Toitumisnõustaja annab aru: millest sa ilma jääd, kui jätad puu- ja juurviljad söömata?

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

See küsimus on üks neist, mis kiusab eriti lapsevanemaid, kelle võsukesed ei soovi juurviljadest kuuldagi. WebMD.com uuris toitumisnõustajalt Sally Kuzemchakilt, miks siiski köögi-, juur- ja puuviljade kasuks otsustada.

Juurviljade puhul loevad maitse ja tekstuur

«Me kõik oleme tuttavad vähemalt ühe lapsega, kes brokolit nähes nina krimpsutab ja nutma hakkab. Tõde on see, et mõnel inimesel ei tekigi kunagi isu köögiviljade järele. See kehtib ka nende kohta, kellel on tundlikkus mõru maitse vastu,» selgitab nõustaja.

«Teiste jaoks on probleem tekstuuris. Paljud neist inimestest isegi ei vaevu endale juurvilju proovimiseks ostma, kuigi teavad, et seal peitub suur kogus vajalikke toitaineid.»

Inimesed asendavad köögivilju toidulisanditega

Köögiviljad on alati tervisliku toitumisega tihedalt seotud olnud eelkõige selletõttu, et nad sisaldavad suures annuses vitamiine, mineraale, kiudaineid ja taimseid ühendeid. Need aitavad võidelda haigustega, sisaldades suhteliselt vähe kaloreid.

«On tõestatud, et puuvilja- ja köögiviljarohke dieet võib vähendada südamehaiguste riski ja langetada kehakaalu. Kui asendada juur-, puu- ja köögiviljad kapslite ja tablettidega, hävitab see inimese mao,» nendib spetsialist.

Muuda oma toit kerge vaevaga tervislikumaks

«Enne kui hakkan teile pakkuma lahendusi, kuidas köögivilju toidus asendada, selgitan, milline toiduaine millist kasulikku vitamiini või mineraali sisaldab. Samuti räägin, kuidas valmistada maitsvat köögiviljatoitu, et mõistaksite nende kasulikkust.»

Väike kogus soola võib toidu täiesti teiseks muuta

«Kui panete pannile korraga tüki võid ning lisate sellele veidi sobivat soola ja praete selle seguga köögivilju, siis uskuge mind – varsti imestate ise ka, kui maitsev see tegelikult on,» innustab ta.

«Paljud inimesed arvavad, et see pole oluline, millist soola ja rasvainet sa kasutad. Tegelikult pole see tõsi, sest need annavad toidule hoopis teistsuguse maitse kui lihtsalt õli ja tavalise peensoolaga küpsetamine.»

Suurem probleem peitub inimeste mõtlemises. Toitumisnõustaja selgitab murelikult, et tegelikult paljudel juhtudel inimesed soovivad teatud köögivilju süüa, aga saatuslikuks saab köögiviljade rikkalik valik, mis poes osteldes inimeste pea segi ajab. Samuti keerukad toiduvalmistamise tehnikad, sest osa köögiviljade valmistamiseks tuleb kasutada veidi keerulisemaid mooduseid kui lihtsalt praadimine.

«Köögiviljade röstimine annab neile teravuse ning toob esile köögiviljadele omase loomuliku magususe. Mõned köögiviljad, näiteks hernes, paprika ja porgand on maitselt magusad. Samas ei maitse rooskapsad enamikule inimestele juba lapsepõlvest saati,» naerab Sally.

«Samuti on võimalik süüa köögivilju ilma, et neid peaks närima. Näiteks püreestatult või peeneks hakituna kastmesse, vormiroogadesse ja lihapallidesse peidetuna. Kui te ei tea, et köögiviljad on toitu peidetud, siis tõenäoliselt ka ei mõtle nende olemasolu peale.»

On avastatud, et mõne köögivilja tervislikkus on natukene kaheldav. Nende all peetakse silmas jääsalatit, maisi ja baklažaani

Miks? Jääsalat ei sisalda piisavalt toitaineid, mida teistes lehtköögiviljades leidub. Mais sisaldab küllaltki palju suhkrut ning veresuhkru tase võib kiiresti tõusta. Baklažaan sisaldab solaniini, mis on glükoalkaloidne mürk. Selle tõttu vajab ta ka kuumtöötlemist, kuna solaniin põhjustab põletikku. Samuti sisaldab baklažaan rohkem kaloreid, kui arvata oskad ning kuna see on käsnjas köögivili, siis imab praadimisel rohkem rasvainet, mis muudab selle veel rasvasemaks.

Puu- ja köögiviljades peituvad vitamiinid ja toitained

A-vitamiin peidab end porgandites, bataadis ja spinatis. Samuti aprikoosides ja mangos.

Kaaliumi leidub artišokkides, spargelkapsas, nektariinides, kiivides ja granaatõuntes.

Puuviljad on ka head vedeliku- ja kiudaineallikad, mis muudavad puuviljad väga toitvaks. Pidage meeles, et ka puuviljad kipuvad sisaldama rohkem kaloreid kui köögiviljad. Samuti on nad suurema loodusliku suhkru sisaldusega – seda on eriti oluline teada, kui püüate oma veresuhkru taset kontrolli all hoida. Mõistlikum on süüa terveid puuvilju kui juua nende mahla, sest ilmselgelt saab nii rohkem kiudaineid ja muid vitamiine kui lihtsalt mahla juues.

«Mis on samuti oluline – ärge unustage tarbida täisteratooteid ja valgurikkaid toite, alates veiselihast kuni läätsedeni. Need sisaldavad samuti palju toitaineid,» lisab toitumisnõustaja Sally Kuzemchaki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles