Seletame lahti: miks stressis olles kergemini haigeks jääb?

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Pandeemia on teinud rohkelt inimesi murelikuks ning paljud annavad endast kõik, et jääda terveks – püsivad kodus, desinfitseerivad kõike alates autodest lõpetades koduloomadega. Kuid on üks äärmiselt oluline asi, millest ei tasu mööda vaadata: see on sinu stressitase.

Oled ehk varemgi märganud, et jääd kergemini haigeks neil perioodidel, kui stress on laes. See pole su ettekujutus. Aastal 2015 avaldati ajakirjas Current Opinions in Psychology artikkel, millest selgus, et kroonilisel stressil on immuunsüsteemile hävitav mõju. Aga miks see nii on?

BestLife selgitab asja psühhiaater Jared Heathmani abiga, kes ütleb, et stress kergitab organismis stressihormooni kortisooli taset. See nõrgendabki omakorda immuunsüsteemi. Kortisoolitaseme tasakaalust väljaminek toob kaasa muudatusi glükoositootmises, mis põhjustab olukorra, kus immuunsüsteem on kurnatud. «Nii on immuunsüsteemi «sõdalased» aeglasemad tapma viirusi, mis meie keha ründavad,» selgitab psühhiaater Hans Watson. Kui veres on aga vähe glükoosi, siis ei saa piisavalt «toitu» ka immuunsüsteem ja inimene on haige kauem.

See pole ainus põhjus, miks stress meid haigustele vastuvõtlikumaks teeb. Stress võib kaasa tuua unehäired, mis omakorda immuunsüsteemi aja jooksul nõrgestab.

Hea uudis on see, et ka stressirohkel ajal saame ise palju enda heaoluks ära teha. Heathman soovitab meditatsiooni, hingamisharjutusi ja visualiseerimistehnikaid. Soovitab arst ka treeninguid, kuna regulaarne liigutamine aitab samuti haigusi tõrjuda ja keha tervena hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles