7 asja, mis su kehaga juhtuvad, kui kaks päeva duši all ei käi (1)

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Alati ei jaksa päeva lõpus veel pesema minna...
Alati ei jaksa päeva lõpus veel pesema minna... Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

Sa oled terve päeva pidžaamas olnud ning kodus töötanud, ehk tegid sekka paar trenniliigutust. Kas tõesti on vaja duši alla minna, ma pole ju midagi teinudki? Ühtäkki oled aga juba olukorras, kus pole paar päeva pesus käinud. Kuidas see su kehale mõjub? Küsimusele vastab portaal Bustle.

Duši all käimise vajadus oleneb paljudest asjadest, näiteks nahatüübist ning aktiivsuse tasemest. Kui oled pika päeva tööl ning higistad palju, siis aitab tihedam pesemas käimine sul ennast ilmselt paremini tunda. Kui aga sul on kuivusele kalduv nahk, peaksid pärast iga duši all käimist end eriti hoolikalt kreemitama.

Mitmepäevane vahe kahe pesuskäigu vahel ei ole kindlasti tervisele kahjulik, kuid siiski juhtuvad su kehaga mõned asjad, millest peaksid teadlik olema, eriti, kui kannatad mõne nahahaiguse all. Seega leiad siit nimekirja seitsmest asjast, mis sinu kehaga juhtuvad, kui sa kaks päeva duši all ei käi.

1. Halvad bakterid võivad keha pinna üle võtta

Meie kehal on alati korraga nii häid kui halbu baktereid. Sinu nahk on oluline barjäär haigusetekitajate ning su keha vahel, seega on duši all käimine hea viis, kuidas vältida halbade bakterite levikut naha pinnalt keha sisse. See aitab ka suurendada heade bakterite arvu halbadega võrreldes. Seega võib paaripäevane vahe kahe pesukorra vahel sind pisut haavatavasse olukorda seada, sest halvad bakterid jäävad naha pinnale, võivad sealt keha sisse levida ning tekitada põletikulisi protsesse.

2. Haigestumise tõenäosus võib suureneda

Kui sa pesemas käid, siis puhastad oma nahalt sinna kogunenud pisikud, mis võivad sind haigeks teha. Ent isegi kui sa paar päeva duši alla ei jõua, siis suure-suure töö haiguste ennetamisel teeb ära ka vaid käte ja näo pesemine. Nii on pisikutel palju väiksem võimalus näo või käte kaudu sinu kehasse jõuda ning sinul endal on omakorda väiksem tõenäosus jääda põletikku või külmetusse.

3. Nahale võib tekkida lööve

Kui sa regulaarselt duši all ei käi, siis muutub su nahk rasuseks ning soolaseks, mis võib viia punnide ning löövete tekkeni. Nahk muutub päeva jooksul nagunii higiseks, ent kui sa kehale loomulikult tekkivat higi ja rasu maha ei pese, siis koguneb see nahale ning ummistunud poorid ning vinnid on palju kergemad tekkima. Hommikune ja õhtune näopesu aitab sind kaitsta punnide ning akne eest, kuid duši all käies väldid ka kehale tekkida võivaid lööbeid.

4. Sinust võib erituma hakata halba lõhna

On vähetuntud fakt, et tegelikult ei lõhna halvasti mitte higi ise, vaid halva odööri tekitajateks on hoopis nahal elavad bakterid, mille vohamist higi soodustab. Seega, kui duši alla ei jõua, siis võib sinu keha hakata ebameeldivaid lõhnu eritama. Halvad kehalõhnad on näiteks üks peamisi põhjusi, miks kaaslasest lahku minnakse. Kuigi igasugused deodorandid, parfüümid ja muud taolised tooted aitavad kehalõhnu peita, siis tegelikult nad vaid maskeerivad neid, seega peaks ikkagi käima duši all, et eemaldada halva aroomi otsene tekkepõhjus.

5. Nahk võib liigselt kuivada

Kui sul on mõni nahahaigus, näiteks ekseem, siis aitab regulaarne pesemas käimine vältida haigussümptomite halvenemist. Ekseemi korral soovitatakse end pesta korra päevas, et nahka niisutada. Ent hoia duši all käigud pigem lühidad ning ära kasuta liiga kuuma vett – see võib nahka hoopiski kuivatada. Pärast pesuskäiku kreemita nahka kindlasti niisutava tootega. Surnud naharakud ning rasu moodustavad naha pealmise kihi ning kui pesus käimist edasi lükata, siis võibki nahk tunduda sügelev ning kuiv.

6. Juuksed võivad rasuseks muutuda

See oleneb muidugi juuksetüübist, ent mõne inimese juuksed võivad juba kahe päevaga üsnagi rasuseks muutuda. See juhtub samal põhjusel, miks võivad nahale tekkida lööbed – sest nahk toodab rasu. See annab juustele nende loomuliku sära, ent kui juukseid mitu päeva mitte pesta, siis koguneb peanahale rasust, mustusest ning surnud naharakkudest kokteil, mis võib juustealuse naha kuivaks ning sügelevaks muuta.

7. Nahale võivad tekkida pruunid laigud

See on küll pigem haruldane, kuid pikka aega mittepesemise tagajärjel võivad tekkida tõsisemad nahaprobleemid. Näiteks võivad tekkida nahale pruunid laigud, mis moodustuvad mahapesemata surnud naharakkudest. Tegemist on nahaprobleemiga, millega võiks kursis olla, kuid lihtsalt paaripäevase pesematusega selline asi ei teki.

Isiklik hügieen on kokkuvõttes väga oluline osa nii oma keha kui ka vaimu eest hoolitsemises. Ent kui sa tõesti duši alla minekut päeva või paar edasi lükkad, ära muretse – mingil hetkel teeme seda kõik!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles