10 märki, et sa oled armunud «nartsopaati»

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Alguses tõstab sind taevasse, siis aga trambib maa alla.
Alguses tõstab sind taevasse, siis aga trambib maa alla. Foto: Shutterstock

Nagu erinevatest toksilisesse suhtesse panustavatest isiksusehäiretest veel vähe oleks, on veel hullem, kui ühes inimesed mitu erinevat ohtlikku äärmust kokku saavad. YourTango kasutab terminit «nartsopaat», et iseloomustada nartsissistist sotsiopaati, kes võib olla väga ohtlik.

Nartsissistidel ja sotsiopaatidel on ülikõrge ego, nad peavad end väga tähtsateks ning vajavad pidevalt imetlust ja kiidulaulu. Nende üks ühine joon on see, et nad suudavad teised inimesed ära lollitada – peaasi, et nad saaksid, mida nad tahavad, vahendeid valimata. Erinev on aga asjaolu, et «nartsopaat» ei suuda taluda kriitikat ning tema suurim hirm on jääda halba valgusse; sotsiopaadil on aga ükskõik, mida temast arvatakse.

«Nartsopaadi» vägivald sinu vastu võib aga olla väga peen ja alguses märkamatu. Siin on kümme märki, mis viitavad, et su partner võib just selle ühisnimetaja alla kuuluda ja on sulle mürgine.

  1. Nullist sajani sekunditega. Juba alguses pole asjad «nartsopaadiga» tavalised. Suhe areneb ülehelikiirusel, vahele jäävad mõned tavalised suhtefaasid. Te ei võta aega, et teineteist tundma õppida, vaid plaanite juba teisel kohtingul ühist tulevikku. Ning kui su sisetunne sind hoiatab, ignoreerid sa seda, sest arvad, et oled leidnud oma hingesugulase.
  2. Tüdimuseni sama komplimendisadu. «Nartsopaat» lööb su sarmiga jalust, asetab su pjedestaalile, jumaldab maapinda, millel kõnnid. Ta ütleb sulle asju, mida oled alati tahtnud kuulda, kuid kui sa tähelepanelikumalt kuulad, mõistad, et ta ei ütle erinevaid asju. Tema kõne kõlab kui päheõpitud stsenaarium.
  3. Ta võrdleb sind teistega. Nii võib ta näiteks öelda, et sul on ilus keha, aga ju ta polnud lihtsalt harjunud, sest ta eks oli paksem. Sinu kiitus tuleb teiste inimeste arvelt – see on ohumärk!
  4. Magamistoas sädemed lendavad. Põhjus, miks temaga voodis nii hea on, ei peitu selles, mida ta oskab teha oma kätega, vaid mida ta oskab teha sinu ajuga. Ta paneb sind tundma, et oled tema jaoks ainus, kuid tegelikult ta vaid peegeldab sinu emotsioone. «Nartsopaat» on suurepärane näitleja.
  5. Tema silmad on aknad tühjusesse. Ta võib sind pikalt tühjal pilgul jõllitada ja mingil põhjusel tekitab see sinus ebakindlust, sest silmade tagant paistab tühjus.
  6. Tema vestlused jõuavad alati tagasi tema enda juurde. Pealiskaudsel vaatlusel tundub, et «nartsopaat» on sinust väga huvitatud, kuid iga kord, kui ta sinult midagi küsib, on tal kohe rääkida samal teemal mingi oma lugu (mille eesmärk on näidata, et tema teab paremini).
  7. Tema suhteminevik on kahtlane. Tema seljataga on palju katkisi suhteid ja muidugi pole tema kunagi süüdi selles, et need lõppesid.
  8. Ta kasutab suuri sõnu, millel on vähe sisu. «Nartsopaat» ihkab olla teistest parem ja kõige targem inimene igas seltskonnas. Aga ta pole seda, kuigi esmapilgul võib kultuurne ja haritud tunduda. Sügavamale kaevudes mõistad, et see kõik on vaid õhk.
  9. Ta annab, sest see paneb teda end paremini tundma. Ükski heategu ei jää märkamata, kui «nartsopaat» asjaga seotud on. Kui ta teeb teene või heateo, räägib ta sellest kogu maailmale, kuna tema eesmärk on välja paista võimalikult hea.
  10. Talle pole «pilt on, häält pole» situatsioon võõras. «Nartsopaat» armastab sind karistada. Sa võid märgata seda passiiv-agressiivset käitumist suhte alguses, aga see võib sind ka ootamatult tabada. Iga kord, kui ta ei saa, mida ta tahab, jääb ta vait ja tormab jonniva lapse kombel minema. Mida rohkem sa anud, nutad ja palud, seda paremini ta end tunneb. Tülid suhtes on normaalsed, kuid pole normaalne kasutada vaikimist, et sind karistada ja kontrollida.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles