Kulutulena leviv foto paljastab, kas sul võib olla levinud nägemishäire

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Kuvatõmmis

Kui palju mõistad sa selle kohta, kuidas su silmad töötavad? Oled sa kunagi mõelnud sellele, et see, kuidas sina maailma näed, polegi teiste jaoks normaalne?

Twitteri-kontol @UnusualFacts6 avaldatud pilt näitab, kuidas näeb maailma inimene, kellel on astigmatism võrreldes inimesega, kel seda pole. Fotod vapustasid inimesi ning säuts sai kiirelt hoo sisse.

Astigmatism on sageli esinev sarvkesta või läätse kuju häire, mis tähendab, et valgus ei lange võrkkestale ühte punkti, vaid mitmesse, selgitab portaal inimene.ee. Kõige sagedamini on tegemist päriliku nähtusega, seega seda ennetada ei saa. Kaasa toob see aga nägemise häired – astigmatismiga inimene näeb esemeid hägustena ja raskemate vormide puhul ka moonutatuna.

Seda illustreeribki fotovõrdlus väga hästi. Vaata neid pilte ja mõtle, kuidas sina pimedas tulesid näed? Kui valgus kipub «venima», võivad sinugi silmad olla astigmaatilised.

Kuna astigmatismi puhul pingutab inimene silmi rohkem, võivad sellest tekkida ka peavalud. Õnneks saab seda korrigeerida hästi prillide või läätsedega, samuti laseroperatsiooniga, mis kestab mõne minuti.

Twitteris kommenteerisid mõned inimesed, et ehk on üks fotodest vigane ning tegemist ehk läbi märja klaasi pildistatud vaatepildiga, kuid astigmatismiga inimesed lükkasid selle kiirelt ümber, öeldes, et pilt on nende jaoks alati ühesugune, olgu autos sees või autost väljas.

Teised olid aga jälle hämmastunud, et inimesed üldse valgust «normaalselt» näevad. «Mu elu on vale – ma arvasin, et kõik näevad neid triipe!» kommenteeris üks inimene.

Välja toodi ka, et astigmatism võib olla inimestel erineva «kangusega», see tähendab, et mõne inimese jaoks on vaatepilt drastilisem kui teise jaoks. Hinnangute kohaselt mõjutab astigmatism 30–60 protsenti inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles