Günekoloog ootab, et küsid talt neid küsimusi

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Küsi julgelt günekoloogilt kõike, mis muret tekitab.
Küsi julgelt günekoloogilt kõike, mis muret tekitab. Foto: Shutterstock

Günekoloogi külastus võib tunduda ebamugav, aga pea meeles, et ühtegi rumalat küsimust pole olemas. Paljud naised soovivad, et günekoloogi visiit saaks võimalikult ruttu ühele poole, kirjutab Good Housekeeping.

Paraku kipub nii olema, et kui tormad kabinetist ruttu minema, jääd ka vastustest ilma, mis sinu alakeha puudutab. Günekoloogi ei pea häbenema, kuna nad on kokku puutunud rohkemaga, kui eales arvata oskad.

Need on küsimused, mida günekoloogid soovivad, et sa küsiksid:

1. Miks mu menstruatsioon nii kohutav on?

Günekoloog oskab kindlasti nõu anda, kui menstruatsioon on liiga valulik ja vererohke.

«Soovin, et rohkem patsiente paluks menstruatsiooni osas abi, kui liigne vereeritus ja valulikkus ei lase neil isegi tööl ega koolis rahulikult käia,» ütleb günekoloog Maureen Baldwin.

2. Kas mu häbememokad näevad veidrad välja?

Iga naine näeb välja erinev, aga kui sa siiski muretsed, küsi üle. Günekoloogid näevad päevas väga palju erinevaid naisi, mistõttu palun usu, kui ta ütleb, et sinu häbememokad on igati normaalsed.

«Soovin, et rohkem patsiente räägiks muutustest, mida nad oma kehas kogevad,» ütleb günekoloog Michelle Barhaghi.

3. Kas mul on seennakkus?

Kui sul on vaginaalse seennakkusega kogemusi olnud ja tunned sümptomid ära, saab apteegist retseptita ravimeid osta. Kui see on esimene kord, pöördu siiski günekoloogi poole – nad oskavad seda isegi telefoni teel diagnoosida või lepite siiski kohtumise, et olukord üle vaadata.

«Kahel naisel kolmest, kes ravivad seent, pole tegelikult üldse põletikku,» ütleb sünnitusabi, günekoloogia ja paljunemise kliiniline professor Mary Jane Minkin Yale. Teinekord võivad sümptomid tekkida lihtsalt lõhnastatud toodetest.

4. Kas mu seksuaalelu on normaalne?

Seksist rääkimist ei pea häbenema ja pigem küsi abi günekoloogilt, mitte kusagilt foorumist. Günekoloogi saab usaldada ja tema vastus on alati tõene.

5. Miks mulle vistrikud tekivad? Kust need karvad tulevad? Miks kõht valutab?

Oluline on teada, et günekoloog ei tegele ainult vagiinaga seotud teemadega, vaid kõigega, mis seotud hormoonidega. Kui sulle tekitavad muret näole kasvanud karvad või mõned vistrikud, räägi alati günekoloogiga.

6. Mis veider lõhn see on?

See on üsna levinud küsimus ja kui sind häirib, kuidas vagiina lõhnab, küsi günekoloogilt nõu.

«Igati terve tupp lõhnabki teatud viisil,» ütleb günekoloog Sherry Ross. Samas tasub teada, et näiteks sibul ja küüslauk mõjutab lõhna. Kui sul on põletik, lisandub sügelus ja kummaline veritsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles