6 nippi kevadiseks garderoobivärskenduseks

Naine
Copy
Disainer-rätsep Ele Lindemann annab nõu, kuidas riidekapis kevadist värskendust teha.
Disainer-rätsep Ele Lindemann annab nõu, kuidas riidekapis kevadist värskendust teha. Foto: Erakogu

Paljud maadlevad praegu nii kodukontori kui laste koduõpetamisega. Kui nende kahe kõrvalt aega jääb, siis tuleb ilmselt veidi koristada ning ühel hetkel jõuab kord ka riidekapini. Disainer-rätsep Ele Lindemann jagab nõuandeid, millest lähtudes oma garderoobi sel kevadel korrastada ja värskendada.

Hooaja vahetumine ja viirusest tingitud kodus püsimine paneb ühel hetkel mõtlema garderoobi korrastamisele. On aeg kriitilise pilguga üle vaadata oma riidekapi sisu ning annetada heategevuseks (näiteks Uuskasutuskeskusele) kõik need rõivad, mis enam selga ei mahu. Ole seejuures enda vastu aus ja ära lase emotsioonide tõttu kapis ruumi võtta riietel, mida sa tegelikult ei kanna. See imekena jakk, mida sa viimati kandsid kuus aastat tagasi, võiks nüüd hoopis kedagi teist rõõmustada!

Kui garderoobist on üleliigsed rõivad eemaldatud, siis tekib sul tõenäoliselt vastupandamatu soov sinna ka mõned uued asemele soetada. Ent just see on oluline hetk, mil tuleks rahulikult enda jaoks läbi mõelda oma garderoobi kontseptsioon, et vältida järgmisi emotsiooni ajel sooritatud oste, mis kappi lihtsalt seisma jäävad.

Võib-olla oled kuulnud kapselgarderoobi teooriast ning kaalud ehk nende põhimõtete rakendamist? Mina isiklikult rangeid reegleid ja kindlat kleitide-seelikute-pluuside arvu ei poolda. Elus peab olema veidi ruumi ka spontaansusele ja emotsioonile. Ometi austan kapselgarderoobi kui läbimõeldud ja vajaduspõhist rõivaste ostmise kontseptsiooni. Siiski usun, et võtmetähtsusega pole mitte rõivaesemete arv, vaid nende kvaliteet ja vastavus sinu elustiilile ja vajadustele. Hoolikalt koostatud garderoob, mis võimaldab riideesemeid omavahel mitmeti kombineerida ja pakub sobiva lahenduse igaks olukorraks, teeb riietumise lihtsaks ja säästab aega.

Enne otsuste langetamist kaardista järgneva kuue punkti abil oma põhimõtted:

1. Milline on minu elustiil? Milliseid tegevusi sisaldavad minu argipäevad, nädalavahetused, puhkusereisid, suvepuhkused? Kas ma viibin palju kontoris või suures seltskonnas? Kui veedan suurema osa ajast kodus, kas tahaksin sellest hoolimata alati esinduslik välja näha? Kuidas veedan oma vaba aega? Kas ja milliseid kultuuriüritusi külastan, millistes restoranides ja pidudel käin?

2. Milliseid rõivaid ma oma elustiili jaoks vajan? Kas minu rõivad peaksid toetama mingit teatavat ühiskondlikku positsiooni? Kas ma pean iga päev esinduslik välja nägema? Kas mul on ambitsioon ronida karjääriredelil ja kas mu riietus saab seda kuidagi toetada? Kas mu riided peavad järgima kõige uuemaid moeröögatusi või eelistan klassikaks kujunenud rõivaesemeid? Kuidas ma riietun, kui lähen poodi, koeraga jalutama või sõbrannaga kohvikusse?

3. Põhimõttelised märksõnad, millest lähtun garderoobi kokku panemisel. Mis on minu prioriteedid rõivaste valimisel ning kas ja kui palju olen valmis neid muutma? Kas kõige olulisem on klassikalisus, moodsus, uudsus, mugavus, jätkusuutlikus, värv, tegumood, materjal või hoopis brändi silt? Kas eelistan värvikirevat stiili või monokroomsust? Vali endale 2-3 olulist märksõna, millest lähtuda ning sõnasta oma isiklik garderoobi-manifest, näiteks: „Minu rõivad olgu alati mugavad, aga elegantsed ning pigem pastelsetes toonides“ või: „Minimalistlik stiil, pigem musta värvi rõivad tuntud brändidelt.“

4. Mida ja kui palju? Kui oled välja mõelnud, milliseid riideesemeid sul vaja on, pane paika nende hulk. Küsi endalt, kui tihti sa tunned vajadust vahelduse järele? Mitut erinevat kleiti ja püksipaari sa vajad, et piisavalt sageli tunda, et sul on jälle midagi uut seljas. 

5. Kombineerimine. Mõtle ka sellele, kas ja kuidas erinevaid asju omavahel kokku sobitada. Üks kvaliteetne teksapükste paar sobib kokku kümnete kui mitte sadade erinevate särkide, jakkide, jalatsite ja aksessuaaridega. Proovi, kas saad oma lemmikkleiti ehk vahelduseks kanda ka sportlike jalatsite või hoopiski kummikutega. Kombineeri julgelt, see vajab veidi harjutamist, aga tea, et oskusliku kombineerimisega võid väheste rõivaesemetega uskumatult palju erinevaid komplekte saada.

6. Selga sobituvus. Meie kõigi kehad on erinevad, poes müüdavate rõivaste standardsed suurused ja lõiked ei vasta sageli meie tegelikele mõõtudele. Leia omale hea õmbleja, kes aitaks vajadusel parajaks teha poest ostetud püksisääred ja jaki käised. Sageli arvatakse aga, et rätsepalt õigete mõõtudega riiete tellimine on röögatult kallis, sest enamasti tellitakse rätsepalt kleit ainult üks kord elus – pulmadeks. Pulma- või ballikleidi õmblemine aga ongi üsna kallis. Uuri rätsepatelt hindu pintsakute, mantlite, kleitide ja teiste rõivaesemete õmblemiseks. Usun, et üllatud kuuldes, et hinnad ei erine poehindadest kuigi palju, aga kvaliteet on kindlasti parem. 

Vivienne Westwood on öelnud: "Osta vähem, aga vali hoolikamalt". Seda põhimõtet on hakanud üha rohkem deklareerima nii moeajakirjade toimetajad kui ka sotsiaalmeedia suunamudijad. Käes on aeg, mil kestlik tarbimine on au sees ja kaheldava kvaliteediga kiirmood ei peaks kuuluma ühe endast ja keskkonnast lugupidava inimese garderoobi. Seepärast on just kauakestvate, kvaliteetsete ja hästi selga sobituvate rõivaste omamine suur väärtus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles