Kas raha eest saab õnne osta?

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kas raha eest on võimalik osta õnne?
Kas raha eest on võimalik osta õnne? Foto: Shutterstock

Kuulus tsitaat ütleb, et õnne ei saa raha eest osta. Ent kas see on tõsi? Kui vajad väikest tujutõstjat, kas lubad endale midagi maitsvat või toredat? Jan Bowen kirjutab portaalis YourTango, miks tema arvab, et raha eest on võimalik õnne osta.

Kui tõstad oma tuju tarbimise või raha kulutamisega, kas see tekitab sinus hea emotsiooni või kergitab pead hoopiski süütunne? "Tarbimine on keskkonnale halb." ning "Teistel pole nõnda vedanud nagu sinul." võivad olla kaks lauset, mis sellisel juhul pähe tulevad. Ent kas raha kulutades ning poodides käies on tõesti võimalik elada õnneliku elu?

Vastus on jah. Raha eest saab õnne osta. Uuringud on näidanud, et ostlemisega tõesti saab õnnetunnet tekitada, kuid seda vaid siis, kui me kulutame oma raha kindlatel viisidel. Õnneks on olemas üsna targad reeglid, mida järgida, et oma väljaminekutel silm peal hoida ning veenduda, et need meile ka päriselt häid emotsioone tooksid.

Kuidas raha kulutada, et õnnelik olla?

  • Osta kogemusi
  • Kasuta raha, et parandada oma võimalusi aja veetmiseks
  • Osta endale meelehead
  • Maksa sellega asjade eest
  • Ole lahke ning jaga

Tegelikult on "raha eest saab õnne osta"-teoorias muidugi rohkem detaile kui eelnev viiest punktist koosnev nimekiri. Üks sellistest asjadest on näiteks puhas rõõm, mille saad enda tähistamiseks tehtud ostudest. Kas sa ei leia, et on väga rahuldustpakkuv leida oma iseloomuga täiuslikult sobiv ese ning seejärel seda kanda, näidates maailmale, kes sa oled? Või kui saavutad oma elus midagi suurt, ostes selle tähistamiseks sümboolse (ent mitte sealjuures kasutu!) meeldetuletaja, mille poole igal hommikul vaadata, tuletades meelde oma võite ning leides motivatsiooni edasi minekuks?

Kas selliste ostude näol on tegu pealiskaudsusega? Täiesti vastupidi. Tegelikult on nende ostude näol tegemist tööriistadega, millega tugevdad oma sügavamaid soove ning julgustad ennast tegema maailma jaoks rohkem tööd. Olgu, tegelikult ei pea sama efekti saavutamiseks tingimata raha kulutama. On ka teistsuguseid, tasuta viise, kuidas tähtsaid sündmusi oma elus tunnustada, tähistada ning esindada. Ent kui siiski otsustad oma edusammude või eksistentsi markeerimiseks enda peale veidi raha kulutada, siis naudi seda! Ära tunne ennast süüdi.

Raha kulutamisele andis halva maitse ja kuulsuse ilmselt komme teha automaatseid oste või osta asju selleks, et elu tuimastada või vältida. Võlgade korjamine ning kappide pilgeni täitmine asjadega, mida me ei vaja, ei kasuta ega naudi on täiesti mõttetu ning viib naudingutunde asemel hoopis depressiivsete mõteteni. Sellisel käitumisel ei ole mingit väärtust.

Õnneks on võimalik õppida seda, kuidas rahele õigesti lähenemise abil õnnelik olla. Seega kui tahad olla raha kulutades lustlik ja rõõmus, käitu väljaminekuid tehes järgmise kolme printsiibi alusel.

1. Rahasta oma vabadust

Kui sul on rahavarud, siis saad rahulikult kasutada ära spontaanseid võimalusi, mida elu sulle pakub - näiteks minna ootamatult õetütre sünnipäevale või tähistada mõne sõbraga koos tema saavutusi. Kuluta oma olemasolevat raha asjade ning inimeste peale, kes on sulle olulised. Ebaolulisi kulutusi vältides saad rohkem säästa, mis omakorda tähendab, et sul on tulevikus rohkem vaba raha südamelähedasteks väljaminekuteks.

Aga kui sul pole veel piisavalt raha? Kasuta oma energiat sulle oluliste asjade peale ning kui füüsiliselt oma armsate inimeste lähedal olemiseks reisiraha ei ole, siis kasuta loomingulisust ning tee õetütrele näiteks lõbus video või saada sõbrale tore pildialbum koos veedetud aegadest.

2. Investeeri oma arengusse

Elus õnnelik olemine tähendab endasse investeerimist. Ehk on mõni kursus või programm, mis küll otseselt sinu praeguse karjääriga kokku ei sobitu, ent mille läbimist sa siiski naudiksid. Selle asemel, et hakata endale ratsionaalselt korrutama, et sa otseselt ei vaja sellist asja oma ellu, otsusta lihtsalt ära, et on mõistlik investeerida kõigi oma meele ning iseloomu tahkude hellitamisse. 

Kui praegune rahaasjade seis ei luba kursustele minna, siis uuri alternatiivseid võimalusi, kuidas oma horisonte ja teadmistepagasit siiski laiendada. Koosta nimekiri end huvitavatest asjadest ning vaata neil teemadel näiteks TED-videosid, otsi tasuta veebikursusi või külasta oma kogukonnas aset leidvaid loenguid või kohtumisi ekspertidega.

3. Tähista sümbolismiga

Osta endale midagi vaid siis, kui see sinu hingega tõeliselt räägib. Mitte klassikalises "oo, ma vajan seda asja, sest see on uusim trend"-mõttes, vaid pigem seetõttu, et see peegeldab sinu olemust ning paneb sind ennast tugevama, rõõmsama, targema või paremana tundma. Osta sümbol tuletamaks endale meelde midagi olulist, mille korda saatsid või mida parajasti loomas oled.

Ei saa endale midagi sellist lubada? Mine näiteks jalutama ning leia midagi looduses, mis sinuga räägib. Võta see endaga kaasa või tee sellest pilti. Püüa hetk ning selle tähendus võimalikult hästi kinni ning väärtusta seda iga päev.

On iseenesest mõistetav, et mitte raha ise ei ole see, mis meid õnnelikuks teeb, vaid rikkus, mida see meie ellu toob. Seega on raha ja õnn palju tihedamalt seotud, kui alguses arvata võisid, ent ainult siis, kui sa nende omavahelisele suhtele õigesti lähened. Raha liigne kulutamine, kui sul seda parajasti vähe on, mõjub sulle sama mürgiselt kui ihnus, mille puhul sa oma raha nauditavate asjade jaoks ei kasuta.

Seega mõtle, mis sinu jaoks elus oluline on? Spontaansus? Filantroopia? Seiklused? Loovus? See on hea alguspunkt, mille järgi otsustada, kuid oma varandust kasutada ning ka tõeliselt nautida!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles