Naine haaras kapilt noa ja tegi endale keisrilõike

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Shutterstock

Ines Ramirez Perez oli peagi sünnitama hakkamas, ent viibis haiglast mitukümend kilomeetrit eemal. Naise abikaasa oli kodust ära ja abiväge polnud kusagilt kutsuda, kirjutab Reader’s Digest.

Kaheksandat korda rase olnud Ines Ramirez Perez teadis, et ees ootav sünnitus ei saa olema luksus ega lillepidu. Mehhiko lõunaosas elav 40-aastane naine oli varem sünnitanud juba kuus elusat last. Viimane laps oli kahjuks sünnitusel tekkinud komplikatsioonide tõttu surnud.

Pärast seekordset 12 tunnist valutamist taipas Perez, et kui ta ei võta kohe midagi drastilist ette, kaotab ta ka selle lapse. Tegemist oli aastaga 2000 ja lähim meditsiiniasutus asus üle 80 kilomeetri kaugusel. Perezi abikaasa, kes oli varasematel sünnitustel abiks olnud, viibis tol hetkel kodust eemal ning tal puudus telefon.

Naine teadis, et kui ta tahab, et laps ellu jääb, tuleb ise tegutsema asuda. «Otsustasin, et kui mu laps sureb, suren ka mina,» ütleb naine.

Perez rüüpas valu vaigistamiseks kanget likööri ja haaras kapilt kuuetollise terava noa. Tal puudusid igasugused meditsiinilised teadmised, kuid tugines oma kogemustele loomade lihatööstuses. Tavalise kubeme piirkonda tehtava horisontaalse sisselõike asemel tegi ta kükakil kolm lõiget naba lähedusse. Arstid ütlesid hiljem, et see tehnika hoidis teda ühegi siseorgani kahjustamisest ja naine jäi tänu sellele ellu.

Pärast tunnist kurnavat tööd suutis ta beebi oma kõhust välja tirida. Beebi hakkas kohe hingama ja Perez jõudis enne minestamist kiiresti nabanööri läbi lõigata. Teadvusele tagasi tulles mässis Perez midagi kõhu ümber ja käskis oma kuueaastasel lapsel linna abi järele minna. Laps naasis kohaliku tervisealal töötava mehe Leon Cruziga, kes õmbles Perezi haava tavalise niidi ja nõelaga kinni. Cruz ja teine tervishoiutöötaja aitasid naise ja tema vastsündinud beebi suuremasse haiglasse toimetada. Seal lapiti Perez täielikult kokku.

Arstid olid Perezi teostatud operatsiooni üle üllatunud. Tal puudusid sisemised verejooksud ega tekkinud sepsist. Lisaks käitus ta emakas peaaegu täpselt nii nagu iga tavalise sünnituse järgselt.

Perezi lugu avaldati rahvusvahelises günekoloogia ajakirjas, kus juhiti tähelepanu selliste naiste olukorrale nagu Perezi oma – ehk siis naistele, kes elavad tsivilisatsioonist väljalõigatud paikades, kus puudub igasugune meditsiiniline abi. Perez pälvis tunnustuse, kuna ta on ainus teadaolev naine, kes on endale keisrilõike teinud, kus nii tema kui ka laps jäid ellu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles