5 enimlevinud viga, mida tehakse täidetud munasid valmistades

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Raske koorida, täidis on tükkis ja lõpuks veel tekib ka koorik... Ilmselt tead, et on mitu viisi, kuidas täidetud munade valmistamine võib läbi kukkuda.

Huffington Post annab nõu, kuidas enimlevinud vigu vältida.

Kõigepealt tuleb munad muidugi keeta, kuid juba siin võib palju viltu minna – mune võib keeta liiga kaua, aga ka liiga vähe. Mõnikord on keedumune pea võimatu koorida, täiuslikku on saavutada keeruline. «Ma arvan, et inimeste jaoks on raske saavutada täiuslikult keedetud muna, ka peab olema kindel, et täidis on õige konsistentsiga,» selgitab kokk Claudia Sidoti. «Sa ei vaja küll valmistamiseks palju koostisosi, aga asi on suhtelises koguses.»

Kokk Tomas Bohm usub, et inimesed mõtlevad selle protsessi liialt üle. «See peaks olema lihtne,» ütleb ta. «Ma arvan, et inimesed püüavad liiga kõvasti ja tulemus pole alati hea.»

Siin on kahe koka nõuanded, kuidas valmistada parimaid täidetud mune ja vältida enimlevinud vigu.

  1. Munad on ülekeedetud. Sellest saab aru siis, kui munakollased on roheka-hallika varjundiga. Üks viis, kuidas tagada täiuslikud keedumunad, on panna munad vette, lasta veel keema tõusta ja keeta kaks minutit. Seejärel võta tuli alt ära ning lase munadel kuumas vees 10-12 minutit valmida. Siis vala ära kuum vesi ja ehmata mune külmaga. Bohmi trikk on aga lisada keeduvette soola, asetada munad ettevaatlikult juba keevasse vette ning lasta keeda 8 minutit. Enne koorimist asetab ta munad jäävanni.
  2. Mune on võimatu koorida. Oled kunagi hädas olnud munade koorimisega, nii et koor ei taha üldse lahti tulla, vaid kisub munavalge kaasa? Sa pole üksi ning seda juhtub ka professionaalsetel kokkadel. «See on mu eksistentsi kirstunael,» ütleb kokk Frank Proto. «Kolm lihavõtet tagasi lubasin ma ühele peole täidetud mune tuua. Ma olen olnud professionaalne kokk 24 aastat ja ikka kulus mul neli-viiskümmend muna, mida ei õnnestunud koorida.» Sidoti teab, et keerulisem on koorida värskeid mune, seega võid püüda neid ette osta. Proto sõnul aga muud trikki polegi – tema koorib mune voolava vee all. «Kui vesi membraani vahele pääseb, tulevad koored kergemini lahti. See meetod töötab kaheksal korral kümnest,» ütleb Proto.
  3. Täidetud munad ei püsi püsti. See, kuidas sa mune pooleks lõikad, on maitse küsimus, kuid Sidoti ja Proto lõikavad pikkupidi, luues kaks võrdset viilu. Proto lõikab neile ka «jala» - ehk siis eemaldab põhja alt väikse tüki, et munad hästi püsti püsiks.
  4. Täidis on maitsetu ja tükiline. Munakollasesegu alamaitsestamine on tavaline viga. «Munakollased ja -valged on üpris maitsetud,» ütleb Proto. «Sul peaks täidises olema korralikult maitseaineid.» Aga hoia asi lihtsana: sinep, majonees, sool, pipar, natuke sidrunimahla või äädikat on kõik, mis sa vajad. Võid ka katsetada erinevate huvitavate maitsetega: hot sauce, Sriracha, röstitud sibulad, hakitud peekon ja isegi kaaviar. Jälgi, et täidis oleks pehme ja mõnus, sega see köögikombainis ja kui lisad ühe munavalge, on veelgi parem.
  5. Täidetud munad on kuivanud. Mida kauem munad seisavad, seda enam nad maitsetuks ja kuivaks muutuvad ning täidisele tekib koorik. Et täidetud munad oleksid piisavalt värsked, ära valmista neid pikalt enne serveerimist, vaid vahetult enne. Täidist hoia kinnises kotis, tühjaks tehtud munavalgeid liual – ja kõike muidugi külmkapis. Vahetult enne serveerimist lõika kotilt ots ning täida munad. Võid kasutada ka lusikat.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles