuse taga polegi. Ettevõte loodab, et sa teed asjad nende jaoks lihtsamaks, kui oma soovi kohe letti laod.

Läbirääkimiseksperdid soovitavad sellele küsimusele üldse mitte vastata, kui sa pole parasjagu otsese tööandjaga vestlemas. Lisaks ei tasu palgavahemikku veebipõhisesse tööportaali avalikustada, kuna see pole kohustuslik väli.

Lihtsam on vastata, et oled läbirääkimistele ja karjääri edendamisele avatud. Kui siiski pead numbriliselt vastama, tee enne uurimistööd, kui palju sarnastel ametikohtadel enam makstakse. Kõrgema summa võiksid just naised või teise nahatooniga inimesed küsida. Summa ütle välja enesekindlalt ning viita, et oled teinud uurimistööd ja et andmed pärinevad X ja Y kohtadest.

Kui sul puudub info, palju sinu tulevane ametikoht palka sisse toob, leia võimalus tulevaste kolleegidega kohtuda ja neilt uurida. Mida rohkem inimestega suhted, seda rohkem infot kogud.

Alati on soovituslik lasta ettevõttel esimesena pakkumine teha. Peale pakkumist võta hetk aega mõtlemiseks ja vajadusel pea läbirääkimisi.

Pea meeles, et ettevõte märkab, millises järjekorras palgateema üles võtad. Soovitame palgaküsimused täiesti lõppu lükata, sest siis näeb ettevõte, et tööülesannete väljaselgitamine on sulle tunduvalt olulisem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles