Viis toiduainet, mis aitavad su hammastel puhtana püsida

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Tihti muretsetakse rohkem selle pärast, kui palju ilusate hammaste saavutamiseks raha kulub, mitte nende tervise pärast. Me kõik teame, et suhkur võib põhjustada hammaste lagunemist ning kofeiin nende pruuniks muutumist. Aga kas teadsid, et on olemas teatud toiduaineid, mis aitavad hammastel puhtamana püsida? The Telegraph pani kokku nimekirja toiduainetest, mis mõjuvad sinu hammastele kui «naturaalsed hambaharjad».

On kindel, et need tervislikud suupisted ei asenda kahte hambapesu päevas, kuid aitavad vähemalt hammastel püsida puhtana nende vahelisel ajal.

Ülemaailmsel suuõõne tervisepäeval jagas tervisenõu hambaarst Sakina Syedi, kes on Londonis tegutseva Bupa hambaravi suuhügienist. Samuti jagas selgitusi Briti hambaarst Damien Walmsley, kelle soovituste seas olid nii «naturaalsed hambaharjad», mis aitavad säilitada naeratust kui ka mõned toiduained, mida tuleks pigem vältida.

Looduslikud «hambaharjad»

Õunad

Nagu öeldakse: «Üks õun päevas hoiab eemal hambaarsti». Sakina Syedi sõnul võib õunte kiuline koor aidata hambaid puhastada ning mõjuda igemetele stimuleerivalt. «Mahlane viljaliha sobib hästi ka hammaste vahelt muude toidujääkide eemaldamiseks. Muidugi võib mõnikord isegi õunatükk hammaste vahele takerduda.»

Siiski märgib naine, et õunad sisaldavad palju looduslikke suhkruid ning seetõttu ei tohiks unustada loputada suud peale õuna söömist, et suhkur ning happed ei jääks igemete külge ega nende ümber.

Salatid

Õigemini on nendeks vaid lehtköögiviljad, näiteks lehtkapsas, spinat ja seller. Nad on täis kiudaineid ning samas vägagi madala kalorisisaldusega. Nii nagu õunte puhul, tähendab see seda, et nad on suurepärased hammaste toidujääkidest puhastamisel. Samas sisaldavad lehtkapsas, spinat ning seller ka palju kaltsiumi, mis hoiab hambaid tugevatena.

«Me kõik teame, et köögiviljade sobitamine laste toidulauale võib olla suur proovikivi, kuid mõne lehtkapsa või spinati saab söögi sisse ära peita ja see võib aidata kujuneda  köögiviljaarmastusel,» soovitab Syed.

Porgandid

Kiuline puu- ja köögivili on hammastele väga hea. Kuid porgandil on ka muid eeliseid. Näiteks krõmpsuvad toidud vajavad rohkem läbinärimist, mis omakorda stimuleerib igemeid, soodustab sülje tootmist ning puhastab hambaid loomulikul teel. Lisaks sisaldavad porgandid ka B-vitamiine, mis võitlevad bakterite vastu.

Pähklid

See on ammu teada, et pähklid on imeline toit. Nad sisaldavad tervislikke rasvu, valke ja mis on hammaste jaoks kõige olulisem – neil on sarnaselt porgandiga närimisel sülge tekitav toime. Lisaks märgib Syed, et pähklid on täis kaltsiumi, mis on tervisliku toitumise puhul väga oluline tegur.

Juust

Syed lisab, et juustu tuleb kindlasti süüa mõõdukalt. Juustul on vaid siis puhastav mõju hammastele, kui seda ei sööda liiga palju. «See sisaldab palju fosfaate ning kaltsiumi, mis tugevdavad loomulikul teel hambaid ja luid, kuid aitavad tasakaalustada ka pH-d suus, mis tähendab vähem kahjulikku hapet ning rohkem puhastavat sülge.»

Toidud, mida võiksid vältida

Maiustused

Seda ei ole vaja ilmselt enam lähemalt selgitada, et maiustused sisaldavad suhkrut. Maiustused kahjustavad hambaid, sest nad on põhimõtteliselt puhas suhkur. Suus olevad bakterid muudavad selle suhkru happeks, mis kahjustab omakorda hammaste emaili. Hammastele kõige halvemini mõjuvad kõva tekstuuriga maiustused, selgitab Walmsley. «Kõvad kommid seavad hambad ohtu. Samuti võivad need põhjustada suus hädaolukorra, mil hambad lagunevad või lõhestuvad.»

Alkohol

Kui pähklid ja porgandid aitavad suus sülge toota, siis alkohol mõjub täpselt vastupidi. See aeglustab sülje tootmist. Kõige rohkem teeb seda punane vein, sest sisaldab suurel hulgal kromogeene, mis on värvuse muutust põhjustavad pigmendid. Samuti tanniini, mis seob neid pigmente hammastega. Walmsley soovitab: «Proovige võimalusel veini tarbida koos söögiga, mitte eraldi. See aitab sülje tootmist stabiilsena hoida. Samuti üritage pidada kinni ühe tunni reeglist, mis võiks veini joomise ja hammaste pesemise vahele jääda.»

Kihisevad joogid

Teada on ka see, et gaseeritud joogid kahjustavad hambaid, sest sisaldavad palju suhkrut. Isegi suhkruvabade jookide puhul võib karboniseerimisprotsess toota rohkem hapet, mis kahjustab hambaemaili. Ühes 2013. aasta uuringus leiti, et gaseeritud jookide liigtarbimine on hammastele sama kahjulik kui metamfetamiin või kokaiin. Seega tasuks oma joogieelistused kindlasti üle vaadata.

Puuviljamahlad

«Ehkki puuviljamahl sisaldab olulisi vitamiine, sisaldab see ka väga suures koguses suhkrut ning on küllaltki happeline. Mõlemad on hammastele väga kahjulikud,» selgitab Walmsley murelikult. «Mõni puuviljamahl sisaldab ka lisatud suhkruid. Soovitatavaks koguseks on üks väike klaas mahla päevas, mida tuleks tarbida koos söögiga.»

Krõpsud

Ehkki krõpsude söömine soodustab mälumise tõttu sülje tekkimist, pole need kindlasti sinu suu jaoks head, sest nad on väga tärkliserikkad. Suus muutub tärklis suhkruks, mis aitab suu bakteritel hapet tekitada. Krõpsude mõju on eriti halb, kuna need kipuvad hammaste külge kinni jääma ja see tähendab, et nende mõju on pikem.

Üha enam populaarsust koguv popkorn pole samuti eriti hambasõbralik. Walmsley lisab: «Eriti kui teil on kroonid või plommitud hambad. Popkorni kuumtöötlemata tuum võib hammaste ja igemete vahele ladestuda, põhjustades hammaste purunemist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles