Kuidas oma ära vajunud suhe taas särama lüüa?

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Tihti saabuvad paariteraapiasse paarid, kes on koos veetnud pikki ja ilusaid aastaid, kuid säde nende vahelt on kadunud. Suhteterapeudid toovad välja mõned nõuanded, mis võiksid tuhmunud suhte taas armastusest lõõmama lüüa.

«See pole sugugi haruldane, et teraapiasse tulevad inimesed, kes üksteist armastavad, kuid nad ei ole enam teineteisse armunud. Sageli on pikaajalistes suhetes «nõme elu» nende suhte üle võtnud ja see on üks suurimaid põhjuseid, miks enamasti lahku minnakse,» seletab Relate'i kliiniku juht Ammanda Major.

Paarid unustavad, mis neid armuma pani

«Sageli ilmnev nähtus on ka see, et inimestele on arusaamatu, kuidas eeldatakse, et inimene suudab olla samasse inimesse armunud oma elu lõpuni. Armastuse, usalduse, intiimsuse tunne ja seksi vajadus kõiguvad kogu elu jooksul ning neil on mitmeid lähedusetappe,» selgitab Kate Moyle, seksuaal-ja suhteterapeut.

«Ma arvan, et ebareaalne on oodata inimestelt lõpmatut järjekindlust. Samuti uskuda täiesti stabiilsesse suhtesse, mil puuduvad omad tõusud ja mõõnad.»

Olge realistlikud

«Muidugi soovite minna tagasi päeva, mil esimest korda kohtusite ning ei suutnud teineteisest käsi eemal hoida. Kuid teie elu oli siis teistsugune. Võib-olla ei olnud teil siis veel lapsi ning töö oli vähem stressi tekitav. Võib-olla oli teil rohkem sissetulekuid. Te ei olnud veel leidnud häirivaid külgi oma partneri juures.«

«Fakt on see, et te ei saa aega tagasi keerata, sest nüüd teate oma partneri kohta ilmselgelt rohkem kui kohtumise hetkel. Samuti selle kohta, mis tunne on olla pikaajalises suhtes selle inimesega, kellel sellised küljed eksisteerivad,» selgitab Major.

«See sõltub sellest, mida armunud olemine teie jaoks tähendab. Mõne terapeudi sõnul on armunud olemine tegelikult ainult paari kokkuviimine ja ajapikku see kaob. Samas ei tähenda seda, et inimesed ei pea oma partnerit enam põnevaks ega seksikaks.»

Olge uudishimulikumad oma partneri suhtes

Major ütleb, et võib tulla ette hetki, mil ärkate hommikul üles ning mõtlete «Me pole seda aasta aega teinud, mõtlen, miks see nii on.»

«Samuti kipuvad inimesed ülemõtlema, kas nad on kaotanud huvi oma suhtes toimuva kohta või kas elu on suhte nii kustutanud, et seda ei anna enam parandada. Kui hakkate oma suhtele tagasi vaatama, võite märgata kohti, kuhu oleksite võinud oma partneriga rohkem panustada. Kui inimesed saavad aru, kus need kohad olid ja millised nad oleksid võinud pigem olla, on neil oluliselt lihtsam teha edaspidiselt erinevaid suhet puudutavaid valikuid,» ütleb Major.

Pange paika suhte tõelised prioriteedid

Suhteterapeut Kate Moyle selgitab, et enamasti saavutatakse pikaajalises suhtes turvalisus ja mugavus suhte põnevuse ja uudsuse kadumisega.

«Nagu eluski, leidub suhtes mõningaid asju, mis pole nii huvitavad. Seda enam tasub paaridel vaeva näha uute asjade suhtesse toomisega. Samas peab enne uuenduste tegemist välja selgitama, kuhu suhe edasi areneda võiks. Rääkimine on suhte üks alustalasid. Suhtluse taastamiseks on kasulik kasvõi päevikusse omavaheliste jutuajamiste aegade märkimine, et see kindlasti toimuks.»

Minge oma mõtetega veidi sügavamale

«Kui inimesed väidavad, et nad ei usu enam oma partnerisse, võib see olla konkreetne märk seksuaalprobleemidele või viide sellele, et midagi suhtes ei tööta,» ütleb Major.

«Väga sageli selguvad detailid, mille kohta inimesed ütlevad, et nad on õnnetud, kui nad mõtlevad veidi sügavamalt neid tabanud probleemidele. Tulemus ei pruugi olla üldse nii dramaatiline, kui nad esmapilgul kardavad,» ütleb suhteterapeut Woodward Thomas.

Kahterine Woodward Thomas on suhteterapeut, kes lõi mõiste «teadlik lahtihaakimine». Seda kasutatakse enamasti puhkudel, mil inimesed mõtlevad «usaldus on kadunud, aga me saame hakkama.»

«Armastuse puudumise tunde vallandamine peitub paljudes asjades: kerged keeldumised partneri pakkumiste suhtes, pettumused - hetkel, kui olete lootnud partneri toele, aga pole seda piisavalt saanud ning toovad nende katteks vaid pealiskaudseid lubadusi.»

Armunud olemine tähendab tema sõnul täielikku ühtekuuluvustunnet. Samuti peab läheduse taastamiseks omavahel toimuva jagamist.

Avage end üksteisele

Igapäevased kohustused ja suuremad elusündmused, näiteks koondamine või laste, vananevate vanemate eest hoolitsemine, võivad suhteid mõjutada ning olla suureks suhte lagunemise suureks põhjuseks.

«Suhetes on olukordi, mil partner ei ole inimese kaaslase peamiseks fookuseks, sest nii paljud olulised sündmused vajavad tema tähelepanu,» ütleb Major.

«Suureks abiks võib olla omavahelise suhtluse avatuna hoidmine. Sageli on vaja koos aega veeta, et veenduda üksteise olulisuses, vajalikkuses ja armastuse ning hoole olemasolus. Kuid ka selleks, et partnerid saaksid oma vajadustes selgusele jõuda.»

Kui otsustate maha istuda ning rääkida, asetage oma telefonid eemale, et need teid segama ei hakkaks. Kindlasti tundub lihtsam jalutuskäigul või autos rääkimine, kuid siis võib tähelepanu olla liialt häiritud.

«Kuidas suudaksite taastada oma suhtes väärtusliku aja? Rääkige omavahel läbi ning kui mõlemad soovivad ühiseid hetki taastada, siis mõelge välja, mida ühistel hetkedel koos teha,» soovitab Major.

Suhteteapeut Moyle: «Mõelge välja, kas soovite rohkem olla seotud füüsiliselt, emotsionaalselt või mõlemad. Võib juhtuda, et üks partner soovib vastaspoole tunnistamist oma partneri abituse osas. Harjutus, mida sageli paaridele soovitan, on see, et paarid annavad kohustuste osas üksteisele lubadusi. Nii saavutavad nad vastastikuse kokkuleppe olukorra muutmise osas, sest üks partner ei saa paari eest kogu tööd ära teha.»

Keskenduge tulemusele

«Väga keeruline on oma partnerile tunnistada, et teie tunded ei ole enam endised. Eriti, kui eesmärk ei ole lahku minna. Enamasti eeldatakse, et partner kaotab igasuguse edaspidise huvi suhte vastu ning sellest ei jää enam midagi järele. Tegelikkuses peaksid paarid koos tulevikku vaatama ning läbi mõtlema, kuhu oma suhtega jõuda soovivad. Leidma selguse küsimuses «kas me tahame koos olukorda parandada?» ning otsima koos abi,» soovitab suhteterapeut.

«Koos tegutsemisele aitab palju paremini kaasa «ma tahan midagi jagada, mida on keeruline väljendada, aga ütlen seda selle tõttu, et soovin, et oleksime taas lähedasemad» lähenemine. Konteksti seadmine positiivsete kavatsustega võib muuta vestluse positiivsete tulemuste suunda.»

Alustage kohe

«Kunagi pole liiga hilja säde uuesti lõkkele lüüa,» ütleb Moyle.

«Kuid see aitab toime tulla suhte stabiilse jätkamisega. Suhte venitamine mõtetega «on veel liiga palju asju, mida koos läbida» võib muuta selle hoopiski katastroofiks. Kui partnerite vahel on liiga palju negatiivseid tundeid, siis on parem võimalikult vara tegeleda seksuaal- ja suhteprobleemidega. See osutub tihti paaride jaoks kõige raskemaks momendiks, sest nad ei julge oma mugavustsoonist välja astuda.»

Moyle lisab, et inimesed kipuvad arvama, et suhteteraapia eesmärk on paaride koos hoidmine.

«Tegelikult on suhteteraapia eesmärk aidata paaridel välja töötada, mis on nende jaoks parimad lahendused ning mida nad tegelikult tahavad.»

«Paljud suhted toimivad ilma intiimsuse, seksi või armastuseta, kuid mingil hetkel hakkab see partnereid siiski segama. Kohtumine kellegi uuega või puhtalt rohkema aja tööl veetmine, rohkem hobidesse süvenemine, võivad ebakindlasse suhtesse kergelt probleeme juurde tekitada ning olemasolevat distantsi inimeste vahel suurendada.»

Tuletage meelde, kellesse te armusite

Terapeut Katherine Woodward Tomas soovitab paaridel koostada «tänukaardi» kõigi oma partneri tugevate külgede kohta. See aitab teil meelde tuletada, kui tugev inimene teie kõrval on. Tihti märgatakse partneris külgi, mis endal pigem nõrgapoolsed on. See aitab meenutada, kui täiusliku koosluse paar tegelikult moodustab.

«Kõigil on hetki, mil nad tunnevad end nõrgana ja vajavad abi. Kuid kõigil on ka hetki, mil nad on õilsad ja head ning on pigem abistava rollis. Suhte halbadel hetkedel ja kriisiolukordades aitavad kirja pandud partneri tugevad küljed inimestel kaaslast toetada, tuletades neile meelde, kes nad tegelikult on.»

«Võib-olla on partner elu jooksul muutunud inimeseks, kelle üle ta õnnelik ei ole. Arvan, et mõnikord, kui armastus kipub kaduma, on selle põhjuseks pigem partneri iseenda suhtes armastuse puudumine,» ütleb Woodward Thomas.

«Vastasel juhul suruvad nad oma tundeid alla ning selle asemel, et sellest mitte välja teha, küsige parem, mis neile muret valmistavad. Looge partnerile võimalus emotsionaalselt intiimseid mõtteid jagada. Kuulake oma kaaslast ning tuletage tema tugevaid külgi talle meelde. Nii näitate välja austust ja armastust ning see aitab tal mõõnadest paremini jagu saada ja tunda, et ta on armastatud. Vaid koos usalduse, austuse ja armastusega saate koos edasi minna.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles