Viiruseaegse autopuhastuse ABC

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Lisaks auto välispidisele pesemisele võiks seda ka seest desinfitseerida.
Lisaks auto välispidisele pesemisele võiks seda ka seest desinfitseerida. Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

Me kõik teame, et praegu on oluline käsi pesta ning väljas käimist peaks piirama. Siiski on vahel vaja autosse hüpata, et minna näiteks poodi või arsti juurde. Ent vahet pole, kui palju sa oma käsi nühid või desoainet kasutad - kui sinu auto on pisikuid täis, korjad sa need sealt kindla peale üles!

Silmnähtavalt räpaste pindade puhastamine, millele järgneb desinfitseerimine, on parim viis koroonaviiruse ning teiste hingamisteede viiruste leviku ennetamiseks nii kodus kui ka avalikes kohtades, kirjutab Bustle. Pinna desinfitseerimiseks peab see kõigepealt olema silmaga nähtavalt puhas, seega alusta nähtava mustuse puhastamisega ning liigu seejärel nähtamatute haigustekitajate juurde. Hea selgitus sellele on järgmine: sa võid topsihoidjatest kohviplekid maha pesta ning need näevad puhtad välja, ent see ei tähenda, et need on desinfitseeritud. 

Kui tuleme tagasi auto puhastamise juurde, siis ei pruugi müügiesinduse poolt soovitatud puhastusvahendid pindadelt väga vastupidavaid viirusi eemaldada. Sellest hoolimata hoiatavad autoeksperdid Kelly Blue Book'ist inimesi auto sisemuses valgendi või vesinikperoksiidilahuse kasutamise eest: "Mõlemad kemikaalid tapavad küll koroonaviiruse, kuid võivad samal ajal tekitada kahju vinüülist ning plastikust pindadele, mida enamikes tänapäevastes autosisemustes kasutatakse." Nende kemikaalide asemel soovitavad nad kasutada valgendivabasid niiskeid desinfitseerimisrätikuid või siis tavalist seebist sooja vett.

Pea meeles, et enne auto puhastamist oleks mõistlik avada aken või hoida uks praokil, et sa ei sulgeks ennast koos kemikaaliaurudega väikesesse ruumi. Enne desinfitseerimist on soovitatav auto ka üldiselt korda teha, sest, nagu juba enne märgitud, ei saa desinfitseerima hakata midagi, mis eelnevalt puhas ei ole.  Loe igaks juhuks üle ka kõigi kasutatavate vahendite juhised ning järgi neid hoolikalt.

Nühi rooli nagu homset poleks

Su rool ei pruugi küll must välja näha, ent tegelikult on see neli korda räpasem kui tualettpoti prill-laud, leidis CarRentals.com poolt 2019. aastal läbi viidud uuring. Selle puhastamiseks kasuda niisket desinfitseerimisrätikukest ning muuda see enda jaoks harjumuseks iga kord, kui autosse istud. Väldi valgendite ning peroksiidide kasutamist, sest sama puhastustulemuse saab ka näiteks 60%-lise alkoholilahusega. Kindlasti puhasta ära kogu rooli pind, mitte ainult need kohad, kust arvad ennast kinni hoidvat.

Puhasta kõiksugused käepidemed, nupud, rattakesed ning kangid - kõik, mida katsud

Kui sinu autos on puutetundlik ekraan, kasuta selle puhastamiseks mikrofiibrist lappi, et mitte ekraani pinda kahjustada. Apple teatas hiljuti, et nende puutekraanide peal on niiskete puhastuslappide kasutamine lubatud, seega ei tohiks nende kasutamine ka autos midagi kahju teha. Võib mina küll meeletult palju aega ning terve kuhi niiskeid salvrätikuid, ent on väga oluline, et sa pühiksid puhtaks iga viimse kui nupu, kangi, ketta ja nurgataguse. Kindlasti puhasta nuppe ka altpoolt, mitte ainult pealt. Võta ette ka topsihoidikud, bensiiniluugi kate ning pagasnikuluuk, kojameeste ja suunatulede lülitid, armatuurlaud, raadio ning ka ventilatsiooniavade reguleerimisnupud. Lisaks veel aknad, päikesevisiirid ning nende küljes olevad peeglid. Kujuta ette, nagu keegi tuleks sinu töö kvaliteeti pärast UV-lambiga kontrollima ning nühi, nühi ja siis nühi natuke veel.

Puhasta õrnalt ka polster

Nahast autosisemust võib rahulikult puhastada alkoholi või niiskete desinfitseerimislapikestega, kuigi mõlemad kuivatavad pinda veidi. Kuivatavat efekti saab vähendada, kui kasutad vana head seebi ja vee kombinatsiooni. Kui siiski otsustad mõne alkoholil baseeruva puhastusaine kasuks, soovitab portaal Vox hoida kogused väikestena, sest tegemist on vägagi efektiivse ainega ning seejärel kasutada mõnd nahkpindadele mõeldud palsamit, et niiskustasakaal istmenahas taastada.

Puhasta tolmuimejaga ning pihusta üle vaibad

Kui saad kodust tolmuimejat autos kasutada, siis on olukord ideaalne, sest avalik tolmuimeja bensiinijaamas on kindlasti paras bakteripesa. Kui tolmuimeja kasutamine kõne alla ei tule, siis hangi pihustatavat desinfitseerijat, eemalda vaibad, klopi need ära ning pihusta seejärel üle nii vaibad kui ka auto riidest sisu.

Desinfitseeri oma räpased võtmed

Üks on kindel, su autovõtmed on päris kindlasti räpased, sest ole endaga aus - millal sa neid viimati kuidagigi puhastasid? Enne desinfitseerimist tuleks eemaldada tavaline mustus, seega eralda üksteisest võtmerõngad, võtmed ise ja elektroonilised osad. Metallist ning plastikust osad võid kõigepealt panna seebivett täis kaussi ja neid vana hambaharjaga küürida, et eemaldada kõiksugune kinni jäänud mustus. Seejärel kuivata need ning desinfitseeri näiteks alkoholilahuse või siis desinfitseerivate salvrätikutega. Tõmba sama salvrätiku või lahusega kindlasti üle ka elektrooniline pult, ent ole ettevaatlik, et sinna ühtki vedelikku ei satu!

Vähenda autosse toodavate bakterite hulka

Auto tankimine pole valikuline tegevus, seega tuleb ka seda teha ettevaatusega. Kasuta näiteks riidetükki, kummist või nahast kinnast, et bensiinipüstolist kinni võtta ning tee sellest oma bensiini-kinnas, asetades selle ühte kindlasse kohta, näiteks uksetaskusse. (Ära kasuta latekskindaid, sest hetkel vajavad arstid neid rohkem kui sina!) Kasuta kinnast bensiinipaagi avamiseks, püstoli hoidmiseks ning kütuse eest tasumiseks, eriti hea oleks kasutada automaattanklaid, kus ei pea bensiinijaama sisenemagi. Peale kinda ära võtmist desinfitseeri oma käed, enne kui autosse tagasi istud - nii väldid autosse pisikute toomist veelgi.

Ära unusta ka jalgratast

Kuna paljud inimesed üritavad praegu ühistranspordi kasutamist vältida ning ka ilm soosib enamasti rattasõitu, siis ära unusta ka seda desinfitseerida. Puhasta kindlasti lenkstang, mõõdikud, pidurite käepidemed ning iste. Hea mõte on rattaga sõites kasutada kindaid ning vältida näo katsumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles