Maagiline valem, mida järgides langeb ka kaal

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Kaalu alandamine on tavaliselt pikaajaline protsess, mis vajab distsipliini ja pühendumist. Muidugi tahaksime me seda vältida ning lihtsamalt läbi saada. Kui aga ülekaalust on saanud terviseprobleem, siis tuleb midagi ette võtta.

Toitumisteadlane dr Matthias Riedl ütleb väljaandes Bild, et kõige tähtsam on järgida dieeti, mis annab meile kõik olulised toitained ning hoiab kõhu kaua täis. Üks olulisemaid osiseid seejuures on valk ning dieedi muutmiseks ei olegi vaja erilisi füüsilisi meetmeid.

«Minu keskuses, mis on praeguseks saanud Euroopas eeskujuks, kasutame me 20:80 printsiipi,» ütleb Riedl. «See tähendab, et muuhulgas tahame saavutada palju (80-100 protsenti) vaid mõne muutuse (20 protsenti) abil, samas kui ei muuda enamikke harjumusi (80 protsenti).»

Ekspert ütleb, et kuuleb pidevalt oma klientidelt tagasisidena, kuidas nad pole eriti midagi muutnud, aga kilod kaovad.

Riedl eelistab toidulauda, mis võtab arvesse meie esivanemate harjumusi, kes olid kütid ja korilased. Vili, pähklid, köögiviljad, mõnikord madala suhkrusisaldusega puuviljad, seened, vürtsid, maitsetaimed, kala, mõõdukalt liha käis toitumise juurde, vorste aga ei serveeritud.

«Sellise dieedi puhul ei pea sa väga palju arvutama ega kaaluma – ja kohe kindlasti ei pea lugema kaloreid,» ütleb toitumisteadlane, kes nimetab kõige olulisema toitainena valku. Lihased on olnud põgenemiseks, kaitseks ja toidu otsimiseks väga olulised, seega teeb keha pingutusi, et alati olla valguga piisavalt varustatud.

Ideaalne valguhulk iga keha kilogrammi kohta on sama nii meestel kui naistel ja selleks on 0,8-1,2 grammi päevas. Näiteks 70-kilone inimene peaks päevas tarbima 80 grammi valku, mis jaguneb kolme toidukorra peale.

Soovituslik on mitte kogu päevast kogust korraga tarbida. Riedl toob oma toitumisteemalises raamatus «Söö end terveks» välja ka ühe hea kanaretsepti.

Marineeritud kala mandlikastmes (kahele)

Vaja läheb: 1 sl sinepit ja mett, 1 sl oliiviõli, 2 sl sojakastet, soola, pipart, 2 küüslauguküünt, 2 kanarinnafileed (u 200 g tükk), 500 g porrut, 100 ml köögiviljapuljongit, 1 väike sibul, tšillipipart, 1 sl rapsiõli, 1-2 sl mandlivõid, 100 ml kookospiima, 1 sl sidrunimahla, 1 munakollane

Valmistamine: Marinaadi tarbeks sega sinep, mesi, oliiviõli ja sojakaste. Maitsesta soola-pipraga. Koori küüslauk ja purusta segusse.

Patsuta kanafileed kuivaks ja marineeri neid vähemalt tund aega. Hoia jahedas kile all.

Puhasta porru, poolita pikkupidi ja viiluta. Vala pannile, kata puljongiga. Keeda keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Seejärel kurna.

Koori sibul ja küüslauk, tükelda. Puhasta ja haki ka tšillipipar. Kuumuta pannil rapsiõli ja prae sibul-küüslauk-tšilli klaasjaks keskmisel kuumusel umbes 3 minutit. Lisa mandlivõi, kookospiim, lase segu keema. Maitsesta sojakastme, sidrunimahla, soola ja pipraga. Lisa munakollane, ära lase enam segu keema. Lõpetuseks sega sisse porru.

Teine pann aja rasvata kuumaks ning prae sellel kanafilee mõlemalt poolt 5 minutit kõrgel kuumusel. Serveeri koos porruseguga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles