LIHAVÕTTED ⟩ 5 lõbusat asja, mida kogu pere munadega teha saab

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Käes on lihavõtted! Kuna veedame need pühad nelja seina vahel, siis siin on mõned head nõuanded, mida koos perega munadepühade vaimus ette võtta.

1. Värvi mune looduslike värvidega

Üks toredamaid tegevusi koos perega on alati olnud munade värvimine - võimalus demonstreerida oma loovust ja kunstiannet. Mune saab värvida paljude erinevate looduslike toiduainetega, millest mõni meil kodus olemas on ja mis ei eelda kohe poodi tõttamist. Looduslike vahenditega on võimalik saada väga palju ilusaid värve.

Traditsiooniline meetod sibulakoortega annab vahvad pruunikad kollaste laikudega munad, aga ka palju teisi värve on võimalik looduslikult tekitada. Näiteks sinist värvi saab mustikatega (nii külmutatud või värsked sobivad), pruuni väga lihtsalt kohvipuru abil, rohelist spinatilehtedega ja punast granaatõunamahla- või peedimahlaga. Värvimine on imelihtne: keeda lihtsalt mune koos valitud toiduainega.

2. Kasvata munades muru (ja avasta endas sisemine botaanik)

Kui sa pole mitte kunagi botaanikaga tegelenud, siis kogu perega munakoortes muru kasvatamine on üks võimalus võtta ette ja avastada endas sisemine taimekasvataja. Munakoortes muru kasvatamine on jõukohane kõigile pereliikmetele.

Selleks tee muna pealt natuke katki, tühjenda ja loputada seest puhtaks. Siis tuleb muna sisse panna kas potimulda või saepuru ja seda niisutada. Seejärel hangi nisu- või kaeraseemneid, lisa seemned tihedalt mulla peale ning pane munad (soovitatavalt algse pakendi sees) päiksepoolsele aknale seisma. Kasta mune igal hommikul ja õhtul. Juba paari päeva jooksul peaksid munakoortest kasvama välja idud.

3. Söö munad ära

Munad on väga loodussõbralik toiduaine. Eesti suurima kodumaise munatööstuse, mille tuntuim kaubamärk on Eggomuna, juht Vladimir Sapožnini sõnul on munadel toiduainetest üks väiksemaid ökoloogilisi jalajälgi ja selle söömisest saab väga tervisliku kõhutäie. Muna sisaldab palju B-vitamiine ja kaltsiumit, mis tugevdab luid, hambaid, nahka, küüsi ja juukseid. Munas olev koliin turgutab ajutegevust ning mõttetööd. Munas on samuti palju kõrgeima kvaliteediga valku, mis imendub kehasse paremini kui ükski teine valk.

Muna on tõeline supertoit, sest sisaldab vajalikke oomega-3 rasvhappeid ning samuti tõstab meie organismi hea kolesterooli taset. Munades leidub antioksüdante, mis võitlevad vanadusega kaasneva nägemisteravuse languse vastu. Silmanägemist toetab ka munades sisalduv A-vitamiin.

4. Korralda munajaht

Ka korterist võib saada tõeline seiklusrada, kui korraldad pere pisimatele munajahi, soovitab WalesOnline. Selleks peida munad tubades ära ning kirjuta-joonista aardekaart. Kui peres lapsed suuremad, võid neile leiukohtade leidmiseks välja mõelda ka erinevaid mõistatusi, väiksemad aga on kindlasti rahul ka joonistatud kaardiga, mis neid juhatab.

5. Vii sõpradele üllatus

Sõbranna aga soovitab omalt poolt teha koos lapsega koolikaaslastele ja sõpradele üllatus. Meisterdage pühadekaart, värvige mune ning valmistage väike kinkepakike, kuhu võite veel head-paremat panna. Miks mitte ka kirjake heade soovidega, mõned šokolaadid-kommid, kodused muffinid...

Saate koos ehk kontaktivabalt need sõprade uste taha toimetada, enne võite ette helistada ja eemalt ehk sõbrale, keda ammu näinud pole, ka lehvitada. Üllatused teevad kindlasti rõõmsaks nii kingisaaja kui kinkija meele!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles