7 asja, mida pesumasinasse toppida ei tasu!

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Pesumasinasse pole peale beebide mõistlik panna ka mitmeid teisi asju ning riideesemeid!
Pesumasinasse pole peale beebide mõistlik panna ka mitmeid teisi asju ning riideesemeid! Foto: Shutterstock

Pesumasin on ilmselt üks 20. sajandi parimaid leiutisi, sest päästis naised lõputu veekeetmise ning küürimise küüsist. Kuid isegi see pole kõigi ihukatete jaoks imetoode, sest mitte kõike ei maksa masinasse toppida, vahendab portaal Southern Living.

Tikandite, pärlite või litritega esemed

Need õrnad ja kaunid esemed, mis on kaetud pärlite või tikanditega, võivad pesumasinasse sattudes hukka saada, eriti kui kaunistused on külge liimitud, mitte õmmeldud. Samamoodi tuleks hoolas olla, kui pesed pitsiga esemeid, sest see võib kergelt rebeneda, eriti kui satub vastamisi konksude, nööpide või lukkudega. Selliste õrnade asjade puhul on mõistlikum neid pesta siiski käsitsi või saata hoopis keemilisse puhastusse.

Aluspesu

Traadid ning konksud, mis näiteks rinnahoidjate sees on, võivad pesemise ajal masina sisemust kahjustada, muutes 30 eurot maksva pesueseme 500 eurot maksvaks apsakaks. Seega on traatide ning haakidega aluspesu kindlasti parem pesta käsitsi või siis investeerida hoopis kaitsvasse võrgust kotti, kuhu rinnahoidjad torgata, et kaitsta nii oma intiimpesu kui ka masinat. Kui võrgust kotti käepärast pole, võib hädapärast läbi ajada ka padjapüüriga.

Mündid ning võtmed

Enamik meist ei pese ilmselt ei münte ega võtmeid tahtlikult, ent peaaegu kõik on mõnel korral taskupõhja unustanud varuvõtme või poest tagasisaadud peenraha. Kui need paharetid taskus püsivad, siis on tegemist ohutu veaga, ent kui nad masina sisemuses valla pääsevad, võivad nad palju kahju teha, jäädes kinni äravoolutorusse, filtrisse, blokeerides vee sissevoolu, kahjustades trumlid või halvimal juhul isegi purustades eest laetava masina ukseklaasi. Seega on igati odavam kulutada kümme sekundit rohkem, et taskud veel kord üle kontrollida.

Nahast osadega tossud

Mõned tossud ning ketsid on tõesti masinpestavad, ent alati tasub see esmalt kingakarbilt või tootja kodulehelt üle kontrollida. Isegi kui jalatseid on lubatud masinasse torgata, tasub olla teadlik, et liiga kuuma veega pestes võivad jalatsid kokku tõmbuda või kaotada mõningaid omadusi, mis jooksmisele kaasa aitavad. Nahast osadega ketse ei tasu masinasse aga mingil juhul panna, sest nahk võib saada kahjustatud. Seega tasub oma jooksutosse käsitsi puhastada ning kui neid ka pesta tohib, siis võtta välja tallad, asetada kumbki jalats eraldi vanasse padjapüüri ning lasta neil seejärel õhu käes kuivada.

Tuleohtlikud plekid

Kui riietele peaks sattuma bensiini, värvilahustit või mõnd muud tuleohtlikku ainet, siis ei tohi neid riideid kindlasti kuivatisse panna. Sealne kuumus võib pleki süüdata ning tulekahju tekitada. Hea mõte on kasutada enne masinpesu spetsiaalseid plekieemaldeid ning seejärel ese kuivama riputada.

Beebisokid

Kõigi vanemate jaoks on vist tuttav fakt, et beebisokid kaovad tihti kui tina tuhka. Üks süüdlane võib selles röövis olla pesumasin. Kuna beebisokid on niivõrd väikesed, siis võivad nad sattuda masina torudesse või filtritesse. See omakorda tähendab, et ülipisikesi sokke kulub ülipalju, kuid ka seda, et masin võib varasemast halvemini töötama hakata või üldse katki minna. Ka siinkohal tuleb appi kas võrgust pesukott või mõni padjapüür.

Lemmikloomakarvadega kaetud riided

Kõik inimesed armastavad kiisusid ning kutsikaid kallistada, ent lemmikloomade poolt sülle maha jäetud karvkate ei ole eriti nunnu. Ehk soovid esmase reaktsioonina karvadega kaetud riided kohe pesumasinasse visata, ent tegelikult oleks targem karvad enne riidepuhastusrulliku või -harjaga eemaldada. Vastasel juhul võivad märjad karvad puntrasse koguneda, masina sisemusse kinni jääda ning seejärel järgmistele masinatäitele riietele kinnituda. Pealegi pole hea idee neid karvu pesumasina filtritesse ning torudesse jätta. 

Liiga palju korraga

Sinu pesumasin ning ka kuivati teevad su heaks küll palju, kuid liigse pesukoguse masinasse surumine võib tuua sulle suuremaid probleeme kui veel ühe masinatäie pesemine. Esiteks ei pruugi riided korralikult puhtaks saada. Teiseks takistab liigne täituvus kuivatil oma töö ühtlaselt tegemist. Kolmandaks võivad masinad katki minna. Liiga suured ning rasked riidekogused võivad kahjustada trumlit ning selle osasid, ent eriti halb on, kui pesumasina mootor üle kuumeneb ning läbi põleb. Seega uuri oma masina taluvusnorme kasutusjuhendist ning kui soovid suuri ja/või raskeid asju pesta, siis on mõistlikum nad viia pesumajja.

Ülikonnad

Ülikondi kasutad tavaliselt erilistel tähtpäevadel, ent need on tihti kallid ning tehtud erilisest ja kvaliteetsest materjalist. Et oma šikki investeeringut kaitsta, on mõistlik ülikonnad viia keemilisse puhastusse, sest isegi väga õrn pesuprogramm võib nad rikkuda. Keemiliste puhastuste vahepeal tasub ülikonna värskendamiseks ning kortsudest vabanemiseks kasutada riideaurutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles