Hävituslenduritele välja töötatud programm, mis aitab sinulgi sekunditega uinuda

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud uuringud on tõestanud, et kehv uni toob kaasa kehva tervise. Teise maailmasõja ajal oli Ameerika valitsuse jaoks märksa pakilisem küsimus, kuidas saaksid sõdurid piisavalt magada, nii et nende võitlusvõime ei langeks.

Sõjaväeametnikud avastasid, et kui nende hävituslennukite piloodid ei maga piisavalt, siis nende otsused järgmisel päeval võivad mõjutada negatiivselt nende missioone, potentsiaaliga tappa liitlasi. Et riski maandada, helistas sõjavägi jalgpallitreener Bud Winterile, kellel paluti luua programm, mis aitaks pilootidel puhata ükskõik millal ja ükskõik kus. Enne seda ülesannet oli Winter välja töötanud tehnikaid, mis aitasid sportlastel lõõgastuda ja paremini pinge all hakkama saada, vahendab Medical Daily.

Loe ka: Spetsialist on rääkinud: soovitatav uneaeg on just nii pikk

Koostöös teiste ekspertidega lõi Winter lõõgastustehnika, mis võimaldas pilootidel uinuda 120 sekundiga. Kuuenädalase eksperimendi käigus teatas 96 protsenti osalenud pilootidest, et tehnika on efektiivne, kuna nad suutsid uinuda isegi siis, kui nad olid joonud kohvi, istusid või taustal käis lahingumöll.

Winteri uinumisprogramm

  • Leia mugav asend.
  • Lõõgasta nägu. See on võtmetähtsusega samm. Su nägu peab olema täiesti lõõgastunud, mis saadab su kehale signaali, et kõik on hästi. Väheneb stress ja aju annab loa uinuda.
  • Sulge silmad ning lõõgasta kõik 43 näolihast – eriti keskendu otsaesisele, põskedele, keelele ja lõuale. Kui oled seda teinud, hakkad ka loomulikult ja aeglaselt hingama, kuniks uinud.
  • Kontrolli oma õlgu. Kui me oleme stressis, koguneb pinge sageli õlgadesse. Hinga sügavalt ja lõõgasta õlad, lase vabaks kõik pinged. Tunne, kuidas su käed on rasked ja lõõgastuvad. Aitab ka jalgade lõdvestumine.
  • Võta 10 sekundit oma meele mõtetest puhastamiseks.
  • Samal ajal, kui sa lubad kehal stressist vabaneda, püüa oma mõtted vaigistada. Püüa mõelda mitte millelegi, see ennetab keha tahtmatut liigutamist.
  • Winter soovitab ka 10 sekundit mõelda mõnele lõõgastavale kohale – kujuta ette kohta, kus leiaksid rahu, olgu selleks soe kevadpäev, rahuliku järve või taeva vaatamine.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles