Kolmeliikmeline perekord saab kuus kenasti ning tervislikult söönuks vähem kui 200 euro eest. Praegusel keerulisel ajal on paljudele Eesti peredele kokkuhoid oluline ja kõige mõistlikum on kärpeid teha toidu arvelt.

Olgem ausad – paljudel kolmeliikmelistel peredel kulub ühes kuus toidule tublisti enam kui 200 eurot. Pigem kipuvad need summad jääma suurusjärku 300–400 eurot või isegi rohkem. 

Kõige olulisem on esimesena üle vaadata, kui palju eelmistel kuudel toidule raha kulus. Võta netipank lahti ja arvuta keskmine summa, mida toidupoes kulutasid. See annab täpse ülevaate, millises osas summat kärpida.

Sea nädala eelarveks 50 eurot. Koosta nädalamenüü ja märgi üles, mida selle tarbeks vaja osta. Supid, ahjuvormid, pajaroad ja teised lihtsad toidud sobivad eelarvesse kenasti. Menüü olgu tasakaalus.

Nõuanded säästlikumaks ostlemiseks:

  • Läheneva «parim enne» või «kõlblik kuni» tähtajaga tooted on alati hea hinnaga ja neid tasub võimaluse korral varuda sügavkülma rohkemgi. Vaata üle ka soodushinnaga aedviljad ning puuviljad, mida saad kohe samal päeval toidu valmistamisel ära kasutada.
  • Toitu valmista koguseliselt alati nii palju, et sellest jätkuks kaheks päevaks. Kui toitu saab üleliia palju, pane see karbiga sügavkülma, et rooga mõni teine kord edasi nautida. Hea nipp on valmistada kaks erinevat toitu korraga, et ei peaks terve päeva sama toitu sööma. Valmista näiteks lõunaks supp ja õhtuks ahjuvorm, mida jagub kokku umbes kolmeks päevaks.
  • Väldi valmistoitu, sest see maksab tunduvalt rohkem. Lisaks pole need nii maitseküllased ja toitainerikkad.
  • Kasuta hakkliha asemel mõnikord näiteks sojagraanuleid, mis on odavamad ja pakuvad omapärast maitsekogemust.
  • Loobu igasugustest kallitest snäkkidest ja vali asemele tervislikud, ent soodsamad alternatiivid. Näiteks porgand isevalmistatud hummusega, ahjus röstitud lehtkapsas, õun maapähklivõiga, popkorn, peotäis mandleid. Magustoiduks valmista ise kisselli või tee kohupiimakooki. Kui aega ja oskusi jagub, võid ka omal käel leiva ja saia küpsetamise ette võtta.
  • Ostle e-poes, sest seal saab lõpparvet ise reguleerida.

Mõned ideed roogadest, mille valmistamiseks kulub üllatavalt vähe raha:

Hakkliha-aedvilja supp

Koostisosad:

kartul

porgand

kaalikas

maitseroheline

hakkliha

Koorene kartuli-sibulavorm

Koostisosad:

kartul

sibul

toidukoor

munad

riivjuust

Salati valmistamiseks:

riivitud porgand või riivitud peet

Kikerhernekarri

Koostisosad:

kikerherned

kookospiim

sibul

küüslauk

kurkum

karri

laim (valikuline)

sojakaste (valikuline)

kirsstomatid (valikuline)

vahtra- või agaavisiirup (valikuline)

riis

Hummus porgandi ja kurgiga

Koostisosad:

kikerherned

tahhiini

küüslauk

sidrun

Maitsestamiseks ürdid ja sool

kurk

porgand

Valmistamine: keeda kikerherned või kasuta konserveeritud kikerherneid. Sega hulka seesamipastat ning lisa sidrunimahla. Maitsesta meelepäraste ürtide ning soolaga. Soovitatavalt tarbi koos porgandi ja kurgi liistudega.

Ühepajatoit

Koostisosad:

kartul

porgand

kaalikas

pastinaak

sibul

liha (vastavalt eelistustele)

Taimne lasanje

Koostisosad:

tomatikaste

lasanjeplaadid

suvikõrvits

baklažaan

tomat

besamellkaste (valikuline)

riivjuust

küüslauk (valikuline)

pärmihelbed (valikuline)

kookosõli (valikuline)

Tatrasalat

Koostisosad:

tatar

kurk

tomat

maitseroheline

konserveeritud herned

konserveeritud mais

kodujuust

hapukoor

konserveeritud tuunikala

Valmistamine: keeda tatar ning haki kurk, tomat, maitseroheline. Lisa juurde konserveeritud herned ja mais. Sega juurde kodujuust, veidike hapukoort ja konserveeritud tuunikala tükid.

Nädalamenüü koostamisel on nii palju eeliseid: lisaks aja kokkuhoiule jäävad ära emotsiooniostud. Läbimõeldud menüü tagab selle, et toitu visatakse vähem ära ja kogu tooraine saab maksimaalselt kasutatud.

Kommentaarid (1)
Copy