Umbe hää süük!* Arter otsis võrumaist pidupäevamaitset

Britt Rosen
Copy
Hämsa kõrtsi kruubiroog maasuitsusingi, kartuli ja kukeseentega.
Hämsa kõrtsi kruubiroog maasuitsusingi, kartuli ja kukeseentega. Foto: Madis Veltman

Kuni maikuuni kestab Vana-Võromaa maitsete aasta, mil see kant kannab ülemaalist toidupiirkonna tiitlit ja meelitab maitsekütte agaramalt kohalikku kööki uudistama. Arter käis Võrumaal ja uuris Eesti kagunurga taluperenaistelt, mida nood Eesti sünnipäeval lauale panevad.

Kohev kohupiimakorp, suitsulihaga kruubiroog ja kanepiseemnetemp – ka neid võiks koduse kiluvõileiva- ja kartulisalatiklassika kõrval ülehomsel pidupäeval proovida, pakuvad ärksad Võrumaa taluperenaised.

Kuigi Eesti köök sõltumata maanurgast enam suurt ei erine, võib just neid kolme rooga ometi pidada vägagi võrumaiseks. Piimasaadused on üks selle kandi trumpe ja kohupiim pärit just kuplilisest Lõuna-Eestist. Sõira aga tehti vanasti ainult Võru- ja Setumaal ning Lätis, kuid tasahilju tuleb talukööki tagasi ja tõuseb aina rohkem kohalikuks esindustoiduks. Lausa nii, et läinud suvel valmistasid sõirameistrid Võru linna 235. sünnipäevaks Nopri talumeiereis 235-naelase ehk 106-kilose sõira, mille linnarahvas sõi ära kolme tunniga. Eesti suurima sõira valmistamiseks kulus 120 kilo kohupiima, 80 muna, 10 kilo võid ja 300 grammi köömneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles