Lihtsad ja tervislikud taimetoidu snäkid (1)

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Avokaado sisaldab häid rasvu.
Avokaado sisaldab häid rasvu. Foto: Ildi Papp / PantherMedia / Ildi Papp

Soovid leida mõnda mõnusat taimetoidu snäkki, mis kehale liiga ei tee? Healthline.com on pannud kokku mõnusa nimekirja snäkkidest, mis võiksid sulle sobida.

Pähklivõi koos puuviljadega

Vali välja oma lemmikud puuviljad ning lisa maapähklivõid. Lihtne valmistada ja see maitseb hästi. Lisaks on seda lihtne kaasa võtta.

Puuviljad ja marjad näiteks õunad, banaanid ja maasikad koosnevad suurel hulgal antioksüdantidest ja sisaldavad kiudaineid, mis on mõnusalt toitvad ja tekitavad hõlpsasti täiskõhutunnet.

Kusjuures võid - näiteks mandli-, maa- või India pähklivõi - sisaldavad suures osas proteiini ja tervislikke rasvu.

Foto: Shutterstock

Juustupulgad

Juustupulgad on lihtsasti kaasaskantavad ning väga maitsvad suupisted, mis sobib suurepäraselt liikvel olles isu ohjeldamiseks. 

Kuigi juustupulkade toiteväärtus varieerub vastavalt juustu kaubamärgist ning tüübist, siis enamasti sisaldavad nad 5-7 grammi valku 28 grammi kohta. Valk on meie organismis kõige olulisem «ehitusmaterjal» ning muudab juustugi kõige paremaks taimetoiduks. Kui soovid jääda loomsetest koostisosadest priiks, siis soovitame sul kasutada tavalise juustu asemel näiteks Vegan Cheddar juustu, mis on valmistatud kookospiimast.

See suupiste on ka hea kaltsiumiallikas ning tänu sellele aitab tugevdada meie hambaid ning luid.

Foto: Shutterstock

Paprika hummusega

Paprika hummusega on tervislik ning taimepõhine alternatiiv traditsioonilistele paprikalaastudele ning dipikastmele.

Paprika mitte ainult ei paku sarnast rahuldust organismile nagu krõpsud või kreekerid, vaid on ka kalorivaesem ning sisaldab rohkem kiudained ning C- ja A-vitamiini.

Lisaks võib paprikat hummusega süües aidata suurendada valkude ja kiudainete tarbimist, hoides sama ajal kaloraaži madalal.

Foto: Shutterstock

Röstitud kikerherned

Kikerherned on täis valku, kiudaineid, vitamiine ning mineraale, näiteks mangaani ja folaati.

Mis kõige parem, röstitud kikerherneid on kodus väga lihtne valmistada, keetes kikerherneid koos oliiviõliga ning maitsestada meelepäraste maitseainetega. Seejärel küpsetada ahjus 200 kraadi juures 20-30 minutit. 

Kõige paremad maitseained kikerherneste maitsestamiseks on Cayenne'i pipar, küüslaugupulber, tšillipulber, köömned, kaneel ja muskaatpähkel.

Kikerherned sisaldavad ka foolhapet, mangaani ja on head kaaliumi, raua, magneesiumi, vase, tsingi ja B-grupi vitamiinide allikad.
Kikerherned sisaldavad ka foolhapet, mangaani ja on head kaaliumi, raua, magneesiumi, vase, tsingi ja B-grupi vitamiinide allikad. Foto: Z Jan / PantherMedia / Z Jan

Popkorn

Popkorn on toitev ja madala rasvasisaldusega suupiste, mis on suurepärane mineraalainete, forfori, magneesiumi ja tsingi allikas. Selles on ka palju mangaani - mineraalainet, mis on oluline seedeprotsesside, immuunfunktsioonide ja energia tootmise toimimisel. Samuti kasulik aju tervisele.

Mis on väga oluline popkorni valides, on see, et kindlasti oleks õhupakendatud popkorn, mitte eelpakendatud või mikrolaineahju jaoks mõeldud. Viimastesse pakendatud popkornidest saate rohkem lisakaloreid, rasva ning naatriumi.

Suurepärase maitseelamuse saamiseks soovitame sul popkorni maitsestada paprika, sibulapulbri, veganitele mõeldud Parmesani juustuga või peterselliga.

Popkorn.
Popkorn. Foto: Shutterstock

Pähklid

Erinevad pähklid, nagu mandlid, Kreeka pähklid, India pähklid ning pistaatsiapähklid, pakuvad rikkalikult olulisi toitained, sealhulgas tervislikke rasvu, kiudaineid, valku, magneesiumi, rauda ning kaltsiumi.

Lisaks uskumatule toiteainerikkusele, näitavad erinevad uuringud, et pähklite lisamine toidule, võib vähendada teie südamehaiguste, kõrge vererõhu, diabeedi ning teatud vähiliikide (näiteks jämesoolevähi) riske. 

Kuid ei tohi unustada, et pähklites on väga palju kaloreid. Naudi neid mõõdukalt ning pea kinni tervisliku toitumise kogusest - umbes 28 grammi korraga.

Pähklid peaks kuuluma igaühe menüüsse.
Pähklid peaks kuuluma igaühe menüüsse. Foto: Shutterstock

Jogurt puuviljadega

Proteiini ja kaltsiumi, B12-vitamiini ja kaaliumi rikas jogurt on suurepärane suupiste.

Lisades jogurtile õunu, marju, banaane, viinamarju ning teisi sinu lemmikuid puuvilju, suurendad samuti kiudainete, C-vitamiini ja haigustega võitlevate antioksüdantide kehasse jõudmist.

Lisasuhkrute tarbimise vähendamiseks otsige maitsestamata taimseid  jogurteid ning kasutage maitse loomulikuks tugevdamiseks pisut kaneeli või vahtrasiirupit.

Jogurt müsli ja marjadega maitseb hea.
Jogurt müsli ja marjadega maitseb hea. Foto: Khomulo Anna/Shutterstock

Lehtkapsa krõpsud

Lehtkapsa krõpsud on maitsvad ning lihtne viis lisada oma igapäevasesse toitumisse väike portsjon rohelist.

Lehtkapsas on eriti hea C- ja A-vitamiinide allikas ning sisaldab olulisi toitaineid, mis on seotud immuunfunktsiooni ja haiguste ennetamisega.

Proovige kodus järgi: eralda lehed ning lisa need koos oliiviõli ja meresoolaga ahjupannile. Seejärel küpseta 135 kraadi juures 15-20 minutit, kuniks nad muutuvad krõbedaks. 

PS! Kindlasti jälgi nende küpsemist tähelepanelikult, kuna nad võivad väga kergelt kõrbema minna.

Lehtkapsa söömise võistluse võidupokaal
Lehtkapsa söömise võistluse võidupokaal Foto: Samantha Janik/AP/Scanpix

Rohelised smuutid

Rohelised smuutid on kiire ja mugav viis, kuidas lisada hõlpsasti oma toidulauale köögivilju, suurendades samal ajal kiudainete, vitamiinide ja mineraalide ning antioksüdantide tarbimist.

Kuigi rohelisi smuutisid valmistatakse tavaliselt lehtköögiviljadega, näiteks lehtkapsa või spinatiga, võib lisada ka muid puuvilju, köögivilju ning meelepäraseid koostisosi. Proovige näiteks lisada maitse järgi porgandit, sellerit, peeti, marju, banaane, Chia seemneid või linajahu.

Võite smuutidesse on vajadusel peita ka valgupulbreid, näiteks vadaku-, herne-, kanepi- või pruuni riisi valku. Need hoiavad kauem täiskõhutunnet ning toetavad lihaste kasvu ja veresuhkru taset. 

Mango-spinati smuuti
Mango-spinati smuuti Foto: Kätrin Maidla

Kodus valmistatud energiapallid

Energiapallid on ülilihtne suupiste, mida saate kodus kiirelt valmistada ning toitainerikkaid koostisosi oma maitse järgi kohandada.

Energiapalle valmistades katsetage erinevate pähklite ning seemnetega, et suurendada valkude, kiudainete ja tervislike rasvade tarbimist.

Kuivatatud puuviljad, kakaopulber ja mesi on suurepärased valikud suupiste maitse parandamiseks ja pallide koostises antioksüdantide sisalduse suurendamiseks.

Valmistamiseks lisage kõik meelepärased koostisained köögikombaini. 

Laske kõik koostisained köögikombainist läbi ning kui segu on ühtlane, siis rullige segu pallikesteks ja asetage enne nautimist nad 10-15 minuks külmkappi, et nad hiljem laiali ei pudeneks.

Soovitavalt võiks nendeks olla eelnevalt keedetud maitsestamata riis, pähklid, marjad ning seemned. Loomulikult lõplik valik jääb ikkagi teie otsustada.

Energiapallid.
Energiapallid. Foto: Toiduga sõbraks
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles