Haruldased arhiivifotod Pelgulinna sünnitushaigla 50: vaata, kes oli esimene naine, kes Pelgus sünnitas!

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Kaader filmist Pelgulinna sünnitusmajas (1971)

Pelgulinna sünnitusmaja, mis nüüd kuulub Lääne-Tallinna keskhaigla alla, avas oma uksed esimest korda 50 aastat tagasi, 1970. aasta viimastel päevadel. Esimene beebi sündis 31. detsembril 1970.

Esimene sünnitaja oli Helle Kirisberg, kelle beebi nägi ilmavalgust 31. detsembril 1970 kell 08.30. Tegemist oli tüdrukutirtsuga, kellel pikkust 51 cm ja kaalu 3900 grammi.

Foto: Kaader filmist Pelgulinna sünnitusmajas (1971).

Vastsündinud beebi tõsteti mähkimislauale, väsinud, kuid õnnelik ema sai puhata palatis. Muidugi võeti esimest last haiglas väärilise pidulikkusega vastu. Ema Hellele kingiti lillekorv, lapsele aga hõbelusikas.

Esimene sünnitaja Helle Kirisberg.
Esimene sünnitaja Helle Kirisberg. Foto: Kaader filmist Pelgulinna sünnitusmajas (1971)

Alates sünnitusmaja avamisest kuni 2019. aasta lõpuni on Pelgulinna arstid ja ämmaemandad vastu võtnud 153 209 sünnitust.

Foto: Kaader filmist Pelgulinna sünnitusmajas (1971)

Naistekliiniku juhataja dr Piret Veerus märkis, et pool sajandit tagasi ehitatud hoone koos seal töötava personaliga täidab aga hoopis laiemat funktsiooni kui üksnes sünnitushaigla.

«Meie eesmärk on seista hea Eesti naiste tervise eest kõige laiemas tähenduses,» ütles Veerus. «Tegeleme naise tervisega kogu elukaare jooksul, alates kõige väiksematest enneaegsetest beebidest kuni kõrges vanuses naisteni välja. Veelgi enam – meie patsientideks on ka need, kes ei ole veel sündinudki.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles