Lastefond toetas eelmisel aastal üle 20 ravitoitu vajavat last

Naine
Copy
Foto: TÜ Kliinikumi Lastefond

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond aitas juba üheksandat aastat järjest soetada raskelt haigetele lastele vajalikke spetsiaalseid ravitoidusegusid, mida Eesti Haigekassa ei hüvita ning mille igakuised kulud käivad paljudele peredele üle jõu.

«Eestis leidub terve hulk lapsi, kes oma tervislikust seisundist tulenevalt ei saa kas täielikult või osaliselt tavatoitu tarbida. Nende laste toidulaual on olulisel kohal ravitoit, mis tagab lastele vajalikud toitained ning vitamiinid, et olla normaalses kehakaalus ning koguda jõudu haigusega toimetulekuks.

Kuna ravitoit on tavalisest toidust kallim, võivad üksnes ravitoidule tehtavad kulutused ühes peres küündida kuni 700 euroni kuus. Isegi 100 euro suurune lisaväljaminek haiget last kasvatavale perele võib osutuda üle jõu käivaks. Just seetõttu soovime neile igati abiks olla,» selgitas Lastefondi strateegiajuht Siiri Ottender-Paasma. 

Suurima ehk 30 000 euro suuruse annetuse tegi kodumaine toidutootja Salvest, kes kogus iga Põnni lastetoidu toote müügilt ühe sendi haigete laste ravitoidusegude ostuks.

«Oleme Salvestile ja Põnni tarbijatele pikaajalise koostöö eest äärmiselt tänulikud, sest just tänu toetajatele saame aidata kõige väiksemaid abivajajaid ning samal ajal teha tööd selle nimel, et tulevikus ei peaks haige lapse pere ravitoidu rahastamise pärast enam südant valutama.

Kuigi alates eelmisest aastast tasub haigekassa 50 protsendi ulatuses ravitoidu maksumuse nendele lastele, kellele manustatakse toitu gastrostoomiga ehk kõhule tehtud avause ning makku suunatud väikese sondi kaudu, siis ravitoitu suu kaudu tarbivad väikesed patsiendid jäid haigekassa soodustusest ilma. Pered seisavad endiselt silmitsi igakuiste ravitoidu kulutustega ning Lastefond aitab tasuda nii sonditoitude omaosaluse kui ka suukaudsete ravitoitude eest,» sõnas Lastefondi strateegiajuht. 

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond üheskoos Salvestiga jätkavad ka sel aastal raskelt haigete laste ja nende perede toetamist, kellele Eesti Haigekassa soodustus ei laiene ning kellele kallihinnalise ravitoidu omaosaluse tasumine pole jõukohane.

«Meil on siiralt hea meel olla juba neljandat aastat partneriks Lastefondile, et aidata katta selliste laste toidulaud, kes näiteks Põnni lastetoitusid nautida ei saa, vaid kelle elu sõltub sõna otseses mõttes just täisväärtuslikust ravitoidust,» ütles Salvesti tegevjuht Triin Kõrgmaa. Kodumaine toidutootja on otsustanud Lastefondiga koostööd jätkata ka järgnevatel aastatel ning veebruari alguses allkirjastati sellekohane leping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles