OLULISI KÜSIMUSI ⟩ Kui tihti sa tegelikult peaksid voodilinu vahetama

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Oled sa see, kes vahetab linu kord nädalas või ootab, kuni «lõhnatest» suunab sellele teole? Oled ilmselt igal juhul mõelnud – kui tihti üldse peaks voodilinu vahetama.

Nagu paljude elu suurte küsimustega, pole ka sellele ühest vastust, kirjutab väljaanne SheKnows.

Dr Robb Akridge on mikrobioloog, kes selgitab, et linadesse võib sattuda igasuguseid asju. «Te peate aru saama, et kõigi nahal elab tillukesi lesti, kes toituvad meie surnud nahast. Neid pole näha, aga nad on olemas. Me vajame neid lesti, et meie nahk püsiks tervena. Aga kui need tolmulestad eritavad väljaheiteid, siis need põhjustavad ärritust, põletikke ja allergiat,» selgitab dr Akridge.

Muidugi aitab duši all käimine ärritust leevendada, kuid magades kanduvad nii meie surnud nahk kui ka tolmulestad linadele. Kuna nad meie nahast toituvad, siis linu mitte vahetades loome me neile suurepärase keskkonna, kus kiirelt paljuneda. «Mida rohkem lesti, seda rohkem väljaheiteid. Mida rohkem väljaheiteid, seda suurema tõenäosusega on sul ärritus, eriti kui sa oled selles osas tundlik,» ütleb dr Akridge.

Kuid see pole ainus asi, mille pärast muretseda. Linades võivad elada ka seened. «Kui sul on jalaseen, siis võib see kanduda linadele ja nakkuda inimesele, kellega voodit jagad,» toob ta näite.

Spetsialist soovitab allergiate, akne ja põletike puhul eelistada valget linast materjali, kuna seda saab pesta kõige kõrgemal kuumusel ning valgendada, mis aitab lesti ja põletikutekitajaid tappa. Investeerida tasub ka madratsikattesse ning allergikutele mõeldud padjapüüridesse. Samuti peaksid olema su pidžaamad hingavast materjalist.

Linu peaks sagedamini pesema need, kes on hädas aknega, ekseemiga ja teiste nahaprobleemidega. Dermatoloog dr Dhaval G. Bhanusali soovitab seda teha vähemalt kord nädalas. Kui sa kasutad palju meiki, on samuti oluline tihedamalt padjapüüre pesta ja vahetada, kuid kord nädalas on vähim, mida teha saad. Kui sa jagad voodit koduloomadega, siis peaksid pesema ja vahetama voodipesu üks kuni kaks korda nädalas.

Kui sa käid sageli enne magamaminekut duši all, siis pikendad ka linade eluiga. Aga kui oled inimene, kes magades palju sahmib ja higistab, tasub jällegi pesta tihedamalt. Arvestada tasub ka kliimaga – kui õhk on kuiv, eraldub rohkem surnud nahka. Üllataval kombel aga ei ole vahet, kas teha voodi hommikul ära või mitte – pesema peab ikka linu sama tihti (kuigi korras voodiga tuba näeb igal juhul parem välja).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles