6 saladust, mida peaksid teadma ninaoperatsiooni kohta

Copy
Foto: THE HEALTH CLINIC OÜ

Ninaoperatsioon ehk rinoplastika on üks maailma populaarsemaid iluprotseduure põhjendatult. Üks oluline põhjus on ilmselgelt esteetika, kuid rinoplastika parandab olulisel määral ka inimese elukvaliteeti üldise tervise tasandil. Lisaks kaunimale ninale on operatsiooni käigus võimalik parandada ka ninakõrvalkoobaste ehk siinuste ehitust - maakeeli rääkides on operatsiooni tagajärjel lihtsam hingata. See omakorda parandab märkimisväärselt une kvaliteeti ning annab rohkem energiat inimese ärkveloleku vältel. Samuti on võimalik ninaoperatsiooniga vabaneda norskamisest, mis ei paranda ainult inimese enda une kvaliteeti, vaid ka tema partneri oma.

Head asjad elus nõuavad aga pingutusi ja ohverdusi, millest sageli ei armastata rääkida, niisamuti ka ninaoperatsiooniga.

Siit siis ka kuus saladust ninaoperatsiooni kohta inimese käest, kes on selle ise läbi teinud:

Saladus #1: Ma eksisin. Taastumine ei olnud üldse niivõrd valulik kui ma kartsin.

Enne operatsiooni kinnitas kirurg mulle korduvalt, et ma tõenäoliselt ei vaja valuvaigisteid (kuna valdav enamus patsiente neid ei vaja), kuid mul leierdasid peas “imelise muutumise” kaadrid kirurgidest peitli ja haamriga ning mul oli ausaltöeldes raske uskuda et sellise protseduuri järgselt ei ole valuvaigisteid tarvis. Pigem ootasin ma valu, mis järgneb prügiautoga näkku saamisele.

Operatsioon ise kulges magusas uinakus tänu sellisele imelisele leiutisele nagu üldnarkoos. Ühel hetkel istud närviliselt operatsiooni ootel ning järgmisel momendil sätitakse juba sinu voodit istukilasendisse taastumispalatis. Nagu arvata võib ei olnud minu enesetunne haiglast koju kõige elavam, kuid mõni tund pärast kojujõudmist oli mul… üllataval kombel väga okei olla! Ma ei vajanud isegi valuvaigisteid, mida ma palusin arstil välja kirjutada, isegi paratsetamooli ei olnud tarvis!

Saladus #2: Kuigi taastudes valu kannatama ei pea, on see üsnagi ebamugav.

Kujuta ette, et sul on külmetus, mille vältel sul on tunne, et su pea võib sõna otses mõttes plahvatada, sest su kõrvad ja nina on nii umbes, et sa vaevu kuuled midagi, lõhnade tundmisest rääkimata. Ninaoperatsioonist taastumine on sarnane, kuid umbes tuhat korda hullem. Ma oleks hea meelega puurinud endale laupa augu, et leevendada seda survetunnet mis mul peas oli tingituna kirurgilisest kraamist, mis mu nina sees olema pidi (mis on seal selleks, et lihtsustada nina paranemist ning takistada seda veritsemast). See on umbes nagu oleks kaks tampooni ninna tõugatud. Tõele au andes hoiatati mind konsultatsioonis, et just see saab olema kõige ebamugavam osa kogu protsessist, kuid ma ei pannud seda juttu väga tähele, kuna ma olin liialt ametis valuvaigistite retsepti nuiamisega.

Just see etapp kogu protsessis andis minu jaoks sõnale “ebamugav” uue tähenduse. Tagasivaadates oleksin ma tahtnud, et arstid oleks mul soovitanud varuda piisavalt pehmeid toite, kuna kuigi ma suutsin mäluda, tegin ma seda pidevas lämbumishirmus, sest ma ju nina kaudu hingata ei saanud. Õnneks oli sel päeval ka haiglas võimalus pehmemaid toite saada.

Ühtlasi ei olnud mul aimugi kuivõrd ma vajan igapäevselt lõhnatunnet - kuniks mult see (õnneks ajutiselt) ära võeti. Ja kui sa oled prillikandja, siis on ka nägemisega tuuga, sest taastudes prille kasutada ei tohi. Kokkuvõttes - kohutav!

Ainus hea asi selle etapi juures oli see, et selline ülimalt ebamugav enesetunne kestis ainult ühe päeva.

Saladus #3: Keegi ei ütle sulle mis juhtub siis kui sa ei saa oma suud kinni panna (sest see on ainus viis kuidas hingata on võimalik).

Kui ma tegin operatsioonieelset kodutööd rinoplastika kohta, siis mulle jäi silma, et paljud olid kurtnud kuiva kurgu ja suu üle taastumise vältel kui nad magada üritasid.

Mäletad kui nõme oli saladus #2? Noh, see on kukepea selle kõrval kui sa üritad magada ja ärkad iga viie minuti tagant üles, sest su kõri on kuiv nagu Sahara kõrb.

Saladus #4: Kui need tampoonid 1-2 päeva möödudes eemaldatakse on see kõige rõvedam ja imelisem asi mida sa koged.

Kui arst eemaldas selle komplekti vatti ja plastikut minu ninast, karjusin ma mõttes “JAH JAH JAH!!” lihtsalt seepärast, et ma teadsin, et saan lahti sellest vastikust survetundest mu peas.

Pärast seda, parema termini puudumisel, arst käib su siinused… minitolmuimejaga läbi - jah, päriselt.

Saladus #5: Räägime sinikatest.

Nagu mainitud, taastumine ei olnud valulik, kuid kui sa oleksid mu nägu näinud, oleksid sa arvanud vastupidist. Kirurg kirjutas mulle välja rarvimeid, mille eesmärk on minimeerida sinikate tekkimist. Kuivõrd need rohud ajasid mind näljaseks, närviliseks ning iiveldama, siis ma ei oska öelda kas nendel oli sinikate vastu mingi mõju või mitte. Ma kõndisin peaaegu kaks nädalat ringi nagu ma oleksin osalenud massirahutustes, imetledes kuidas mu sinikad värvusid tumesinisest roheliseks ja kollaseks kuniks kadumiseni. Ma nägin väga kuum välja kui sind erutab “Elavad surnud”.

Saladus #6: Ma teeksin seda kõike uuesti.

11 päeva möödudes kadusid sinikad. Kuu aega hiljem oli nina seest paranenud. Kümme kuud hiljem olen ma tulemustest täiesti vaimustunud! Minu välimus, minu hingamine, minu enesetunne ei ole kunagi parem olnud!

Lähemalt saab ninaoperatsiooni kohta lugeda Tallinnas ninakirurgi konsultatsioone pakkuva The Health Clinicu kodulehelt.

clinic@thehealthclinic.eu
+372 600 0925
The Health Clinic Facebook

The Health Clinic on tervishoiuteenuste vahendaja. Adams Kirurgia Grupp OÜ, tegevusluba L02688. KT Kliinik OÜ, tegevusluba L02008.

Copy
Tagasi üles