Kuum või külm - kumb on parem leevendus lihasvalule? (1)

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Vigastuste korral tekib tihti küsimus, kas panna valutava lihase peale külma- või kuumakott. Cnet.com otsustas välja uurida, kumb moodus millistel puhkudel paremini töötab.

Inimesed kasutavad sageli külma ja kuuma kompresse vaheldumisi. Enamasti ei teata, et nende kasutamisel on väga suured erinevused inimese organismile. Kuum kompress parandab vereringet, külm hoopiski piirab vereringe tegevust.

Külmakoti kasutamine

Külmakoti kasutamine piirab verevoolu vigastuskohas. Selle pärast kasutavad inimesed jääkotte näiteks pärast jala äralöömist vigastatud kohas valu leevendamiseks. Jääkott suunab vere vigastatud piirkonnast eemale vältimaks verevalumi teket.

Külmateraapia mõju lihasvalule

Verevoolu vähendamisega vähendab külmateraapia ka põletikku, turset ja kudede kahjustusi. Trenni tehes esinevad teie lihastes mikrotraumad, mis põhjustavad põletikku, vedeliku kogunemist ja palju muid faktoreid, mis põhjustavad lihaste valulikkust.

Kui asetate valutavatele lihastele külmakoti kohe pärast treeningut, võite aeglustada põletikuprotsessi ning vähendada valulikkust. Külmateraapia on eriti tõhus paistes või põletikuliste liigeste ravis.

Olenemata vigastuse tüübist, on kõige õigem teha külmateraapiat 48 tunni jooksul alates vigastuse tekkest.

Nõuanne külmateraapia tegemiseks kodus: mähkige õhuke riie jääkoti või külma kompressi ümber (lokaalse külmumise vältimiseks ärge asetage külma jääkotti otse nahale); võtke jäävanni või proovige kogu keha krüoteraapiat.

Kuumateraapia kasutamine

Kuumateraapia (mis tegelikult on pigem soe, mitte liiga kuum teraapia) laiendab veresooni, mis soodustab vigastatud koha verevarustust. See aitab «avada» valusaid lihaseid ja neid lõdvestada. Parem vereringe tarnib teie lihastele rohkem hapnikku ja toitaineid ning eemaldab samal ajal lihastest piimhappe, mis on lihaste paranemiseks hädavajalik protsess.

Teadusuuringud on näidanud, et kuumateraapia võib vähendada lihaste valulikkust kuni 47 protsenti vaid 24 tunni jooksul pärast treeningut.

Nagu külmateraapia korral, toimib kuumateraapia samuti kõige paremini kohe pärast treeningut.

Kuumaga tasub olla ettevaatlik

Kuumateraapia näib olevat parim ravi treeninguga seotud lihasvalude leevendamiseks, kuid kuumus pole tavaliselt hea vigastuste raviks. Kuumakoti asetamine värsketele vigastustele võib hoopiski kiirendada põletikuprotsessi ja põhjustada veel suuremat valu.

Kuumateraapia kodus: minge sooja vanni; kasutage elektrilist madala kuumusega küttepatja; istuge soojas saunas või leiliruumis; minge kuuma kivi massaaži.

Külma ja kuuma vaheldumisi kasutamine

Paljud sportlased kasutavad lihaste valulikkuse vähendamiseks kontrastset ravi – vaheldumisi külma ja kuuma rakendamist. Kontrastne teraapia toimib siis, kui kõigepealt piiratakse külmaga verevoolu ning seejärel kiirendatakse soojaga kohe vereringlust samas piirkonnas.

Uuringud on näidanud, et kontrastne ravi toimib tõhusalt lihaste valulikkuse vähendamisel, kuid mitte paremini kui teised taastumisvõtted. See tsükkel töötab sarnaselt pulseeriva kompressioonraviga, mis korduvalt pingutab ja vabastab lihaseid täispuhutavate pükste abil.

Kindlasti tasub meeles pidada, et kuigi teadus toetab lihasvalu korral nii kuumateraapiat kui ka külmateraapiat, pole need tegelikult ainsad ega ka kõige paremad võimalused lihasvalu leevendamiseks. Kuuma- ja külmateraapiaid saab kasutada vaid mitmetahulise taastumisrežiimi ühe osana.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles