Uuenenud Õnnepalee pakub seitset erinevat võimalust abielu sõlmida

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Tänavu 1. juulist muutuvad väljaspool Tallinna Perekonnaseisuameti ruume abielu sõlmimise piduliku kombetalituse korraldamise hinnad, kuid perekonnaseisuameti ruumes läbiviidavate kombetalituste hinnad jäävad samaks. Uuenduskuuri läbinud Õnnepalee pakub kuues keeles ja seitset erinevat võimalust abielu sõlmimiseks.

Tallinna Perekonnaseisuameti juhataja Karin Kask rõhutas, et abielu registreerimise ja tseremoonia läbiviimise hinnad perekonnaseisuameti ruumes jäävad samaks ning muudatused puudutavad üksnes perekonnaseisuametist väljaspool ehk noorpaari poolt valitud kohtades korraldatavate pidulike kombetalituste hindu. «Meie eesmärk on abielude registreerimine ja piduliku kombetalituse korraldamine Eesti ühe stiilsema ja silmapaistvama juugendehitise ehk Õnnepalee saalides,» sõnas Kask.

Hoone valmis 1910. aastal, olles algselt projekteeritud vineeri- ja mööblivabrikandi Carl Lutheri äärelinna suvevillaks, seega tähistab hoone tänavu oma 110. sünnipäeva. Tallinna Perekonnaseisuamet on seal tegutsenud alates 1983. aastast ning ruumides tehti ka hiljuti põhjalik remont. «Hoone mullune uuenduskuur sai äsja ka väärika punkti uute riigivappide paigaldamisega abielude registreerimise saalides. Nüüd tervitavad abiellujaid ka kolm lõvi kuldsel kilbil, ümbritsetud kuldsetest tammeokstest pärjaga, väärtustades sündmuse olulisust sel hetkel ja mälestustes,» sõnas Kask.

Tavapäraselt toimub väljaspool perekonnaseisuameti ruume abielu sõlmimise tseremoonia peale ametniku põhitööaega ehk reede õhtuti või laupäeviti ja pühapäeviti, mis ei kuulu ametniku teenistuskohustuste hulka. «Seega on meie perekonnaseisuameti poolt pakutav teenus vabatahtlik ja vastavalt ametniku võimalustele, mis tähendab ka lisakohustust ja –kulu. Ent meie ülesanne on pakkuda abiellujatele võimalusi, mitte kohustada tegema valikuid,» selgitas Kask. «Selleks pakume välja seitse erinevat võimalust abielude sõlmimiseks ja kombetalituse valikut ning lisaväärtusena saame abielutseremooniat läbi viia kuues erinevas keeles – lisaks eesti keelele ka vene, saksa, inglise, kreeka ja itaalia keeles.»

Noorpaari poolt valitud asukohtadele abielu sõlmimiseks on kehtestatud hinnakiri, millega kaetakse kaasnevad kulud. Hinnakiri on kehtestatud kolme erineva abielu tseremoonia toimumise asukoha järgi – abielude sõlmimine väljaspool perekonnaseisuametit Tallinna linnas (400 eurot), Harjumaal (500 eurot) või väljaspool Harjumaad (700 eurot). Piduliku kombetalitusega kaasnevad kulud katavad abiellujad. Teenus kätkeb muuhulgas eelnevalt ametniku kohtumist abiellujatega, nõustamist, selgitusi piduliku ürituse kulgemise kohta, teksti koostamist ainult nende tseremoonia läbiviimiseks ja transpordikulusid. 

Viimati korrigeeriti väljaspool perekonnaseisuameti ruume toimuvate pidulike kombetalituste hindu 2013. aastal.

Hinnad jäävad endiseks perekonnaseisuametis tseremooniata abielu registreerimisel igal tööpäeval (riigilõiv 30 eurot), tseremooniaga abielu sõlmimisel kolmapäeval ja neljapäeval (60 eurot), elava muusika ja piduliku tseremooniaga reedel (200 eurot) ja laupäeval (250 eurot). Abielude registreerimise hinna sisse kuuluvad reedel ja laupäeval valged abielutõendite kaaned, mis on eraldi selleks otstarbeks kujundatud ja tellitud ning noorpaarile kingitakse «Õnnesulepea», millega noorpaar allkirjastas abielukande.

Eelmisel aastal sõlmiti Tallinna Perekonnaseisuametis 2413 abielu ning noorpaari poolt valitud ja soovitud kohas toimus abielutseremoonia 165 korral.

Abielu tähtpäevi tähistati mullu Tallinna Perekonnaseisuametis pidulikult kuuel korral, neljal korral kuldpulma (50 aastat abielu), ühel korral safiirpulma (45 aastat) ja ühel korral hõbepulma (25 aastat).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles