Soome lastepsühhiaater Jari Sinkkonen pöidlalutsutamisest: pole mõtet keelata, ega see otsast ära ei sula

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Soome lastepsühhiaater Jari Sinkkonen suhtub sõrmelutsutajatesse suure heldimusega. Ta paljastab, et on lapsepõlves tegelikult isegi sõrme imenud, kirjutab Iltalehti.

«Ega see pöial imemisest ära ei sula. Pole mõtet lapse kõrval seista ja teda keelata. Karistamine on täiesti keelatud, sest tema tegevus ei kahjusta ju kedagi,» ütleb Sinkkonen.

Psühhiaater ütleb, et pöial on justkui ülemineku abivahend. Need, kes sõrme ei lutsuta, võtavad selleks esemeks tavaliselt padjanurga või riidelapi, mida oma põse vastas hoida, kui laps vajab lohutust või on parasjagu uinumas.

Hambaarst Liisa Mellanen soovitab siiski kolmandaks-neljandaks eluaastaks sõrme imemisest lahti saada, sest suulagi on selles vanuses alles õrn ja võib kuju muuta. Suulagi venib üsna kergesti paadikujuliseks ja hambumuses tekivad probleemid. Muutus leiab eriti kiiresti aset, kui laps hoiab imemise ajal teiste sõrmedega ninast kinni – selline sõrmede asend võetakse paraku üsna tihti.

Kanada uuringud väidavad, et pöidla imemine ja küünte närimine vähendab hoopiski igasuguste allergiate tekkimise riski. Uuringu tulemused toetavad niinimetatud hügieeni hüpoteesi, et lapseeas mikroobidega kokkupuude võib vähendada allergiate riski.

Kuna aga sõrmede imemine ja närimine võib suurendada ka sõrmeinfektsioonide riski, siis seda tegevust ei tohiks eriti julgustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles